Læsetid: 3 min.

Når terrassebrædderne knirker

Ved valget af vin til grill-aftener er der strengt taget ikke den store grund til at tømme skatkammeret
Moderne Tider
15. juni 2007

Om det skyldes ugens tilbudsavis fra Netto, der kolporterer papirhavelygter til fyrfadslys, eller den gamle kammerat, hundeejeren, der har inviteret på lammekoteletter og dårligt selskab, er ikke til at vide. Under alle omstændigheder er humøret trods udsigt til weekendregn tændt på grill, og dermed er det blevet tid til årets grillvine.

Grillaftener i Danmark inkluderer efterhånden et større teknisk set-up af Weber grill, vor far i forklæde, forskræmte børn og beskuende hustruer, der dels har det meste af slæbet, dels med overbærenhed iagttager hustyrannens forskriftmæssige afbrænding af kød, brød og grøntsager. Ikke noget kønt syn sådan rent kønspolitisk, men herregud. Vi bliver så glade, når selskabet i det mindste lader som om, at den halvbrændte steg og bøfferne er ventetiden værd.

Ingen fine manerer

Til den slags er der brug for vin i ret store mængder, og der er ingen grund til at tømme skatkammeret. Der kan være god fornuft i at bide hovedet af al skam og gå på jagt på hylderne med bag-in-box, for her er store mængder til billige penge. Hvidvinen blev en Southern Creek Chardonnay fra det sydøstlige Australien. Tre liter for 99 kr. på tilbud giver en flaskepris på under 25. Stor kunst er det ikke, men udpræget Chardonnay, et skær af smør som det hører til i de blidere af slagsen, og hårdtafkølet (køleskabskold) er den et fornuftigt glas i varmen. Æstetikere vil selvfølgelig himle op, men har man 25 glade studenter eller en halv vejfest på besøg, er den nu slet ikke ringe.

I samme priskategori kan man med Cicero Sicilia Nero D'avola Cabernet Sauvignon hente tre liter rødvin for kun 89 tilbudskroner, og den er faktisk drikkelig. Frikadellevin ville den gamle far sige, men hvad kan man ellers forvente. Den smager ganske udmærket, er lidt kemisk i duften, men har fin eftersmag og fylde i munden. Hælder man den på karaffel og lader den stå en times tid, vil ikke så få af gæsterne formentlig synes, at den lever op til de fleste behov, og dermed er en prisbillig og rimelig succesfuld aften hjemme.

Hvis man har det dårligt med, at gæsterne skulle få øje på kartonerne, er der ingen vej uden om flaskerne. VinoVenue har resten af måneden et medlemstilbud til kun 39 kroner pr. flaske for en Palatinos Roble 2006. Den er nummeret bedre, men også dyrere end sicilianeren, og er en nærmest sort vin på halv Syrah og halv Garnacha Tintorera. En kraftig, helstøbt dagligrødvin, der snildt kan gøre sig, selv om festen afvikles på en lørdag.

Den kun lidt dyrere ende

Vil man ofre lidt mere og imponere naboerne, er en Grou 2 fra 2005 et godt bud. De røde vine fra Alentejo i Portugal har mange kvaliteter og sammenstikningen af bl.a. Syrah, Aragones og Trincadeira temmelig velsmagende. Det er en solid vin med en alkoholstyrke på 14, og på varme sommeraftener nok en ret kraftig sag. Tilbudsprisen på 79,95 placerer den i den dyrere ende af grillvinene, men er der trods rentestigninger plads i friværdien til ordentlig livsførelse, er den værd at prøve.

Og husk endelig at minde hjemmets grillmester om, at gæsterne til sidst helst vil have en gemen grillpølse. Den glider nemmest ned med kold pilsner, der oven på beskedne vine altid synes at have en ganske særlig forfriskende smag. God Grilaften.

HHHHIISouthern Creek Chardonnay 2006. 3 liter 99 kr. (normalt 119 kr.) Superbest, Spar, Aktiv Super og Kvickly

HHHHIICicero Sicilia 3 liter tilbudspris 89 kr. (normalt 119 kr.) Aktiv Super og større supermarkeder.

HHHHIIPalatinos Roble 2006 39 kr. (normalt 49 kr.) www.vinovenue.dk

HHHHHIGrou 2 2005. 79,95 kr. (normalt 99,95 kr.) www.brdr-d-vinhandel.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her