Læsetid: 4 min.

Første division tur/retur

1. division. Oprykkerne fra første division er fundet. Det blev en kort tur for AGF og en lidt længere for Lyngby i de sekundære rækker. Lyngby lover godt for underholdningen, mens AGF får hårdt brug for forstærkninger
Hip hip! AGF-træner 0ve Pedersen er flyvende efter oprykningen til SAS-ligaen.

Hip hip! AGF-træner 0ve Pedersen er flyvende efter oprykningen til SAS-ligaen.

Andreas Szlavik

Moderne Tider
23. juni 2007

Det var næsten lidt vemodigt, da AGF på udebane mod Næstved allerede i tredjesidste runde så godt som sikrede sig oprykning til landets bedste fodboldrække. Solen skinnede på græsvoldene, Nik fra Nik&Jay delte ud af røde Kings og sang med på AGF-sangene i bar overkrop og læderhat, og bolden ramte pølse-Bertha oppe ved iskiosken, da den røg ud over sidelinjen.

Første division har faktisk været en god oplevelse og er så autentisk som Hansens Flødeis og regnvejr på en sommerdag. Og hvornår vil man i den danske managementkonfigurerede topfodbold kunne opleve Jay Jay fra Mozambique love 1.500 kr. til hjemmeholdets næste målscorer over stadionanlægget, som han gjorde i Næstved? Ikke i Parken lige med det samme, i hvert fald. Meget godt kan siges om livet i landets næstbedste række - blandt andet, at der for en lettere ramponeret traditionsklub faktisk er en fair chance for at vinde, når den går på banen.

Alligevel var der aldrig rigtig tvivl om målet, og der blev åndet lettet op mange steder - og ikke kun i Århus - da landets næststørste by vendte tilbage til Superligaen en uge efter at Lyngby havde sikret sig sin oprykning med en sikker 4-0 sejr over AB. Oprykkerne blev præcis de to klubber, som de fleste havde regnet med ville rykke op. Og også de to klubber, som umiddelbart klæder Superligaen bedst med henholdsvis flot offensiv fodbold og flotte tilskuere - og ikke mindst mange af dem.

Mens det ved vinterpausen virkede temmelig usikkert, om AGF ville hive oprykningen hjem, var der aldrig så stor tvivl i Nord-sjælland. Lyngby har siden konkursen og tvangsnedrykningen i 2001 holdt fast i deres koncept med flot, teknisk angrebsfodbold og en enestående talentudvikling.

Det har med imponerende fart bragt dem op gennem de lavere rækker, og efter en enkelt overvintring i første division op i Superligaen efter præcis 2.000 dages eksil. Konceptet har været et homogent ungt hold, der fremstår sammenspillet og gerne vil frem på banen. Selv efter at have mistet spydspidsen Morten Nordstrand forud for sæsonen er Lyngby suverænt det hold, der har scoret flest mål og indtager plads nummer to og tre på topscorerlisten lige efter AGF`s Peter Graulund forud for sidste runde. Og uden større indkøb eller andre forandringer i strategien (det har de også dårligt tid til, eftersom Superligaen starter igen om en uge) er der ingen udsigt til, at det forandrer sig.

Det usynlige spillekoncept

Dermed kommer Lyngby også til at gøre en interessant forskel i Superligaen, efter at de seneste års oprykkere har lært lektien og fundet ud af, at den nemmeste måde at undgå at tabe, er at sørge for, at der ikke bliver scoret mål mod en (måske med Vejle som en enkelt undtagelse). Mens hold som Horsens, Randers og Viborg sandsynligvis igen først og fremmest vil stille op med en solid defensiv, kan man nok godt regne med mere offensiv spræl fra Lyngby. Om det så viser sig at være for naivt til overlevelse på det højeste plan i Danmark, vil tiden vise. Men Lyngby kan sagtens vise sig at have stof i sig til mere end bare et enkelt år i Superligaen.

Heltidsprofessionelle - hvor?

AGF's spillekoncept har det ind imellem været sværere at få øje på. Også her har det efter spillerafsætning af dyre udenlandske spillere og til dels påtvunget af skader været en ung trup, der har skullet løse billet til den påkrævede oprykning. En opgave, som hoben af unge talenter med sæsonkort til diverse ungdomslandshold har udført efter bedste evne, suppleret af en spændende spiller som Jeremiah White og rutinerede Graulund uden dog helt at overbevise om, at AGF kan klare sig på højeste plan uden mere rutinerede kræfter. Og mens klubben har haft et forrygende forår, har det ind imellem været svært at se, at klubben faktisk består af heltidsprofessionelle spillere i modsætning til konkurrenterne, der først er gået på træningsbanen efter en arbejdsdag med hammer eller hæftemaskine.

Lynhurtigt efter at oprykningen blev en realitet og flankeret af klædeligt beskedne miner fra klubbens topfolk, begyndte medierne igen at svømme over med historier om den genfødte fodboldstolthed og den nye målrettede og rationelle mentalitet i Århus. Men reelt har spillet været svingende, spillekonceptet nærmest lidt kick-and-rush, og AGF ville have været væsentlig værre stedt uden topscorer Peter Graulunds træfsikkerhed foran målet. Mens økonomien virker sund og stabil, mangler der stadig mere kvalitet på banen, hvis AGF skal blive i Superligaen. Det skal komme i kraft af rutinerede indkøb, har træner Ove Pedersen da også åbent erkendt, og her er Esbjergs Jerry Lucena og den tidliger FCK'er og nuværende Hansa Rostock-forsvarer Kim Madsen to af de bedste bud, mens rygterne fyger om en række andre. Særligt på backpladserne, hvor de unge Frederik Krabbe og Michael Lumb vil blive udfordret, og i angrebet ved siden af Peter Graulund er der brug for forstærkning. Og det vil der givetvis også komme. En gruppe investorer har i hvert fald lovet store lommer op til sæsonpremieren 18. juli i SAS-ligaen.

Imens kan første division finde tilbage i et lidt mere tilbagelænet leje. Frem er ved at gå bankerot igen, AB drømmer om superliga, selv om de kun lige akkurat formåede at blive i første division. Brabrand og Thisted vil kæmpe i sidste runde for at bevise, at man godt kan spille i den næstbedste række, selv om man er en lillebitte klub, og en anden gammel traditionsklub, Fremad Amager, er nok allerede rykket ned i anden division efter en syngende psykologisk øretæve på 8-1 i næstsidste runde.

I første division kommer man nok til at vente lidt tid på blåt blod og et sådan influx af tilskuere som de to oprykkerklubber har hevet med sig. Mindst indtil næste år i hvert fald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her