Læsetid: 2 min.

Sommeren med Bergman

For fjerde år i træk samles Bergman-beundrere på hans lille hjemø Fårö for at fejre mesteren og hans værk. Og suspensen kommer altid fra, om manden selv lægger vejen forbi ...
Moderne Tider
22. juni 2007

Jeg har en amerikansk ven, som har haft en næsten foruroligende fascination af Ingmar Bergman. Da hun for nogle år siden blev gift med en dansker, gik bryllupsrejsen til Gotland og Fårö, bl.a. for at se, om hun kunne få et glimt af idolet. Måske så hun den utilnærmelige mester bag de mørke ruder i en bil, der kørte forbi, måske ikke. At være tæt på ham lod næsten til at være nok i sig selv.

Da jeg i år fortalte hende, at Göteborg Film Festival nu producerer engangs-tatoveringer med Bergmans ansigt, var hun en af de få, der ikke bare reagerede med et forbløffet smil, men interesseret spurgte, hvor man kunne få dem. Og selv om Bergman-beundringen er ved at fortage sig en smule, lod hun ikke desto mindre til at være klar til at pakke kufferterne, da jeg for to uger siden fortalte hende om Bergman-ugen på Fårö.

For fjerde år i træk bliver Bergman den sidste uge i juni hædret med en festival i hans navn. Sidste år lagde prominente personer som Ang Lee og hans producent og manuskriptforfatter James Schamus vejen forbi, og i år er Kenneth Branagh gæst med sin filmatisering af Tryllefløjten.

Bergman-suspense

I løbet af ugen kan man bl.a. se klassikere som Persona (introduceret af Bibi Andersson), og samtidig afholder festivalen i samarbejde med Högskolan på Gotland en række forelæsninger om bl.a. Bergmans landskaber, hans films sammensatte kvindebilleder og om Bergman som samtidskritiker.

Man kan sågar komme på Bergman-safari til udvalgte locations på Fårö, og der er også mulighed for at se Andrea Arnolds Red Road, der har dansk premiere næste fredag. Filmen blev tidligere på året tildelt Bergman-prisen som bedste spillefilmdebut ved Göteborg Film Festival, hvor æren ledsages af en dvd-boks med 30 Bergman-film, en invitation til Bergman-ugen samt en sten fra Bergmans strand på Fårö.

Der er således igen i år mange forskellige indgangsvinkler til Bergman og hans værk i løbet af ugen, hvor den tilbagevendende spænding som altid kommer fra at se, om Bergman dukker op til arrangementerne. Man ved aldrig noget på forhånd, men sidste år dukkede han uanmeldt op til flere programpunkter. Så er man med i personkulten omkring Bergman og drømmer om et live-glimt, er Fårö et oplagt sted at opholde sig sidst i juni. Vil man 'bare' udforske hans filmiske univers, burde der også være noget at komme efter i årets program.

www.bergmanveckan.se

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her