Læsetid: 2 min.

Ærlige svindlere

Danny Ocean og hans bande af charmerende storsvindlere er tilbage i en tredje film, 'Ocean's 13', og det er et fornøjeligt gensyn
Danny Ocean og hans bande af charmerende storsvindlere er tilbage i en tredje film, 'Ocean's 13', og det er et fornøjeligt gensyn
Moderne Tider
8. juni 2007

Man tager ikke ustraffet røven på en af Danny Oceans venner, og da hans gamle læremester, Reuben, bliver snydt af hotelkongen Willy Bank, går Danny og hans bande af merry men i gang med at tage fra de rigeste og give til sig selv og andre værdigt trængende.

Meget andet er der sådan set ikke at fortælle om handlingen i Steven Soderberghs gennemført fornøjelige Ocean's 13, der for tredje gang præsenterer os for nogle af filmhistoriens mest charmerende, sympatiske og dygtige svindlere. Filmen er om muligt i højere grad end de to første, som også er signeret af Soderbergh, en nostalgisk og slick hyldest til fortidens Las Vegas. Både Reuben (Elliott Gould) og den hensynsløse Willy Bank (Al Pacino) har trykket Frank Sinatra i hånden, men kun Reuben forstår, hvad det betyder - hvilken eksklusiv klub af gentlemen, man så er en del af.

Danny (George Clooney), Rusty Ryan (Brad Pitt) og de andre i parrets crew (Don Cheadle, Scott Caan, Matt Damon, Shaobo Quin, Bernie Mac, Carl Reiner, Eddie Jemison og Casey Affleck) er mænd af ære, loyalitet og redelighed, og for dem - i modsætning til den griske Bank - handler det mere om, hvordan man planlægger og gennemfører et kup, end om hvor meget man i sidste ende får ud af det - selv om de mange penge da er rare at have.

Godt selskab

Danny og Rusty - Clooney og Pitt - der var det naturlige midtpunkt i Ocean's 11 og Ocean's 12, overlader mere af scenen til deres kumpaner i Ocean's 13 - som Frank og Dean, der i Rat Pack-dagene i 1960'ernes Las Vegas også gav plads til Sammy Davis Jr., Joey Bishop og Peter Lawford. Men der er stadig blevet plads til et par gyldne stunder med de to ubestridte kings of cool, som f.eks. da Danny og Rusty sammen ser Oprah Winfreys tv-show og bliver rørt til tårer over hendes gavmildhed over for en enlig mor med mange børn.

Skuespillerne nyder tydeligvis det frikvarter, som Ocean's-filmene er. Soderbergh instruerer med beundringsværdig let hånd og har under pseudonymet Peter Andrews selv stået for den funky, farvemættede billedside, der vækker mindelser om nogle af 1960'ernes jazzede spændingsfilm med blandt andet Steve McQueen i hovedrollen, Bullitt og The Thomas Crown Affair. Som i de to første film afprøver instruktøren en ny form, en ny genre, nye visuelle tricks, og han gør det med stor kærlighed til de populærkulturelle ikoner og fænomener, han er inspireret af og refererer til.

Hele herligheden akkompagneres som sædvanlig af David Holmes' inciterende musik, der signalerer både glittet Las Vegas og casual coolness, og mens Danny & Co. manipulerer, svindler og stjæler (fra Willy Bank), så det er en fryd - og man ikke altid ved, hvad der kommer til at ske - føler man sig i godt og underholdende selskab.

Ocean's 13. Instruktion: Steven Soderbergh. Manuskript: Brian Koppelman og David Levien. Amerikansk (En pokkers masse biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her