Læsetid: 3 min.

Dansk rock - med eller uden aflad

Roskilde Festivalen går op i det med klimaet, men vil ikke bruge CO2-kompensation. Andre vil gerne
Moderne Tider
6. juli 2007

Den igangværende Roskilde Festival gør det ikke. Spillestedet Forbrændingen i Albertslund gør det. Også på den danske musikscene er meningerne delte om det at købe sig til klima-neutralitet via CO2-kompensation, af kritikere kaldet CO2-aflad.

Årets Roskilde Festival lægger ifølge arrangørerne endnu mere vægt på miljø og klima end tidligere. Festivalen er bl.a. partner i Miljøministeriets klimakampagne 1 ton mindre.

Stand by-forbrug

"Både så vi kan oplyse vores publikum om, hvordan de kan gennemføre en klimavenlig festival, men ligeså meget for at få rykket deres handlinger i resten af årets 51 uger," siger Thomas Niebuhr, ansvarlig i festivalens miljøgruppe.

Man har beregnet, at hvis alle festivaldeltagere slukker for deres hjemlige standby-forbrug på computere, radioer, tv, etc., mens de er i Roskilde, vil det spare mere el end hele festivalens forbrug.

Trods de store lyd- og lysanlæg på flere scener, oplysning af festivalpladsen, afkøling af drikkevarer samt madlavning til 100.000 mennesker, bruger festivalen mindre el pr. deltager end en gennemsnitsdansker i samme tidsrum. Det skyldes ikke kun livsformen som teltliggere, men også festivalens indsats for at sikre lavt energiforbrug, der f.eks. har gjort elsparepærer til fast bestanddel. I år har man fået 730.000 kr. fra Energisparepuljen til et toårigt projekt med at finde energibesparelser i boderne, på scenerne m.m.

Nej til aflad

Alligevel bliver der et klimabelastende energiforbrug tilbage.

"Vi overvejede allerede i 2005 seriøst at købe CO2-kompensation for den del af vores udledning, som ikke kan nedbringes," fortæller Thomas Niebuhr.

"Men det blev lagt i skuffen af flere grunde. Den vigtigste var, at for at et sådant tiltag kan være troværdigt, skal vi være sikre på, at ressourceforbruget er minimeret, og at de projekter, man vælger at putte pengene i, er troværdige. Det følte vi ikke, vi kunne garantere, og derfor har vi valgt en anden tilgang til klimaproblemerne."

Frem for at betale penge for CO2-certifikater, der sponserer mere eller mindre effektive klimaprojekter - skovrejsning, vindmøller, indfangning af lossepladsgas o.lign. - har festivalen i år valgt at give to gange 100.000 kr. af sit overskud til miljø- og klimaarbejdet i henholdsvis Det Økologiske Inspirationshus og Det Økologiske Råd. Oven i festivalens egen indsats for at gøre energiforbrug og CO2-udledning mindre.

CO2-fri Forbrænding

På spillestedet Forbrændingen i Albertslund gennemførte man i april, hvad man kalder Danmarks første CO2-neutrale koncert. Det var sangeren Kenneth Thordal og band, der var på scenen, og det foregik med CO2-kompensation for at gøre arrangementet klimaneutralt.

Kunstnerisk leder Mikkel Sander siger, at en gennemsnitskoncert hos Forbrændingen giver en CO2-udledning på 550 kilo. Men selv om man laver næsten 100 koncerter om året, bliver det ikke meget sammenlignet med f.eks. Madonnas globale Confessions-turné sidste år, som hævdes at have udledt 440 ton CO2 i form af flyrejser plus næsten 600 ton fra stjernens turné-busser og lastbiler. Enhver indsats mod den globale opvarmning er imidlertid vigtig, og derfor har Forbrændingen arbejdet med sagen.

"Først undersøgte vi vores elforbrug på og bag scenen, og det ser ud til, at vi indtil nu har formået at spare ca. 15 pct. Når vi gradvist får indarbejdet bedre sparevaner og investerer i nyt udstyr, kan vi komme længere ned," siger Mikkel Sander.

"Det andet, vi har gjort, er at købe aflad."

Forbrændingen har for et par hundrede kroner købt en kvote på ét ton CO2 fra den nationale CO2-pulje, som også elselskaber og store virksomheder kan trække på. Man har altså ikke handlet med et af de private firmaer, der tilbyder CO2-kompensation ved at investere i træplantning, vindmøller el.lign.

"Vi synes ikke, projekterne var klare og sikre, men det kan blive en kommende mulighed. Man må spille på flere strenge, bare man ikke nøjes med at købe kvoter og kompensation," siger Mikkel Sander.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her