Læsetid: 3 min.

'Jeg snyder nogle gange og ser filmen'

Jannik Hastrup hadede at gå i skole, hvor han lærte ikke at åbne en bog. Først da han var i slutningen af 20'erne, viste en svensk tegneserie ham, hvordan verden egentlig hang sammen
Moderne Tider
16. juni 2007

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

Flygtningen af Olav Hergel. Men det hænger nok meget sammen med, at det er en af de seneste bøger, jeg har læst. Jeg kan godt blive meget begejstret for de seneste. Men jeg synes nu nok, det er en af de vigtigste bøger herhjemme, og en som danskerne burde læse. Vi har en fuldstændig middelalderlig flygtningepolitik i Danmark, og jeg synes ikke, man kan være bekendt at behandle folk på den måde.

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

Den bog, der har lavet de største omvæltninger i mit liv, må være den svenske tegnese-riebog, der hedder Historie-bogen, som jeg læste, da jeg var sidst i 20'erne. Den udkom i 1969, og den satte verdenshistorien i sammenhæng. I skolen havde vi terpet noget om de engelske, franske og danske konger, men alt var splittet op i de enkelte landes historie. Den sammenhæng, der ligger bag, fik vi ikke noget at vide om i skolen, og den gik først op for mig ret sent - da jeg læste Historiebogen.

- Hvad er den værste bog, du nogensinde har læst?

Den har jeg nok ikke læst. Der skal nemlig ret meget madding på krogen, før jeg læser en bog. Jeg har lagt masser af bøger fra mig - men dem kan jeg ikke huske. Jeg kan ikke finde ud af at tvangslæse noget, og hvis et tema ikke er tiltrækkende - så ryger bogen ud.

- Hvilken type læser er du?

Jeg læser meget lidt. I skolen lærte jeg jo ikke at læse. Det var altid en evig kamp med skolelæreren. Så det var ret sent i min skoletid, det gik op for mig, at der var danskere, der hed Scherfig og Hans Kirk. Jeg har for nylig været enormt begejstret for Erling Jepsen, og fik faktisk læst alle hans bøger på en måned. Jeg var lige ved at lægge den første fra mig, jeg tænkte, den var for kedelig, men så åbner der sig nogle afgrunde i den, så man tror, det er løgn. Nu er der jo heldigvis kun fire bøger, og den ene snød jeg mig faktisk til. Jeg så filmen i stedet. Kunsten at græde i kor. Men de andre tre har jeg læst. De er forrygende.

- Hvornår læser du?

Mest på ferie. Men jeg er også ret meget væk hjemmefra. Det er svært i den daglige rutine. Og så skal det gerne være spændingsbøger. Jeg har også læst næsten alt af Henning Mankell, og der ligger jo et meget socialt engagement i og nogle fantastiske plots.

- Hvad er du i gang med at læse nu?

Lige nu læser jeg ikke noget. Jeg har ikke nogen bog liggende på natbordet. I øvrigt: Når jeg kommer forbi en børnebog, kigger jeg på illustrationer, og så læser jeg dem, hvis det tematiske er noget, der springer i øjnene. Men når jeg nu læser meget lidt, så synes jeg, at jeg bliver nødt til at være selektiv.

- Hvad synes du, tegnefilm kan, som en bog ikke kan?

Der er lyd på. Eftersom jeg er en dårlig læser, så havde jeg det i mange år sådan, at jeg tog det lidt som en opgave at oversætte bøger til film. Det er jo også det, vi har gjort med Flemmings bog (Flemming Quist Møllers Cykelmyggen Egon, red.) Han har skrevet et nyt manuskript, så det er ikke bogen, der er filmatiseret, men det er karaktererne, der har fået roller i en film. Da jeg læste Historiebogen, tænkte jeg øjeblikkeligt, at den måt-te laves om til film, fordi der er mange, der har haft en ligeså hæslig skoletid som mig, og som aldrig åbner en bog. Nu har jeg ikke læst Erling Jepsens Kunsten at græde i kor. Men jeg synes, det er fremragende, at man laver filmen. Om der er noget, filmen ikke kan i forhold til bogen - det ved jeg ikke. Det er en anden form for kunst, som tiltrækker nogle mennesker, som måske aldrig ville læse bogen.

Jannik Hastrup er aktuel med tegnefilmen 'Cykelmyggen og Dansemyggen' og står også bag 'Samson og Sally' ('84) og de tre Cirkeline-film ('98, '99 og '04).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her