Læsetid: 4 min.

Sarkozy med sved på panden

Til vælgermøde. UMP-kandidaten Nicolas Sarkozy havde samlet alle sine centrumvenner og 6.000 vælgere i en rig forstad til Paris. Ikke mindst den dybt respekterede tidligere minister Simone Weil. Og den lidenskabeligt veltalende liberalist Sarkozy har grund til at være nervøs, for inde i Paris trak François Bayrou fulde huse i en langt større sal
Moderne Tider
21. april 2007

"Hvordan synes De, han var?"

"Våd!"

"Våd?"

"Ja, han svedte meget i dag, men ellers var han perfekt. Som altid. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er ham, jeg stemmer på."

Carol Charère, 32, arbejder med Human Ressource, og hun er dybt tilfreds. Sarkozy har netop håndtrykkende forladt en kogende sportshal med 6.000 hujende tilhørere i Issy-les-Moulineaux, en sydlig forstad til Paris.

Og der har været tryk på udfaldene mod centristen François Bayrou, "der da har lov at skifte holdning, men nu er han altså socialist, hvilket da er al ære værd", forklarer Nicolas Sarkozy, som vennerne har forsøgt at bringe folket på fornavn med, men som i tilråbene forbliver 'Sarko'.

Samtidig var der et par andre tråde på dagsordenen, der skulle hæftes ende på ved et af de sidste vælgermøder. Folket skulle betrygges mod "den farlige Sarko".

"De har ikke noget at sige om arbejdsløsheden. De har ikke noget at sige om indvandring. De har ikke noget at sige om Europa. Men de kan finde ud af at sige, at Sarko er farlig. Hvis jeg ikke fandtes, blev man da nødt til at opfinde mig," udfordrede en oplagt Sarkozy, mens han vippede frem og tilbage på hælene, til en grinende forsamling. Ikke mindst en perlerække af UDF-politikere, der stemmer UMP- Sarkozy i første runde i stedet for Bayrou, og denne aften lod det høre.

"Den bløde midte er blevet sindssyg," som borgmesteren for Issy-les-Moulineaux, André Santini, UDF parlamentariker, hamrede det fast. Og undervisningsministeren i den siddende regering, UDF'eren Gilles de Robien, var også vred.

"Bayrou ville have et stærkt UDF. Nu er han ved at drukne det i socialisme."

Og alle havde ankedoter med i talerne, som bevis på at Nicolas er en virkelig flink fyr. Menneskelig.

At af-diabolisere Sarko

Et af aftenens trumfkort var den næsten 80-årige tidligere minister Simone Weil. Hun er en dame, man rejser sig for, og det gjorde alle i salen da også. Ikke alene er hun UDF-politiker, der foretrækker Sarkozy frem for Bayrou. Hun er også overlevende fra Auschwitz-Birkenau og højreorienteret feminist. Det var hende, der i halvfjerdserne under Valery-Giscard D'Estaing - der netop har givet Sarkozy sin opbakning - og mod et piftende og hujende parlament, fik gennemført fri abort i Frankrig.

I Issy havde hun to opgaver. Den ene var at forsvare det i valgkampen så glemte EU, som bragte fred i Europa. I en noget omstændig forklaring, for et publikum vant til Sarkozys flamboyante stil, redegjorde hun for nazi-mens opkomst. Og hvordan EU nu hindrer den slags.

"Ja, undskyld, jeg taler om det, men det er vigtigt for ungdommen at huske på," snublede hun lidt i teksten, og så klappede de unge og de gamle også.

Men hendes opgave var også en anden, nemlig at 'af-diabolisere' Sarkozy.

"Aldrig har jeg fået så infame breve, som efter jeg har sluttet mig til Nicolas Sarkozy. Det er udtryk for en intolerance, jeg ikke troede, hørte hjemme i dette land, og den styrker blot min overbevisning," slog hun fast, måske mere over for tv, end for publikum.

Et nydeligt publikum

For publikum var trods respekten kommet for at høre Sarko, som først var at se på storskærme i direkte transmission fra den nationale tv-avis.

Og det var et nydeligt publikum i Issy-les-Moulineaux. Ville Sarkozy overbevise om, at han også er de fattiges kandidat, var det ikke den række velsiddende jakkesæt, elegante sko, Vuitton-tasker, diamantringe og brushinger, der i timerne før, pænt ventede uden for den kommunale sportshal - der trænger til udskiftning - der modbeviste nogen. Ikke engang den mørklødede Christine Guey, der "er overbevist om, at Sarkozy ikke er racist", dementerede en vis standing. Hun ledsagede Prinsesse Esther Kamatari fra Burundi, for-klarede hun.

"Sarkozy er ikke farlig. Kun for folk, som måske selv er det."

Og en af aftenens balancegange var da også at tækkes dette liberalismehungrende publikum og samtidig forsvare de statslige indgreb i økonomien, Sarkozy som finansminister selv har praktiseret. Den slags gør man i Frankrig, ved at sige, at det er for landets skyld.

"Vi skal igen være stolte af at være franske."

Men Sarkozy brugte også god tid til at forklare, hvorledes der skal opbygges en protektionisme på EU-plan.

"Ellers ville det være amerikanerne, der satte prisen på landbrugsvarer."

Og euroen skal manipuleres på helt anden vis, end den bliver det nu.

"Den ejes jo ikke af Trichet. Og det er en katastrofe, når den forhindrer Airbus i at konkurrere med Boeing."

En rigtig mand

Økonomien kom efter, at Sarkozy, med en smægtende kærlighedserklæring til Simone Weil, var kommet med hint til det, hun netop ikke talte om. Hun har voldsomt angrebet hans ministerium for 'national identitet'.

"Hun er en fri kvinde," messede Sarkozy.

"Jeg er en fri mand. Og jeg tvinger ingen af dem, jeg arbejder sammen med, til at tænke det samme som jeg," og så kastede han sig ud i sin brændende tale, frit fra leveren, der intet havde at gøre med den tale, journalisterne havde fået udleveret kort forinden.

På vej hjem i metro fra forstaden, som ganske vist er parisisk, men nærmest klinisk renset for socialt boligbyggeri, møder jeg en vælger, der euforisk er på vej hjem fra møde i det parisiske sportspalæ Bercy. Over 17.ooo mennesker har hyldet 'manden i midten', Bayrou, som Monsieur Lefevre også vil stemme på, ligesom 54 procent, hvis det bliver mod Sarkozy i anden omgang. Lefevre har før stemt Chirac, men "Sarkozy er for farlig". Og han var ikke i Issy for at lade sig overbevise om det modsatte.

Eric Dumont, 23, der arbejder i en bank, er til gengæld lykkelig.

"Jeg stemte for første gang for fem år siden, og jeg stemte Chirac. Jeg vil ikke sammenligne, men med Sarko føler jeg mig fri, jeg føler mig som en mand... det er bare så præcist."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her