Læsetid: 2 min.

Jeg er så glad for min cykel

De mindste vil kunne lide 'Cykelmyggen og Dansemyggen', som dog mangler en god, stærk historie og derfor må forlade sig på sine figurers ikke ubegrænsede charme Ny film af Christian Monggaard For et par år siden lavede Flemming Quist Møller en efterfølger til sin egen 40 år gamle, fornøjelige børnebogsklassiker om Cykelmyggen Egon. Den nye bog, Cykelmyggen og Dansemyggen, er nu blevet omsat til film af Quist Møller selv og hans mangeårige, kreative makker, tegnefilmveteranen Jannik Hastrup, og det er der kommet et på mange måder charmerende og absolut børnevenligt, men også noget gammeldags og udynamisk stykke animation ud af. Cykelmyggen og Dansemyggen begynder med begyndelsen: Egon udklækkes og vil i modsætning til sine myggevenner hellere cykle end flyve. På sin vej ud i verden møder han den søde dansemyg Dagmar, og sammen rodes de ind i nogle kedelige røde myrers forsøg på at overtage de sorte myrers myretue og gøre myrerne til slaver. Egentlig vil Egon, der er lidt af en uforskammet, egoistisk rad - han ved ikke bedre, er filmens undskyldning for ham - hellere spurte Jorden rundt alene, men ikke mindst Dagmar og de dramatiske begivenheder er med til at udvikle hans ansvarsfølelse - en ganske opbyggelig pointe - og han ender med at blive og tage kampen op og nærmest stifte familie. Både godt og skidt Som sædvanlig hos Hastrup er det børn, som lægger stemmer til de vigtigste figurer, og det giver liv og humør og et sjældent, sprogligt overskud - de går f.eks. ikke af vejen for at bruge et bandeord eller to, hvilket er ganske forfriskende. Men i forhold til Hastrup og Quist Møllers hovedværk, den kanoniserede Bennys badekar, er der desværre ikke meget fantasi og anarki at finde i Cykelmyggen og Dansemyggen. Det går meget langsomt, hvilket er både godt og skidt i en verden, hvor børneunderholdning, ikke mindst animation, ofte forekommer hektisk og overgearet. Men at se filmen er også som at træde ind i en anden tid, og formentlig vil kun de mindste finde sig i det adstadige tempo, den meget enkle dialog, de ikke videre elegante sangtekster - men god, swingende musik - den ikke videre dramatiske handling, der består af en række scener nødtørftigt hæftet sammen, og det ikke-eksisterende lydlandskab - der er meget stille, når ingen synger eller taler. Både Dagmar og Egon og flere af de andre figurer har en god portion charme, ingen tvivl om det, men som helhed er Cykelmyggen og Dansemyggen så tilbagelænet og historien så slap, at Hastrup og Quist Møller i for høj grad må forlade sig på denne charme, og det kan figurerne trods alt ikke holde til. cmc Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller. Manuskript: Flemming Quist Møller. Dansk (Mange biografer landet over) De mindste vil kunne lide 'Cykelmyggen og Dansemyggen', som dog mangler en god, stærk historie og derfor må forlade sig på sine figurers ikke ubegrænsede charme
De mindste vil kunne lide 'Cykelmyggen og Dansemyggen', som dog mangler en god, stærk historie og derfor må forlade sig på sine figurers ikke ubegrænsede charme

Ny film

af Christian Monggaard

For et par år siden lavede Flemming Quist Møller en efterfølger til sin egen 40 år gamle, fornøjelige børnebogsklassiker om Cykelmyggen Egon. Den nye bog, Cykelmyggen og Dansemyggen, er nu blevet omsat til film af Quist Møller selv og hans mangeårige, kreative makker, tegnefilmveteranen Jannik Hastrup, og det er der kommet et på mange måder charmerende og absolut børnevenligt, men også noget gammeldags og udynamisk stykke animation ud af.
Cykelmyggen og Dansemyggen begynder med begyndelsen: Egon udklækkes og vil i modsætning til sine myggevenner hellere cykle end flyve. På sin vej ud i verden møder han den søde dansemyg Dagmar, og sammen rodes de ind i nogle kedelige røde myrers forsøg på at overtage de sorte myrers myretue og gøre myrerne til slaver.
Egentlig vil Egon, der er lidt af en uforskammet, egoistisk rad - han ved ikke bedre, er filmens undskyldning for ham - hellere spurte Jorden rundt alene, men ikke mindst Dagmar og de dramatiske begivenheder er med til at udvikle hans ansvarsfølelse - en ganske opbyggelig pointe - og han ender med at blive og tage kampen op og nærmest stifte familie.

Både godt og skidt
Som sædvanlig hos Hastrup er det børn, som lægger stemmer til de vigtigste figurer, og det giver liv og humør og et sjældent, sprogligt overskud - de går f.eks. ikke af vejen for at bruge et bandeord eller to, hvilket er ganske forfriskende. Men i forhold til Hastrup og Quist Møllers hovedværk, den kanoniserede Bennys badekar, er der desværre ikke meget fantasi og anarki at finde i Cykelmyggen og Dansemyggen.
Det går meget langsomt, hvilket er både godt og skidt i en verden, hvor børneunderholdning, ikke mindst animation, ofte forekommer hektisk og overgearet. Men at se filmen er også som at træde ind i en anden tid, og formentlig vil kun de mindste finde sig i det adstadige tempo, den meget enkle dialog, de ikke videre elegante sangtekster - men god, swingende musik - den ikke videre dramatiske handling, der består af en række scener nødtørftigt hæftet sammen, og det ikke-eksisterende lydlandskab - der er meget stille, når ingen synger eller taler.
Både Dagmar og Egon og flere af de andre figurer har en god portion charme, ingen tvivl om det, men som helhed er Cykelmyggen og Dansemyggen så tilbagelænet og historien så slap, at Hastrup og Quist Møller i for høj grad må forlade sig på denne charme, og det kan figurerne trods alt ikke holde til.

cmc Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller. Manuskript: Flemming Quist Møller. Dansk (Mange biografer landet over)
  De mindste vil kunne lide 'Cykelmyggen og Dansemyggen', som dog mangler en god, stærk historie og derfor må forlade sig på sine figurers ikke ubegrænsede charme
8. juni 2007

For et par år siden lavede Flemming Quist Møller en efterfølger til sin egen 40 år gamle, fornøjelige børnebogsklassiker om Cykelmyggen Egon. Den nye bog, Cykelmyggen og Dansemyggen, er nu blevet omsat til film af Quist Møller selv og hans mangeårige, kreative makker, tegnefilmveteranen Jannik Hastrup, og det er der kommet et på mange måder charmerende og absolut børnevenligt, men også noget gammeldags og udynamisk stykke animation ud af.

Cykelmyggen og Dansemyggen begynder med begyndelsen: Egon udklækkes og vil i modsætning til sine myggevenner hellere cykle end flyve. På sin vej ud i verden møder han den søde dansemyg Dagmar, og sammen rodes de ind i nogle kedelige røde myrers forsøg på at overtage de sorte myrers myretue og gøre myrerne til slaver.

Egentlig vil Egon, der er lidt af en uforskammet, egoistisk rad - han ved ikke bedre, er filmens undskyldning for ham - hellere spurte Jorden rundt alene, men ikke mindst Dagmar og de dramatiske begivenheder er med til at udvikle hans ansvarsfølelse - en ganske opbyggelig pointe - og han ender med at blive og tage kampen op og nærmest stifte familie.

Både godt og skidt

Som sædvanlig hos Hastrup er det børn, som lægger stemmer til de vigtigste figurer, og det giver liv og humør og et sjældent, sprogligt overskud - de går f.eks. ikke af vejen for at bruge et bandeord eller to, hvilket er ganske forfriskende. Men i forhold til Hastrup og Quist Møllers hovedværk, den kanoniserede Bennys badekar, er der desværre ikke meget fantasi og anarki at finde i Cykelmyggen og Dansemyggen.

Det går meget langsomt, hvilket er både godt og skidt i en verden, hvor børneunderholdning, ikke mindst animation, ofte forekommer hektisk og overgearet. Men at se filmen er også som at træde ind i en anden tid, og formentlig vil kun de mindste finde sig i det adstadige tempo, den meget enkle dialog, de ikke videre elegante sangtekster - men god, swingende musik - den ikke videre dramatiske handling, der består af en række scener nødtørftigt hæftet sammen, og det ikke-eksisterende lydlandskab - der er meget stille, når ingen synger eller taler.

Både Dagmar og Egon og flere af de andre figurer har en god portion charme, ingen tvivl om det, men som helhed er Cykelmyggen og Dansemyggen så tilbagelænet og historien så slap, at Hastrup og Quist Møller i for høj grad må forlade sig på denne charme, og det kan figurerne trods alt ikke holde til.

Cykelmyggen og Dansemyggen. Instruktion: Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller. Manuskript: Flemming Quist Møller. Dansk (Mange biografer landet over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu