Læsetid: 3 min.

Endnu et anfald af læsning

Peter Rønnov-Jessens liv foregår i anfald af læsning og skrivning af ugers varighed. Når han er i læsehumør, er det især amerikanske forfattere, der sluges i døgndrift
Moderne Tider
5. maj 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Det er Thomas Pynchons Gravity's Rainbow. Jeg mødte den første gang engang i 70'erne, og jeg har læst den 10 gange, selv om den er på 800 sider. Den giver hele udtrækket og er elementært spændende. Den er encyklopædisk, og rummer hele Anden Verdenskrig og efterkrigstiden, og så er den først og fremmest skrevet i et fantastisk sprog. Der har været en dansk oversættelse på vej i 20 år, men det er desværre endnu ikke sket. Men den må også være umulig at oversætte med dens mange tonefald og stilarter. Den er suverænt lavet. Da jeg læste den første gang, tænkte jeg, at jeg ville give min højre arm for at have skrevet den bog".

"Jeg vil i øvrigt gerne anbefale Cormac McCarthy, som er nærmest totalt ukendt i Danmark, skønt han netop har fået Pullitzer-prisen for The Road. McCarthy er meget mere lavmælt end Pynchon. Det er intens, indtrængende og uhyggelig prosa. Ja, nu udtaler jeg mig nærmest som en ekspert om McCarthy, skønt jeg faktisk kun har læst en eneste bog af ham, Child of God. Jeg købte den på Kreta i en secondhand-bookshop under en sandstorm, og har læst den to-tre gange siden. Den har det elementære, der karakteriserer god litteratur: Man har som læser en trang til at vende bladet, læse videre, man tænker: hvad sker der nu?"

Risikabel læsning

"I øvrigt er Kurt Vonnegut, der lige er død, også en forfatter, der har betydet meget for mig. Han er også en mand der har sin egen stemme i sin barokke humor. Jeg læser mest amerikansk litteratur, men selvfølgelig også dansk: Blandt andre Bent Vinn, Jan Sonnergaard og Jan Thielke."

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg læser i perioder. Indimellem læser jeg rigtig meget, i andre perioder slet ingenting. Man kan sige, at jeg læser i anfald af ugers varighed. Så ryger der en del bøger indenbords, og jeg læser alle steder: I sofaen, ved skrivebordet, i sengen. Man kan kalde mig 'kvartalslæser', skønt mine læseanfald optræder langt hyppigere end en gang i kvartalet".

"På samme måde har jeg f.eks. skriveanfald og fjernsynsanfald. Når jeg arbejder, skriver jeg typisk tre-fire døgn i træk uden at kunne tænke på andet. Det er umuligt for mig at arbejde kl. 9-13 hver dag, som nogle forfattere kan. Det er en lidt upraktisk livsstil, især i forhold til familien, men sådan er det bare, må jeg konstatere. Og jeg ved, at også andre forfattere har det på samme måde".

"Når jeg selv skriver, læser jeg slet ikke. Så vil jeg ikke forstyrres af en anden stilistisk måde at skrive på. Der er en risiko ved det. Hvis man læser noget, man er meget begejstret for, kan man ubevidst komme til at 'låne'. Og man kan risikere at ryge af sporet med sin egen historie".

- Hvad læser du lige nu?

"Jeg er i gang med at oversætte en bog: John Updikes Terrorist. Den handler om en ung muslimsk amerikaners udvikling til terrorist og er et forsøg på at forstå, hvad der i dag får unge ellers velfungerende mennesker til at blive terrorister. Terrorismen i dag er aldersbetinget, ligesom med 70'ernes marxistiske terrorister. Bogen prøver at forstå baggrunden for denne form for ungdommeligt amokløb".

"Jeg har også lige læst Jens-Martin Eriksens Forfatteren forsvinder ind i sin roman."

"Jeg har haft den liggende længe og har ikke turdet læse den, fordi jeg var bange for, at den mindede om den bog, jeg selv var i gang med, og jeg er bange for påvirkning, når jeg skriver. Men da jeg fik den læst, viste det sig, at den slet ikke mindede om min egen bog."

- Hvad er det næste, du skal i gang med at læse?

"Det bliver Carsten Jensens Vi, de druknede. Den er jeg spændt på. Han skriver jo blændende, men anmelderne har skrevet, at den minder om Hans Kirks Fiskerne, som jeg synes er kedelig, så nu må vi se."

"Lige for tiden har jeg ikke overskud til at læse andet end aviser. Jeg må vente på de resterende anmeldelser af min nye bog, inden jeg kan tænke på at læse igen. Der er meget på spil, når man kun udgiver en bog hvert andet eller tredje år. Man sidder i sin egen verden og skriver, og pludselig er bogen på gaden. Det er som at komme fra mørket til det blændende sollys, og man vakler rundt på randen af nervøst sammenbrud, til anmeldelserne er i hus."

Peter Rønnov-Jessen er aktuel med romanen Reparation af Spunsvægge på Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her