Læsetid: 3 min.

Nervesproglig styring

NLP. Det forkætrede Neurolingvistisk Programmering kommer til byen. Igen.
Moderne Tider
2. marts 2007

Kristeligt Dagblad vandt for nogle måneder siden en lille sejr over østlig religion. Tror de.

I efteråret havde sekten NeuroLingvistisk Programmering (NLP) nemlig sneget sig ind på Syddansk Universitet og dér forklædt sig som videnskab. Men det afslørede en årvågen journalist, Freya Skov: "Universitet sælger New-Age-kurser". Skov bad anti-NLP-kyndige om at udtale sig, og snart kunne hun heldigvis meddele at "Syddansk Universitet har besluttet at indstille salget af NLP-kurser, efter at eksperter i Kristeligt Dagblad i går påpegede, at NLP har et nyreligiøst indhold."

Tony Robbins

Hvis man vil betale et par tusinde kroner eller tre for et forførende eller frastødende sceneshow, bedøm selv, kan man studere sagen nærmere i morgen aften hvor NLP-fænomenet Anthony Robbins optræder i Forum i København. Listen over berømtheder han har 'coachet', er lang.

Det er nu ikke bøn, gud og hinsidig frelse han plejer at prædike, næh, det er mere dennesidige tillokkelser som 'gennemslagskraft', 'forandring', 'personlig udvikling' og lignende velkendte emner fra personale- og lederuddannelse. Og NewAge.

Men NLP har ikke i sig selv noget religiøst indhold. Det har ikke sin rod i Østen, men i grammatikken. Deraf ordet 'lingvistisk' i modellens voldsomme navn.

Grammatik og psykologi

NLP blev skabt midt i 70'erne af en psykologistuderende, Richard Bandler, og en universitetslærer i sprogvidenskab, John Grinder. Grinder underviste i grammatik, og Bandler uddannede sig til psykoterapeut. De mødtes tilfældigt og fik den glimrende idé at studere forskellige terapimetoder med rent grammatiske redskaber, uden hensyn til de teorier terapeuterne selv forklarede deres arbejde med.

De analyserede de timelange båndudskrifter med terapeutiske 'mestre', fx familjeterapeuten Virginia Satir, og Milton Erickson der skabte en revolution inden for hypnose og kognitiv terapi. NLP bygger på en grammatisk fortolkning af hvad terapeut og klient siger til hinanden i gestaltterapi, systemisk terapi, familjeterapi, kropsterapi og hypnose, ikke på Østens religioner.

Ud af disse sproglige analyser voksede der en meget opfindsom kommunikationsmodel. Den fik det opstyltede navn Neurolingvistisk Programmering og har gået sin sejrsgang verden over inden for terapi, management, ledelse, human resources, life coaching, livsstil, parforhold, undervisning, olympisk sportsudfoldelse, stofafvænning og børneopdragelse. Og såmænd også religion.

Succes

Mange mennesker har både nydt godt af NLP og bidraget til modellens berømmelse, fx den engelske scenehypnotisør Paul McKenna hvis tranceshows også har kørt i dansk TV. Mange danske human-resource-virksomheder bruger NLP-teknikker.

Som ung blev Anthony Robbins uddannet af John Grinder, og han blev i sin tid berømt på at bruge 'firewalking' på sine kurser. Hvis man kan få folk til at gå uskadt gennem ild, kan man nok også overbevise dem om at de kan gøre andre usædvanlige ting. (Men ikke alle Robbins' efterlignere har været lige dygtige til at undgå brandsår.)

NLP har ikke selv noget værdisæt. Modellen ses af opfinderne og mange udøvere som et neutralt 'værktøj' der kan forbedre enhver form for kommunikation. Altså også selv om det drejer sig om overtro som NewAge og kristendom. NLP er netop blevet voldsomt kritiseret for denne mangel på indbygget etik.

Modellen kan uden videre bruges til at vinde tilfældige retssager og politiske kampe med, den er et villigt redskab for spindoktorer, retorikere, jurister, reklamefolk, hetzpolitikere og religiøse fanatikere.

Amerikanskhed

NLP har sin rod i det grammatiske studium af vellykket (og mislykket) terapeutisk kommunikation, og det er ikke helt tilfældigt at modellen kommer fra USA. Sammenkoblingen af psykologi og grammatik er en gammel amerikansk tradition.

General Semantics er en ældre og meget enklere udgave af tanken om det sygdomsvoldende sprog. Opfinderen, Alfred Korzybski, anviste i 1933 hvad man kunne gøre for at rette op på sygdomsvoldende sprogbrug. Korzybski er ophavsmanden til en af NLP's grundlæggende læresætninger: "Kortet er ikke det samme som landskabet".

NLP's moralske ryggesløshed er også en gammel amerikansk tradition. Den har sin filofiske rod i John Deweys pragmatik: 'Det som virker, er sandt'.

NLP er en meget amerikansk opfindelse, og Anthony Robbins er en vældig amerikansk udgave af sagen. Hans optræden er peptalk der vil noget. Hvis man ikke bliver frastødt af den tætte em af succesdyrkelse, er det en meget underholdende oplevelse. Og også tankevækkende og inspirerende.

Al tamtam til trods er 47-årige Robbins hverken tåbe eller charlatan. Han er en intelligent amerikansk livsstilscoach og -entertainer, en seriøs popstar der spiller virtuost på et usædvanligt instrument, sproget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her