Læsetid: 2 min.

Overskrift

@Kalender1 hat WE:KOMEDIE @Kalender2 rubrik WE:Clueless
Moderne Tider
15. juni 2007

Alicia Silverstone er forrygende morsom som Beverly Hills-teeangeren Cher i denne ungdomssatire. Chers verden består af konstante tøjindkøb suppleret med lækre drenge, sladrende veninder, uundværlige mobiltelefoner (vi er i 1995!), fede fester, trælse lærere og svært opnåelige kørekort. Nok er hun sin klasses flotteste, bedst klædte og mest populære pige, men en indre usikkerhed nager. Hvor længe bliver det ved? Og er det egentlig særlig sjovt altid at være så selvoptaget?

Instruktøren og manuskriptforfatter Amy Heckerling har snuppet meget af sin intrige fra Jane Austens Emma. Men tonen er gennemført hårdkogt 1990'er-jargon: Vi er i et komisk blasert univers af mini-voksne, hvis par-skænderier allerede ligner rutineret ægteskabeligt småkævleri.

Alicia Silverstone leverer en veloplagt vital præstation, der forener det frækt karikerende med et stænk af indre solidaritet. For den plaprende poptøs er også en forvirret lillepige - materielt stopfodret, men åndeligt groft underernæret. Og i sidste ende hverken så dum eller snobbet, som det kunne se ud til.

Det er altså en ungdomsfilm med mening bag den glatte facade, sikkert gennemført i en farveknaldende, popsyntetisk billed- og kostumestil.Pim

-TV2, lørdag kl. 20.00-21.45

@Kalender1 hat WE:DRAMA

@Kalender2 rubrik WE:Krigeren og kejserinden

Tom Tykwer er en tysk auteur med en hypnotiserende billedstil. Hans seneste bedrifter er Heaven (2002) efter et manuskript af Kieslowski og den mere tvivlsomme Parfumen - historien om en morder (2006). Inden disse to lavede han den drømmesmukke fortælling om krigen og kejserinden, der kræver en stor, skarp tv-skærm for at virke. For med musikalske vekselvirkninger mellem ultranærbilleder og total-indstillinger fremtrylles en visuel poesi, der sjældent ses i moderne film. Tykwer er også klipningens mester, når han skaber suggestive billedsuiter i elegant slyngede forløb.

Den absolut seværdige Franka Potente spiller en ung sygeplejerske på et psykiatrisk hospital. Hun har et tæt forhold til flere af patienterne - måske fordi de genkender hende som en af dem selv? En dag køres hun over af en lastbil, og den unge kriminelle Bodo redder hende i en spektakulær scene. Og så er et raffineret spil gående i sammenvævede forløb, hvor skæbne og tilfælde, fortid og nutid, styrer personer på randen af normaliteten. En film, der stråler af talent, men også irriterer, når den arbejder for tungt med symbolerne. Pim

-DR 1, søndag kl. 22.20-00.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her