Læsetid: 5 min.

Sundhed, søvn og et sjovt liv

Fem mennesker med overskud har fortalt, hvordan man lever det rigtige liv. Tænk sig, hvis alle dem med underskud gjorde, som det blev dem anbefalet...
Moderne Tider
19. maj 2007

Det er lige meget, om det regner eller sner eller den elektroniske presse står på den anden ende for en kommentar: Mandag morgen dyrker miljøministeren sig selv. Som Connie Hedegaard siger til BT:

"Og så er HVER mandag morgen fredet. Her dyrker jeg pilates." Fredet er et væsentligt ord for en miljøminister. Pilates om mandagen, den daglige cykeltur fra Hellerup til ministeriet og turene til sommerhuset i Sverige, hvor hun "trækker stikket ud", er uvurderlige ressourcer i hendes husholdning over sit eget energiforbrug. Og så har hun et råd til BT's læsere, hvis de vil have mere energi, flere "win-win-situationer" og armene op over hovedet:

"Fokusér på det, du laver lige nu. Vær engageret. Og sørg for at droppe de ting, der ikke betyder noget. Man skal skille skidt fra kanel."

BT har spurgt en skuespillerinde, en minister, en partiformand og to erhvervsledere:

"Hvor får du al din energi fra?" Kunst, politik og kapitalisme er repræsenteret i denne guide til læserne. Og selv om kunsteren, politikerne og erhvervslederne arbejder i hver deres terræn med vidt forskellige opgaver, forventninger og kolleger, siger de alle fem det samme: Du skal leve sundt. Du skal gøre det sjove og vælge det kedelige fra. Spis ordentligt: mysli om morgenen og et glas friskpresset appelsinjuice, måske en kop te.

Børn og andre interesser

Husk på, at livet heller ikke må blive for kedeligt:

Drik en flaske rødvin, men ikke en dårlig flaske. Pas på dig selv med en ordentlig flaske fra en rigtig vinhandel. For det er et andet råd fra de glade mennesker med energi og overskud og hjælp til deres medmennesker: Køb godt ind i små, rare butikker med økologiske fødevarer. Det gælder ikke længere om at arbejde 80 timer om ugen og sove tre timer om natten. De dage er forbi, hvor det var smart at ofre sin søvn og sine sunde rytmer for professionelle projekter. Du skal ikke leve hårdt, men sjovt og sundt. "Optimalism", er ifølge fremtidsforskerne overstået, nu regerer "substantialism". Nu gælder det om at sove godt, gerne otte timer i streg, men ikke for længe:

"Mit bedste råd er at lade være med at sove længe", siger rejsekongen Stig Elling:

"Stå tidligt op. Det er sommer og sol - og pipfuglene synger!". Selv vejret udenfor og dyrene i træerne opfører sig positivt, hvis vi selv gør det. Det er bare et spørgsmål om den rette indstilling til tingene. Så slipper du for at være sur og træls, gå rundt med poser under øjnene og få en ordentlig sæk over bæltestedet:

"Man får masser af energi, hvis man sørger for at lave det, man godt kan lide. Man kan ikke komme op om morgenen, hvis man laver noget, man ikke bryder sig om," siger skuespillerinden Anne-Grethe Bjarup Riis. "Jeg får min energi fra hjertet," erklærer Elling: "Hvis man føler sig oplagt og synes, det man laver, er sjovt og omgås positive mennesker, så får man energi."

Det er i virkeligheden ikke så svært med det gode liv: Du skal gøre, som du har lyst til og vælge det kedelige fra. Det slider simpelthen skandaløst meget på overskudet, hvis man skal forholde sig til dødssyge trivialiteter og andre menneskers dårlige humør.

Derfor er det vigtigt at sætte grænser for andres krav: Man skal trække sig tilbage og melde sig ud, koble fra og lade op:

"Jeg er nemlig også god til at slappe af", siger Asger Aamund:

"f.eks. kan jeg godt trække stikket helt ud, når der er Wimbledon og bare ligge på sofaen med bøger og tv."

Den socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidt anbefaler en anden strategi til "at trække stikket ud". Man skal tænke på noget andet end arbejdet. Selv har hun sunde hobbies som eksempelvis børn og venner. De beskrives ikke her som "netværk" eller "social kapital". Disse mennesker er så heldige at være fritidsinteresser i hendes personlige energiregnskab. De er uvurderlige ressourcer.

"Så jeg tror, det er vigtigt, at man har interesser. F.eks. har jeg andre interesser end politik. Jeg går meget op i mine børn, mine venner og min familie."

Også skuespillerinden Bjarup Riis ser børn som noget, der giver energi:

"Man skal sige ja til en helvedes masse opgaver og få en helvedes masse børn, så holder man sig godt i gang, og det giver mere energi."

Nu har fem gode mennesker fra tre gode brancher fortalt hemmeligheden bag deres overskud: Nu kan underskuddet ikke længere bortforklares. Alle de voksne mennesker, der bliver irriterede i køen ved kassen, råber skældsord efter fremmede mennesker i trafikken og efterhånden er blevet så overvægtige, at de stønner dårlig ånde i hovedet på andre mennesker på fortovet, må tage sig sammen. Og så skal de holde op med at spise alt det dårlige kød fra storcentrenes kølediske, de skal købe ordentlig rødvin og sove længe, selv om de skal møde klokken seks om morgenen. Det er deres skyld, hvis fuglene ikke synger. Der er ingen undskyldning for at springe morgenmaden over, og det kan aldrig være samfundets skyld, at de tager elevatoren i stedet for trapperne. De skal til at have det sjovt.

Pilates, tennis på sofaen og en god sag

Det er således nemt for buschaufførerne, vejarbejderne, plejepersonalet, socialrådgiverne, pædagogerne i daginstitutionerne, det teknisk administrative personale rundt omkring, kassedamerne, elektrikerne, telefon-omstillingspersonalet og billetkonduktørerne: De skal sørge for at vælge alt det kedelige fra og trække stikket ud. Lade være med at arbejde, når det regner, holde op med at skifte bleer, hvis det lugter, nægte at udføre ordrer fra alle de overordnede, der udstråler overskud, fordi deres mandag er fredet til pilates, eller de lige har koblet af med tennis på sofaen. De skulle lade være med at ringe tilbage og aflevere opgaver til tiden. Det er nemlig kedeligt.

Det kunne være sjovt at se, hvad der skete, hvis BT's læsere gjorde, som OverskudsDanmark sagde, de skulle gøre. For som Helle Thorning-Schmidt også siger:

"Og så er det rart at være tilfreds og kæmpe for en god sag."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her