Læsetid: 3 min.

Små lyserøde kors

Organiseret drab. Kvinder myrdes dagligt i Mexico og andre latinamerikanske lande. I en ny bog giver amerikansk journalist mexicanske myndigheder og brutale narkokarteller skylden
Moderne Tider
2. marts 2007

I centrum af den nordmexicanske grænseby Juarez ser man dem overalt. Små lyserøde kors, som enten er lavet i træ og står i små grupper i gyder og på tomme byggegrunde. Eller malet på lygtepæle og husmure. Korsene symboliserer liv. Livet på godt 500 unge piger, der er blevet myrdet i Juarez mellem 1993 og 2005. På trods af internationalt pres og udbredt viden om mordene er de skyldige ikke blevet stillet til ansvar.

I en netop udkommet bog, Harvest of Women - A Mexican Safari, giver den amerikanske pulitzerprisnominerede journalist Diana Washington Valdez sit bud på, hvad der er sket, og hvorfor mordene har fået lov til at fortsætte i Juarez og siden i andre dele af Mexico og Latinamerika. Hendes teorier har også nået Hollywood med filmen Bordertown, hvor Jennifer Lopez og Antonio Banderas spiller hovedrollerne. Ifølge Valdez har der været mange forskellige mordere på spil. 'Almindelige' seriemordere, gadebander og pushere står for deres del. Men derudover blev en betydelig mængde mord begået af magtfulde mænd med kontakter i den politiske og økonomiske elite i Mexico. Flere piger blev tvunget til at deltage i orgier, hvor disse mænd torturerede og myrdede dem for fornøjelsens skyld.

Helt til tops

I et af bogens mest kontroversielle kapitler fortæller Valdez om en mexicansk pagt. I 2006 blev hun opsøgt af en mexicansk embedsmand, der fortalte hende om et møde, han havde deltaget i. Mødet foregik mange år tidligere et sted i Chihuahua og havde til formål at slutte en pagt mellem Carrilio Fuentes' narkokartel og indflydelsesrige personer i staten. Særlige personer skulle mod god betaling gøres immune for retsforfølgelse, ifølge Valdez:

"...mødet var afgørende, fordi det afslørede, hvem der sad i toppen. Hvem der gjorde det muligt, at mordene kunne fortsætte så længe, som de gjorde, uden at der blev gjort noget ved det. Vi fandt ud af, at en tidligere præsident var involveret i at slutte denne pagt med repræsentanter fra lokalområdet, vigtige institutioner som kirken, militæret, politiet og domstolene - det forklarede alting."

Det mexicanske retssystem var sat ud af spillet. De systematiske kvindemord begyndte først, da nye karteller rykkede ind i Juarez, og den såkaldte Juarez-korridor blev overtaget af Amarro Carrillio Fuentes.

"Narkokartellerne bestod af folk udefra, de var ikke fra lokalbefolkningen. Da Fuentes tog over brugte han taktikkerne fra de colombianske karteller, som er ekstrem vold og terrorisering af lokalbefolkning og myndigheder. Folk blev dræbt, hvis der var så meget som et lille mistanke om, at de skadede organisationen."

Mordene spreder sig

Og folk er blevet dræbt i massevis. Ikke bare piger, men også mænd, der arbejdede i relation til mordene. Advokater, journalister og retsmedicinere samt deres pårørende er blevet myrdet eller overfaldet. Valdez selv kan efter adskillige trusler ikke længere rejse i Mexico, og hun lever i dag under overvågning fra FBI.

Både FN, Amnesty International og EU har fokuseret på problemet, og i sommeren 2006 udstedte den amerikanske kongres en resolution i protest mod forholdene i Mexico. Som et sandsynligt resultat heraf er de organiserede mord stoppet i Juarez, men det er ikke tilfredsstillende ifølge Valdez.

"Problemet med mordene på kvinderne er, at de spreder sig fra Juarez til Chihuahua By, og at de alle stadig er uopklarede. De samme ofre, de samme mord - i hele Mexico. Og nu sker det også i Guatemala, og der er helt sikkert forbindelse mellem de kriminelle organisationer i Mexico og Guatemala."

I Guatemala blev der i de første 10 måneder af 2006 rapporteret om godt 600 myrdede kvinder. For begge landes vedkommende er opklaringsprocenten under 40. Ligesom i Juarez indgår der tortur, voldtægt og mishandling i flere tilfælde.

Spørgsmålet er, om årsagen til de lave opklaringsprocenter i for eksempel Guatemala er den samme som i Juarez. Valdez mener ja. Mordene spreder sig, der hvor narkokartellerne regerer, fordi retssystemerne sættes ud af spil. Men det er ikke kun en aktuel effekt af narkokartellerne. Det er en tradition for korruption i militær, politi og myndigheder, der, når den kombineres med nogle narkokartellers radikaliserede vold og brutalitet, udløser totalt retsløse tilstande.

Mexicos nyvalgte præsident Felipe Calderón har forsøgt at vise tænder i forhold til narkokartellerne. Indsatsen er imidlertid primært symbolsk, og latinamerikanske kvinder vil fortsat blive myrdet, mener Valdez.

"Jeg ser ikke guvernører bliver arresteret, jeg ser ikke borgmestre og generaler blive arresteret, og indtil det sker, ved jeg, at de ikke er seriøse. Og så vil vi desværre blive ved med at se de lyserøde kors skyde op i Mexico og andre lande, hvor kartellerne sætter dagsordenen," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her