Læsetid: 2 min.

Trier i USA

De amerikanske anmeldere kan godt lide 'Direktøren for det hele'
Moderne Tider
15. juni 2007

af Christian Monggaard

Mens Lars von Trier kæmper med efterveerne af sin depression og overvejer sin filmiske fremtid, fortsætter Direktøren for det hele med at rejse verden rundt. Den 25. maj var der amerikansk premiere på filmen, og man må sige, at de amerikanske anmeldere har taget godt imod den - i hvert fald meget bedre end Dogville og Manderlay.

Ja, man kan næsten spore en lettelse hos anmelderne over, at den danske instruktør denne gang har lavet en dansksproget film, en komedie, der foregår i Danmark i stedet for at tage endnu et satirisk livtag med amerikansk kultur.

I New York Times skriver Stephen Holden, at "ligesom alle hr. von Triers film er Direktøren for det hele et koldt og misantropisk værk, der hverken har tillid til institutioner eller menneskeheden selv. Men den er også meget morsom. De, der befinder sig øverst i forretningsverdenens hierarki, som Ravn og Finnur (to af personerne i filmen, red.) er løgnere og manipulatorer. Under dem er skidtvigtige fjolser, de blinder leder de blinde, mens de spiller statistroller og overbeviser sig selv om, at det er hovedroller."

Har en del at sige

Village Voices Scott Foundas er også glad for Triers kritik af forretningsverdenen:

Hvordan man så end havde det med Dogville og Manderlay - og jeg kunne godt lide dem begge - repræsenterede de uden tvivl von Trier i sit mest polemiske hjørne, hvor han i Direktøren for det hele er i et mere afslappet og drilsk humør (...) Efterhånden som de farceagtige situationer udspiller sig, viser det sig, at Direktøren for det hele faktisk har en del at sige om loyalitet, den mægtige dollars fristelser og ansvarsforflygtigelse som en slags olympisk disciplin."

Foundas slutter af med at konstatere, at Triers karriere - nu hvor han er blevet 50 - synes at have det godt, hvis man vurderer den ud fra Direktøren for det hele.

Vidunderligt klarsynet

I Philadelphia Inquirer er Tirdad Derakhshani, ligesom mange af sine kolleger, forbløffet over, at Trier rent faktisk har lavet en sjov film:

"En sjov film af den samme mand, hvis Breaking the Waves forvandlede Emily Watson fra naturbarn til mystisk profet/prostitueret udvalgt af Gud som offer for en bande af ondskabsfulde bøller?"

Derakhshani konkluderer, at "Direktøren for det hele er et vidunderligt klarsynet studie i brugen og misbrugen af magt, der foregår i en konkret, hverdagslig sammenhæng - en velkommen pause fra den abstrakte EuroSpeak om filosofisk etik, der som regel forplumrer sådanne refleksioner".

Flotte ord om en film, der til og med den 8. juni har omsat for 28.485 dollars i USA. Det er ikke meget, men den bliver så også kun vist i tre biografer.

Flere anmeldelser på www.rottentomatoes.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her