Læsetid: 3 min.

I krig ser man hvad mennesket indeholder

Forfatter Niels Peter Juel Larsen er optaget af bøger om Anden Verdenskrig, men også af Dostojevski, Strindberg og de store franske epikere, som han kalder dokumentarister. Johannes V. Jensen der-imod er ikke hans kop te
Moderne Tider
31. marts 2007

-Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Jeg har læst mange af stor betydning, så der er ikke rigtigt nogen, der kan stå alene, men Dostojevskis Raskolnikov står stadig stærkt i min erindring - dialogen mellem en politiinspektør og studenten. Aksel Sandemose har også betydet meget for mig, men ham vil jeg nu nok nedtone i sammenligningen. Som ung var jeg meget optaget af En flygtning krydser sit spor - jeg skrev magisterkonferens om den. Måske, når jeg tænker efter, var mit litterære initialchock Dødsdansen af Strindberg, som jeg læste som 15-årig, men nej, ellers er der ikke nogen enkelt titel, der har haft størst betydning. Det er mere sådan en 'suppe' af realistiske og naturalistiske romaner, jeg har været fascineret af. Romaner af Stendhal, Balzac, Zola - altså forfattere af den store, episke fortælleform, der fandtes i Frankrig, og som på en måde døde med Flaubert. Netop den form for realisme, som jeg vil tillade mig at kalde dokumentarisme for at bruge et moderne ord, er min smag. En anden stor og dyb indflydelse har T. S. Eliot haft... når man nu skal sætte navn på."

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Ingen."

Nazi-fascisme

- Hvad er den værste bog, du har læst?

Nu kunne jeg være provokerende og sige Kongens Fald af Johannes V. Jensen, men det er snarere Bræen af samme forfatter. En utroligt selvforherligelse af danskhed, af det nordiske i det hele taget. Den er latent nazistisk-fascistisk i sin beskrivelse af det hvide menneske og alt, hvad vi nordboer har opdaget og 'opfundet' lige fra hjulet til ilden. Den er fremmedfjendsk, og folk sydfra er i Bræen - groft sagt - sådan nogen små, sorte nogle, der ikke kan finde ud af at vaske sig og bor i huller i jorden og ikke kan udvikle sig i modsætning til det lyse, nordiske menneske. Bogen, der vistnok udkom i 1919, hører til hele traditionen af nazistisk-fascistisk litteratur, som herskede i begyndelsen af og op i midten af århundredet. Den tilhører den 'underskovslitteratur', som var med til at skabe den nazistiske ideologi. Bogen er en arv fra min far, som blev henrettet - hvilket har været tema både i mine radiomontager og mine bøger, eksempelvis Hos de døde Anden Verdenskrig er et tema, jeg er meget optaget af, for hos mennesker i krig ser man, hvad menneskesjælen i virkeligheden indeholder af godt og skidt - dér når du helt ud til yderkanten i begge ender af spektret... mod, selvopofrelse, kærlighed, sadistisk grusomhed, der er ingen grænser."

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg læser hele tiden, eller i hvert fald når jeg kan komme afsted med det. Men jeg kan ikke læse hele dagen, som jeg kunne tidligere, for jeg bliver træt. Det skyldes sikkert alder, og jeg har også den svaghed, som andre, der kommer op i alderen får: at jeg foretrækker fagbøger frem for fiktion. Men stadig læser jeg mindst tre timer om dagen."

- Hvad er du i gang med at læse for tiden?

"Senest har jeg læst Tadeusz Borowskis Bei uns in Auschwitz, en helt fantastisk polsk bog med overlevelsesskildringer fra lejren. Desuden Paul Celan, en stor digter, som man ikke kan undgå at interessere sig for, når man kender citatet "Der Tod ist ein Meister aus Deutschland", så må man jo læse både hans Psalm og hans Todesfuge og resten med - samt Nelly Sachs. Jeg er også betaget af Joseph Conrads The heart of Darkness og opfatter ham som en slags poetisk dokumentarist. Den handler om rejsen til mørkets hjerte - konkret en sejlads op ad Congofloden i Afrika, og den er forlægget for filmen Apocalypse Now. Hans prosa har dette præg af virkelighed - som Goethe talte om."

Niels Peter Juel Larsen blev forleden medlem af Litteratur-rådet, og han er bl.a. kendt for at sine radiomontager

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her