Læsetid: 3 min.

Bedstemødrenes hjemkomst

I den indiske filmindustri er ældre, skønheds-opererede kvinder kommet i høj kurs. Og i et land, hvor kvinder uden klassetilhørsforhold, kaste, uddannelse eller penge fortsat bliver behandlet, som var de krigsfanger i et diktatur, er disse bedstemødres comeback stærkt og betydningsfuldt
Moderne Tider
1. juni 2007

Der er fodboldfeber i Athen, men det er ikke mændene, der vækker mest opmærksomhed lige nu. Det er en 72-årig italiensk filmdiva. Vidunderlige, evigt sexede Sophia Loren lover at smide tøjet i ellevild glæde, hvis hendes favorithold, Napoli, vinder. Der skal mere end en kirurgs kniv - og indlæg hist og pist - til for at have den slags selvtillid. Man kan bare slå fast, at Sophia Loren er en unik filmskønhed med trofaste fans.

I Hollywood er der krise, for her bliver skuespillerne mere og mere stive i ansigterne, jo ældre de bliver, i modsætning til Sophia Loren. Skønhedsoperationer er i færd med at tage livet af deres karrierer. I Indien, derimod, har skønhedsoperationer givet de aldrende filmdivaer nyt liv og mulighed for at bryde med ældgamle traditioner. Kvinder over 30 år kunne tidligere kun håbe på roller som svigerinde, mor eller søster - i biroller. Nu har de opløftede og sexede bedstemødre kuppet Bollywood. Bedstemødrene, de, som var smukke og unge engang, insisterer på også at være attraktive i dag. De forlod filmverdenen, da de giftede sig, for det passede sig ikke, at nygifte kvinder dansede eller svingede med hofterne eller blev omfavnet af flotte fyre. Disse kvinder har startet 'bedstemor vender tilbage'-trenden med stor succes. De genindfører deres egen generation i verdens største filmindustri.

Spektakulært comeback

Hema Malini, hele Indiens drømmepige, giftede sig med en allerede gift mand og levede et helt liv som 'den anden kvinde'. I dag har hun en voksen skuespiller-datter, der markedsføres som reinkarnationen af moderens skønhed, hun er medlem af det indiske parlament og har gjort comeback som en af Bollywoods mest sexede bedstemødre.

Indiske film-bedstemødre, som engang var nærmest gudindedyrkede skønheder, er i dag voksne, elegante damer i deres sarier af råsilke med juvelglitrende toppe, opsat hår og elegante små designertasker. I verdens største demokrati, hvor man stadig finder barneægteskaber, vold og overgreb mod personer fra lavere kaster, og enker, som nærmest lever som tyskertøse, er disse filmmatriarker de nye banebrydere og det tydeligste tegn på kvindemagt og -indflydelse.

Bedstemor Jaya Bachan modtog for nylig indisk films Life Achievement Award. En pris, hun tidligere har takket nej til at modtage - hun mente ikke, hun var klar.

Ydmyg ægtemand

I forhold til hende er hendes mand, verdens mest tilbedte skuespiller gennem tiderne og kåret af BBC til Star of the Millenium, blot en ydmyg ægtemand. Hun var en af Indiens mest respekterede skuespillerinder, da de giftede sig, og hun valgte at passe hans hjem og opdrage deres børn, mens han fortsatte sin karriere. Amitabh Bachan indtager - i verdens største demokrati - en position som ingen anden. Når Amitabh taler, lytter hele Indien. Deres søn, Abishek Bachan, er fulgt i faderens fodspor og har giftet sig med Indiens nuværende største filmdiva, Aishwarya Rai, af Times Magazine kåret til en af de 100 mest indflydelsesrige personligheder. Under sin takketale sagde svigermor Jaya Bachan, at hun først nu var klar til at modtage prisen, fordi hun havde fået en så smuk svigerdatter, som også besad værdighed og havde respekt for de indiske traditioner. Den tidligere Miss World, og kvinden, som blev udpeget til at forene Hollywood og Bollywood med sit internationalt smukke ansigt og flersprogede skuespillertalent, blev rørt til tårer. Det var kvinderne, som fuldstændig dominerede denne helt specielle aften i indisk film-historie.

Dyrkning af moderrollen

Det var matriarken, som bød den unge, moderne, verdensberømte og kosmopolitiske indiske kvinde velkommen i familien med hele Indien og Bollywood-fans som vidner. Som mor udfyldte hun sin rolle perfekt, som kunstner har hun aldrig svigtet sit kald, og som et helt, voksent menneske returnerede hun til sit arbejde, sin egen karriere. Det er tydeligt, at det traditionelle Indien ikke kan løfte en finger eller komme med nogen kritik. Det er den perfekte balance mellem respekt for traditioner og vilje til modernisering.

Det får én til at opdage, hvorfor kvinder kan stå i spidsen for asiatiske lande. Det er moderrollen og den kompromisløse dyrkning af den, der gør det muligt. Og det er en rolle, inderne aldrig undervurderer. I et land, hvor kvinder uden klassetilhørsforhold, kaste, uddannelse eller penge fortsat bliver behandlet, som var de krigsfanger i et diktatur, er disse bedstemødres comeback stærkt og betydningsfuldt. Jaya Bachan valgte i sin tid roller, der var stærke, mangetydige og alt andet end pin up-agtige. I dag er hun hustru, mor og svigermor til Indiens mest tilbedte filmstjerner - og selv tilbage i rollen som skuespillerinde. Det viser, at tiderne skifter, ikke med en ny generation, men i samme generation.

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her