Læsetid: 2 min.

Chok uden sjæl

Michael Bay har i forvejen ikke så få skodfilm på samvittigheden, og nu også - i egenskab af producer - 'The Hitcher', en grumme uinteressant genindspilning af en godt 20 år gammel gyser
Moderne Tider
29. juni 2007

Allestedsnærværende skurke har sine fordele - ikke mindst for manuskriptforfattere. Så slipper de jo for enhver bekymring om plausibilitet og den slags.

Og skurke fås næppe mere allestedsnærværende end The Hitchers dæmoniske John Ryder (Sean Bean i rollen spillet af Rutger Hauer i originalversionen fra 1986). Han manifesterer sig midt på vejen en mørk og regnfuld nat i New Mexico og dukker siden absolut uanmeldt op, hvor end vore to unge hovedpersoner, kæresteparret Grace (Sophia Bush) og Jim (Zachary Knighton), befinder sig.

Skønt persontegningen er næsten ikke-eksisterende, og det psykologiske drama de tre imellem beskedent, forstår vi så meget, at Ryder er i sin egen dødsdrifts vold - en selvdestruktiv destroyer på udkik efter en bøddel.

Spørg først ...

The Hitchers plot former sig som én lang flugt, som blandt andet fører det hårdt prøvede par til et motel. Det er her, at instruktør Meyers i et tilfælde af akut storhedsvanvid fyrer to uinspirerede Hitchcock-referencer af.

I komikkens verden ville det omtrent svare til, at Uffe Holm opførte en hyldestparodi på Lenny Bruce, men dette nostalgiske indslag er stadig klart at foretrække frem for Meyers blasert-ironiske mode. Da en kristen familie myrdes, skal vi således lige have et glimt af den blodindsmurte bog, deres børn efterlod sig. Den bærer titlen: Will I go to Heaven?

De medvirkende lider af et grelt underskud af udstråling, med undtagelse af Bean, hvis figur til gengæld er håbløst hul, og Neal McDonough, hvis forsøg på at give sin rolle som politichef, hvad jeg formoder er ment som en campet kant, holder kedsomheden stangen i et par minutter.

Man hilser det ligeledes velkommen, da dialogen pludselig går fra fantasiløs til absurd. Selv efter Ryder har kørt tre politibiler i grøften, åbner deres kolleger i helikopteren ikke ild. I stedet spørger de: "What's going on down there?"

Tag dén, alle jer, der lider under den vildfarelse, at man har et rigtig godt overblik over, hvad der sker på landjorden, såfremt man sidder i netop en helikopter. Også det pseudofeministiske klimaks har sine utilsigtede komiske kvaliteter.

Derudover er de eneste formildende omstændigheder smukke billeder af det New Mexico'ske landskab, Knightons diskrete fysiske lighed med en ung Jeff Bridges og den nådige spilletid på 83 minutter, som dog føles betragtelig længere.

The Hitcher. Instruktion: Dave Meyers. Manuskript: Eric Red, Eric Bernt og Jake Wade Wall. Amerikansk (Palads, Kbh.og Biocity i Århus og Odense)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her