Læsetid: 3 min.

Monsterlæreren fra det ydre rum

Der er gys og spænding for børn og unge i Ole Bornedals nye film, 'Vikaren', som har en vældigt veloplagt Paprika Steen i rollen som monsterlærer fra det ydre rum
Der er gys og spænding for børn og unge i Ole Bornedals nye film, 'Vikaren', som har en vældigt veloplagt Paprika Steen i rollen som monsterlærer fra det ydre rum
Moderne Tider
15. juni 2007

13 år efter at han varslede den nye danske bølge med thrilleren Nattevagten, er Ole Bornedal biografaktuel med endnu en veldrejet genrefilm, denne gang for børn og unge.

Vikaren er noget så sjældent som en dansk scifigyser - pressematerialet kalder den en 'eventyrthriller' - der har held med at forene det fantastiske med det helt og aldeles jordnære i form af en genkendelig dansk hverdag for 6. B, der skal have vikar, fordi deres klasselærer har fået en uheldig salmonellaforgiftning.

Ulla Harms (Paprika Steen), som vikaren hedder, viser sig at være en strid kælling helt uden sympati for sine unge elever. Publikum ved fra begyndelsen - hvilket skoleeleverne ikke gør - at hun kommer fra det ydre rum og på vegne af sin race er på jagt efter det, der gør mennesket unikt og, tror hun, uovervindeligt: Evnen til at elske og vise medfølelse.

Carl (Jonas Wandschneider), 6. B's outsider, som for nylig har mistet sin mor (Sofie Gråbøl), er den første, som for alvor får færten af, at Ulla ikke bare er ond, men et regulært, hønsespisende monster. Men selv om han får overbevist sine klassekammerater om, at hun er ude på at bortføre dem alle, er det straks sværere, for ikke at sige umuligt, at overbevise de voksne om, at vikaren har skumle planer.

Carls far, den lidt verdensfjerne, sorgramte Jesper (Ulrich Thomsen), som har skrevet en bog om menneskets empatiske natur, falder for Ulla - der bestemt også kan være meget overbevisende - og Carl og hans klassekammerater må selv tage kampen op mod vikaren, der med superkræfter og en veludviklet sjette, syvende og ottende sans ikke ligefrem er nem at løbe om hjørner med.

Paprika Steen, der før har spillet slagfærdige roller, er så bidsk og sarkastisk som aldrig før i Vikaren. Det er en fornøjelse at se hende gøre grin med eleverne i 6. B - Bornedal har fundet nogle gode børneskuespillere til stort set alle rollerne - der ikke rigtig kan fatte, at en lærer må behandle dem sådan. Og det er ikke mindre morsomt, når hun siden, med gråd i stemmen og tårer i øjnene, får overbevist forældrene om, at hun jo bare vil de søde, fantasifulde børn det bedste.

Humanisten Bornedal

Ole Bornedal veksler filmen igennem mellem morskab og genuin uhygge. Carl og hans fars sorg over morens død er følsomt og overbevisende skildret, og når Ulla Harms latterliggør Carl og hans døde mor, er det slet ikke rart at overvære. Det giver Vikaren en vigtig psykologisk og følelsesmæssig klangbund, at den således også handler om Carl og farens forsøg på at komme videre med deres liv.

Med Marco Beltramis effektfulde, genreloyale musik som akkompagnement til Dan Laustsens stemningsladede billeder og de mange klædeligt underspillede special effects er Vikaren også stilistisk blevet en god oplevelse, som nok skal få det unge publikum ud på kanten af sædet, mens deres forældre - skulle de få lov at komme med - kan nyde genrereferencerne og skuespillet. Filmen bliver lidt lang i spyttet midtvejs, og undervejs er der nogle unødvendige kontinuitetsfejl, som det måske kun er anmelderen, der får øje på. Men det er småting og vil ikke forstyrre et henrevet publikum.

Til at begynde med tror man ikke på Ole Bornedal, når han via en fortæller (Holger Juul Hansen), formulerer filmens humanistiske budskab: Menneskets sans for kærlighed og empati redder verden fra at gå under.

Det kommer trods alt fra ironikeren over dem alle. Men der er en mildere og mere romantisk tone i Vikaren - som Bornedal i øvrigt har skrevet sammen med skuespilleren Henrik Prip, der i filmen har rollen som clueless skolepsykolog - end i de fleste af instruktørens tidligere projekter. Og man lader sig gerne overbevise om, at han faktisk mener, hvad han siger, hvorfor Vikaren også bliver andet og mere end 'blot' effektiv genreunderholdning for et bredt publikum.

Vikaren. Instruktion: Ole Bornedal. Manuskript: Ole Bornedal og Henrik Prip. Dansk. (En lang række biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her