Læsetid: 4 min.

Bjarne, nej Brian, er dobbeltmoralsk

Dope. Med sin indrømmelse af at have brugt EPO i de år, han var en af de dominerende i Tour de France, udløste Bjarne Riis fordømmelser og mistænkeliggørelse, men kulturministeren kom ham måske ufrivilligt til undsætning
Dope. Med sin indrømmelse af at have brugt EPO i de år, han var en af de dominerende i Tour de France, udløste Bjarne Riis fordømmelser og mistænkeliggørelse, men kulturministeren kom ham måske ufrivilligt til undsætning
Moderne Tider
2. juni 2007

Tour de France-vinderens pressemøde fredag i sidste uge blev vidt og bredt beskrevet som en tilståelse. Efter at have benægtet igennem mere end et årti indrømmede Bjarne Riis, at han i en længere årrække i 1990'erne havde ladet sig dope med EPO, midlet der forøger antallet af de røde blodlegemer. Hans udtalelser trak forsider, mange alvorstunge ledere og kommentarer samt læssevis af læserbreve.

Berlingske Tidende var en af de aviser, der omgående fandt det timeligt at skrive en leder om den alvorlige sag. Skribenten indrømmede indledningsvis, at man godt kunne "tage de store, fordømmende ord i brug om Bjarne Riis".

"For det var et syndefald af dimensioner, vi i går var vidne til. Ikke blot for Bjarne Riis, men for hele den nation, der hyldede ham som tour-vinder i sommeren 1996 med Tivoli-fest og statsministertale og viftende flag i solen."

Hvori det samlede nationale syndefald skulle bestå, bliver dog ikke uddybet. I stedet bevæger lederskribenten sig ind på Ørnens troværdighed nu om dage. Og man må forstå, at den hænger i en tynd tråd.

En halv tilståelse

Det var der også mange læserbrevsskribenter, der mente. Kravene om, at han skal give den gule vindertrøje tilbage, florerede. Men der var dog også dem, der sluttede op om Bjarne Riis' opfordring til nu at se fremad.

Det kan imidlertid blive svært, når tilståelsen af mange blev betragtet som halvhjertet. For Bjarne Riis og hans CSC-h0ld var det mest alvorligt, at netop denne synsvinkel blev anlagt af præsidenten for Tour de France-selskabet, Patrice Clerc. Han krævede i den franske sportsavis L'Equipe, at Riis nu står frem og fortæller det hele:

"Han skal fortælle alt om holdet, rytterne, deres resultater og forbindelserne med lægen Cecchini. Han må præsentere os for nøglerne til sit system, ellers kan man aldrig stole på ham igen."

Den praktiske konsekvens af denne holdning kan blive, at Tour de France-ledelsen ikke ønsker at se Riis som leder af CSC-holdet - hvis den overhovedet ønsker at se et sådant hold. Det kommer an på, om den vil anlægge samme synsvinkel, som cykelsportskommentator Lars Werge gjorde i Ekstra Bladet:

"Det, man ikke må misforstå, er, at det er ikke synd for Bjarne Riis. Han har truffet sine egne valg - som han også sagde - og han har besluttet at ville snyde os alle sammen. I det spil hjælper en sen soning ikke; tilgivelsens time er forbi for denne gang."

Hetz og dobbeltmoral

Kulturminister Brian Mikkelsen, der har sat kampen mod doping højt på sin dagsorden, udtrykte på tv sin kraftige fordømmelse af Bjarne Riis. For det fik han ørerne i maskinen af to læserbrevsskribenter i B.T., ud fra lidt forskellige indfaldsvinkler. Kai Ove Karlsson fra Greve skrev:

"Det var følelsesporno i den helt store stil, da Brian Mikkelsen stod frem på tv med ansigtet i de rigtige folder og fordømte Bjarne Riis."

Han mindede om, at det er "den samme kulturminister, der gang på gang gratis lader sig invitere og tiljubler store rock- og popstjerner, der åbent erklærer, at de er på stoffer og narkotika".

Det må vist siges at være dobbeltmoralsk, skrev Kai Ove Karlsson.

"Stop hetzen, Brian," lød overskriften på et læserbrev i samme avis fra Svend Erik Lützen, Snertinge. Han mener, at CSC i dag har verdens bedste antidoping-kontrol.

"Brian Mikkelsen, så støt dog op om dette for at få en ren cykelsport. Bjarne Riis skal fortsat være stolt over sin triumf i 1996," skriver han.

Mistænkeliggørelsen

Det gør han med henvisning til, at "alle var jo dopede dengang i 90'erne". Netop den formodning ligger bag en ganske intensiv kampagne imod den anden store danske cykelrytter fra samme periode, Rolf Sørensen. En lang række medier forsøgte at aftvinge ham en tilståelse på linje med den, Bjarne Riis havde leveret. Det skete ud fra en tankegang, der blev glimrende sammenfattet af Torben Andersen fra Frederikssund i et læserbrev i B.T.:

"For kendere af cykelsporten er der selvfølgelig ingen tvivl om, at Rolf var dopet ligesom alle andre store navne i 90'erne. Det var vilkårene dengang, og det kan der ikke laves om på."

Det, der derimod kan laves om på, mener Torben Andersen, er, at "pressen meget ensidigt har lagt ansvaret og presset på Bjarne Riis, mens Rolf har levet i skjul uden for kampzonen".

Det har han nu ikke helt, og slet ikke i den seneste uge. Men han har fastholdt, at han ikke har brugt forbudte stoffer. Hans 'doping' har været en veludviklet selvtillid - og lige præcis dén er der vist heller ingen kendere af cykelsport, der har kunnet tvivle på.

Til gengæld er Torben Andersen langt fra alene om at fastslå som en kendsgerning, at den store specialist i én-dages løb "selvfølgelig" var dopet. Derfor vil han "opfordre Rolf til at gå gjort op, ikke med fortidens synder, men med nutidens hykleri". Alt andet er uværdigt, mener han.

Og det er ikke kun læserbrevsskribenter, der deltager i mistænkeliggørelsen. I en leder, også i B.T., skrev Lasse Bastkjær tirsdag, at "vi snakker altså om en rytter, der var helt fantastisk i 1993, og ifølge DR's gamle optrevling af cykelsporten fik EPO ved en række tilfælde det år".

Lederskribten tilføjer, at Sørensen "aldrig er blevet dømt, men lever livet som TV2-ekspert farligt".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her