Læsetid: 4 min.

Forsidefortællinger om liv og levned

Formiddagsaviser og ugeblade konkurrerer på deres forsider. Men hvad vælger de ud for at friste kioskkunderne?
Formiddagsaviser og ugeblade konkurrerer på deres forsider. Men hvad vælger de ud for at friste kioskkunderne?
Moderne Tider
16. juni 2007

Der var engang, da ethvert dagblad med respekt for sig selv havde en spiseseddel. Den skulle trække køberne til med en slagkraftig tekst, der præsenterede avisens vigtigste nyheder. Tilbage i den tradition er i dag kun B.T. og Ekstra Bladet. Men selv de konkurrerer i langt højere grad på forsiderne end på spisesedlen. Og her bliver konkurrencen yderli-gere skærpet midt på ugen, når de fire billed-ugeblade melder sig med 'nyt om de kongelige og de kendte'.

Formiddagsbladene er især opmærksomme på det, der angår de kongelige. Men til tider kan de kendte også bruges. Onsdag og torsdag vil der næsten uvægerligt være forsidehistorier, som B.T. og Ekstra Bladet har hentet fra ugebladene.

Sådan var det også i denne uge. Her&Nu kunne onsdag fortælle sine læsere den opsigtsvækkende nyhed, at fhv. prinsesse Alexandra ikke er gravid. Det må have ærgret Billed-Bladet, der dagen efter havde samme historie. Grevinden havde ladet sig interviewe af begge publikationer.

Knirkerier og idyl

Mens B.T. ikke fandt denne vigtige oplysning værdig til en forside, gav Ekstra Bladet den onsdag en mindre plads øverst til venstre, lige under bladhovedet. Til gengæld boltrede begge formiddagsaviser sig i dronningens og prinsens 40-års bryllupsdag. Ekstra Bladet havde taget forskud allerede lørdag med en forside, der kundgjorde følgende: "Margrethe efter 40 år: Min skyld ægteskabet knirker."

Artiklen inde i bladet viste sig udelukkende at bestå af gamle citater, hvor både dronningen og prins Henrik har udtalt sig med en vis åbenhed om de problemer, som også de har haft i deres ægteskab. Margrethe havde absolut intet sagt "efter 40 år". Men B.T. måtte selvfølgelig følge trop, og det blev så med den hyggelige overskrift: "Farmor og farfars bryllupsdag".

Det var ikke overraskende også den vinkel, der prægede ugebladene. Børnebørnene har forandret Margrethe. Hun lyser af lykke, kunne Billed-Bladet fortælle. I Her&Nu er der "fantastiske billeder" af "vores søde prinsesse". Denne prinsesse er i Se og Hør prins Henriks 'øjesten'. Kig Ind, der som sit slogan har "mode, glam og gossip", mente åbenbart, at en 40-års bryllupsdag er alt for banal. Det kunne i stedet berette, at Mary shopper til dåben for den selvsamme prinsesse: "Kjole til 55.000 kr.".

Men det var ikke den eneste historie om Mary på indkøb. Ekstra Bladet oplyste sine læsere om, at kronprinsessen for nylig købte sko for 50.000 kr. på en time.

Afsløringer

De kongelige er vel nok de vigtigste trækdyr for både formiddagsaviser og billed-ugeblade. Men især aviserne må selvfølgelig også have andet at byde på. Ekstra Bladet har en stærkere tradition end B.T. for såkaldt afslørende journalistik, men efter den seneste af mange omlægninger på B.T. er også den ved at komme efter det. I hvert fald kunne de begge i ugens løb byde på adskillige historier i den genre.

Ekstra Bladet havde én hver eneste dag. Søndag var det en adoptionsskandale: "BØRN SOLGT TIL DANMARK". Den historie må mange adoptionsforældre med børn fra udlandet have undret sig over. For de har jo alle betalt i den forbindelse. Mandag bestod afsløringen i genbrug af den gamle historie om, at Bille August har modtaget 3,3 mio. kr. fra H.C. Andersen Fonden, uden at der er kommet nogen film ud af det, og uden at han har gjort rede for pengenes anvendelse.

Tirsdag var det en treårig, der sad med brækket arm og græd forgæves i to timer: "PÆDAGOGSVIGT". Onsdag spurgte bladet på sin forside, "HVOR ER DØD BABYS FORÆLDRE". Men her havde B.T. en form for svar: "MOR OG FAR SMED BABY I Å. Læs om deres gribende farvel."

Ekstra Bladet skiftede spor. Torsdag var hovedhistorien på forsiden: "HUNDEFABRIKKER AFSLØRET. Scorer kassen på van-røgtede hvalpe." B.T. kunne til gengæld fortælle allerede tirsdag, at "Tivoli-restaurant fik ost fra rotterede".

Sport og forbrugerhjælp

B.T. mente også, at det var en afsløring, da det søndag kunne oplyse: "Tom K. i hemmelig Le Mans-test." Hvilken triumf var det derfor ikke, da avisen to dage senere meddelte, at Tom Kristensen "SNØD DØDEN - NU KØRER HAN LE MANS IGEN. MIN KONE STØTTER MIG."

Disse historier indgår i noget, der må være en helt fast prioritering. B.T. har hver eneste dag en sportshistorie på forsiden. Om vi også kan henregne en nyhed i torsdagens avis til denne kategori, kan måske diskuteres. Men vi får i hvert fald at vide, at "54-årige B.S. skal være far igen". For den uindviede skal det oplyses, at der er tale om B.S. Christiansen, den forhenværende jægersoldat, der nu om dage virker som psykologisk indpisker på Bjarne Riis' CSC-hold.

Når det gælder råd til forbrugerne giver B.T. klart baghjul til Ekstra Bladet. På bare fem dage har det på forsiden tilbudt oplysninger om, hvordan man ringer billigst fra udlandet for at "UNDGÅ PRISCHOK PÅ FERIEN", hvordan "du gør i solen", og en stor Europa-guide inden bilferien: "HER TANKER DU BILLIG BENZIN".

På det felt kan Ekstra Bladet slet ikke være med. Blot en enkelt forsidehenvisning kunne det blive til, og om det egentlig var en forbru-gerhjælp kan diskuteres. Den fortalte, at der var slået "sol-alarm". Risikoen for hudkræft har aldrig været større.

Det er på områder som dette den tydelige forskel træder frem. Ekstra Bladet er kritisk, B.T. er positiv. "Matador skuffer", skrev Ekstra Bladet. "Til Matador-musical: De seje fra Korsbæk," hed overskriften i B.T.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her