Læsetid: 6 min.

Alt kan skaffes i Kina

Forbudte bøger eller ej, de findes alle på Beijings bogmarked. Kinesiske læsere dykker ned i historien, udforsker deres individualitet eller søger inspiration fra finansguruer
Forbudte bøger eller ej, de findes alle på Beijings bogmarked. Kinesiske læsere dykker ned i historien, udforsker deres individualitet eller søger inspiration fra finansguruer
Moderne Tider
16. juni 2007

BEIJING - Ekspedienten smiler akavet og viderefortæller mistroisk spørgsmålet til en kollega, som udbryder: "Den er der da ikke længere nogen, der vil have."

Det var også et billigt trick at spørge, hvor i boghandlen de gemmer Maos Lille Røde. For formandens kampskrifter er for længst blevet henvist til salg i turistbasarer. Ekspedienten er alligevel høflig og viser hen til afdelingen med de samlede værker af kommunistiske koryfæer. Her er dog en iøjnefaldende mangel på interesserede kunder.

Det er ellers proppet med tusindvis af læselystne på alle fem etager i denne mastodont af en boghandel, Beijings Bog Palads, et metrostop vest for Den Himmelske Freds Plads.

Velassorteret er simpelthen en for fattig beskrivelse af udvalget her. Der er selvfølgelig skønlitteraturen, lærebøgerne og en hel etage med udenlandske bøger, hvor bogen 1421 af Gavin Menzies ikke overraskende er populær, da den nemlig pirrer kinesisk nationalisme ved at forsøge at bevise, at Kinas kejseres udsendinge nåede til Amerika før Columbus.

Men så er der også nogle overraskelser, som den fire meter lange, fyldte reol, der er dedikeret til 'basal viden for elektrikere', hvor der er flere læsere end ved 'galleriet for social moral'.

Der er også bøger om menneskerettigheder, men de forbigås af håbefulde, entreprenante kinesere til fordel for en oversættelse af finansmanden Jack Welchs bog Succes. I det hele taget bugner det med bøger forfattet af forretnings- og managementguruer, og dem med det yderst lokkende ord 'succes' i titlen lader til at være automatiske sællerter.

Omhyggelig udvælgelse

Inden de beslutter sig for at købe lekture, er kunderne mere end pertentlige i deres udvælgelsesproces. De sidder op ad søjler, ligger langs væggen eller står frit svævende mellem reoler, mens de læser bøgerne, tilsyneladende fra start til slut.

"Bøger er ligesom mennesker. Man skal bruge tid på at finde den, som passer én bedst," forklarer 23-årige Xu, der har fundet plads på gulvet i sektionen med bøger om luftfart, hvor hun læser en novelle, hun siger, hun kan relatere til, da den beskriver en ung studerendes problemer med at være moderne og samtidig bevare respekten for traditionen.

Enkelte tager sig en pause fra læsningen og sover. En mand bruger et par it-håndbøger som hovedpude. En anden har slået en bog op og lagt den over ansigtet som en pyramide, der kan afskærme mod lyset. Succesen findes i detaljerne, er titlen på hans midlertidige øjenbeskytter.

Men der er trods alt rigtig mange bøger, der ryger over skranken. Ifølge Beijings Forlagsmyndighed indbragte bogsalget i hovedstaden i 2004 mere end 13 mia. yuan (9,5 mia. kr.). Det vil sige, at hver eneste person i Beijing i gennemsnit brugte næsten 1.000 yuan om året på bøger. Og der er nok af titler at vælge imellem: I 2005 udkom der hele 222.473 rundt om i Kina.

Tv og forlag

Inden for det sidste år har en stor del af bogsalget været drevet af et samarbejde mellem tv-stationer og forlag. Og samtidig er bøger om kinesisk historie, specielt om indflydelsesrige personligheder og drabelige magtkampe, blevet et stort hit.

Det er en bølge, som Yi Zhongtian rider højt på. Hans bog om de tre kongedømmer, en historisk periode i det tredje århundrede efter vor tidsregning, var oppe og toppe på bestsellerlisten sidste år. Dens popularitet hænger direkte sammen med hans tv-program, Auditoriet, på kinesisk stats-tv, hvor universitetsprofessoren levende fortæller om historie og samspillet mellem kultur og et samfunds udvikling.

Hans syn på modsætningerne mellem kinesisk og vestlig kultur har fundet gehør hos det kinesiske publikum. Det er ikke nødvendigvis positivt at blande kulturer, siger Yi til Information.

"Vestlig kulturs indflydelse i Kina kan sammenlignes med, at en patient får en blodtransfusion, men blodet er ikke den rette type," siger han.

Han forsøger derfor med sin bog og forelæsninger at få kinesere til at finde inspiration i kinesisk historie frem for udenfor Kinas grænser.

Private mod statsejede

Det er dog nyere historie, der i dag påvirker den kinesiske forlagsindustri. Som hele samfundet gennemgår den transformationen fra planøkonomi til markedsøkonomi. Den kinesiske regering tillader fortsat ikke udenlandske forlagsvirksomheder at operere selvstændigt på det kinesiske marked. Samtidig har den delt forlagene i kommercielle og almennyttige. For den sidste kategori er det regeringen, som guider, hvad der skal udgives og tildeler økonomisk støtte. Håndbøger og læremateriale, der stadig er grundpillen for den kinesiske forlagsindustri med omkring 70 procent af det totale salg, hører herunder.

Bog Paladset ejes af den statsejede butikskæde Xinhua, der har 13.000 filialer i Kina, og med et salg på 50 mia. yuan i 2005 sidder den på en tredjedel af markedet.

Siden Xinhua var den eneste boghandlerkæde i begyndelsen af 80'erne, er der i dag cirka 80.000 boghandlere i Kina, hvoraf 80 procent er private. (De statsejede står dog for to-tredjedele af salget.) Samtidig konkurrerer lige under 600 statsejede forlag med omtrent 10.000 private.

Unge forfattere

For et årti siden var forfatterne en lille etableret elite, som kun en begrænset kreds af mennesker havde kendskab til. I dag er det kinesiske bogmarked dog en afspejling af det kinesiske samfunds udvikling ved også at være stærkt påvirket af øget privatisering, individualisering og kommercialisering.

Et resultat af den hårde konkurrence mellem de nye private forlag er, at de i stor stil promoverer deres forfattere for at generere en større omsætning. Det er især kommet unge, nye forfattere til gode, der hyldes på landsplan som stjerner af deres jævnaldrende, som også er de mest købestærke og læselystne.

De regeringskontrollerede aviser kritiserer dog mange nye bøger som 'kulturel fast food', der er skrevet af forfattere, som overspiller deres individualitet.

Piratmarkedet

Men der er også et andet svulmende marked for bøger i Kina, som ikke kan ignoreres: markedet for piratkopier.

Ifølge den kinesiske regering produceres der i landet 500 mio. uautoriserede bøger om året. I 2006 blev 18 mio. piratbøger konfiskeret. Og i de første fire måneder af i år blev 17.000 forhandlere straffet for ulovligt salg.

Det er et marked, der drives af en tørst efter bøger, som udfordrer kommunistpartiets sanktionerede synspunkter - og derfor er gjort ulovlige - men vigtigere er det dog, at de illegale kopier simpelthen er billigere.

Historikeren Yi Zhongtian vil sikkert blive misfornøjet over at erfare, at hans bog sælges for 7,5 kr. i en illegal boghandel i Fuxingmen, et par kilometer vest for Bog Paladset. Det er næsten ikke til at se forskel på den version og den ægte vare, som koster tre gange mere.

Ekspedienten i denne lille butik siger, at myndighederne stort set aldrig kommer og tjekker. Her er også udenlandske udgivelser, som Dan Browns Deception Point eller Thomas Friedmans Jorden er flad.

Forbudte bøger

En del af udvalget består af forbudte bøger. De bøger, som eksempelvis indeholder detaljerede beskrivelser af sexscener eller betragtes som politisk mistænkelige, forbydes. Men alle bogkøbere i Kina ved, at et forbud ikke betyder, at bøgerne dermed ikke er til at opdrive.

Ekspedienten nikker genkendende til en liste over bøger, der blev forbudt sidste år, og finder nogle af dem frem. Eksempelvis En undersøgelse af kinesiske bønder, af Chen Guidi og Wu Chuntao, der fortæller historien om bønder, der kæmper mod systemets magtmisbrug og taber.

Og der er Forbigangne historier om Peking-operaens stjerner af Zhang Yihe, som er en samling af biografier. En af hendes tidligere bøger, Fortiden er ikke som røg, er også forbudt. Det er en erindring om hendes far, en forfatter som Formand Mao fordømte som Kinas 'højreorienterede nummer 1'.

I hendes forfatterskab har Zhang understreget vigtigheden af ikke at glemme folkerepublikkens første årtier - et yderst følsomt foretagende med et styre, der helst vil, at tidligere katastrofer designet af kommunistpartiet kommer i glemmebogen. Men det vil ikke ske, hvis det står til Kinas bogmarked.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her