Satire
Læsetid: 3 min.

Fredag – en halv fridag

Moderne Tider
30. september 2005

Det er fredag klokken 12.45, og jeg har lyst til at snakke med Sæby Kommune. Men det kan jeg ikke komme til.

»Telefonomstilling og kontorer er lukkede,« siger en dame på et bånd. Hun fortæller også, at åbningstiden om fredagen er fra kl. 8.00-12.00. Og det er ganske almindeligt i den offentlige sektor. Man ved det som journalist. Utallige fredage over middag er man stødt på sådanne telefonsvarere eller – hvis man er så heldig at komme igennem – på kommentarer som: »Han er gået for i dag« og »han er godt nok liiige gået på weekend.« Kommunerne er gode til det, så dem prøver vi nogle flere af. Klokken er 12.48: »Velkommen til Bov Rådhus. Vent venligst…« Kan det virkelig passe? »Vi har lukket. Vi åbner igen på mandag kl. 10. Hvis det drejer sig om kloak eller vandforsyning….« Nå, men ifølge Frederiksberg Kommunes hjemmeside, har man åben helt til kl. 13.00 om fredagen, så de må jo være til at fange.

»Hej. Jeg vil høre, hvorfor I lukker klokken et om fredagen? »Det var godt nok et godt spørgsmål her lige før lukketid. Jeg ved, at i Vallensbæk, der lukker de allerede kl. 12.00.« – Nå, da. »Jeg ved ikke lige, hvem du skal snakke med om det. De sidder alle sammen i møde.« – Nå, men kan de så ikke ringe, når de er færdige? »Jo, men som du ved, så lukker vi jo kl. 13 om fredagen.« Nå. Danmarksrekord »Det er Pandrup Kommunes automatiske telefonsvarer. Vi har lukket.« Klokken er 13.05. Nu ringer de fra Frederiksberg. Det er forhandlingschef Lars Due Østerby. Han oplyser, at det er fordi, man har længe åbent om torsdagen, så hvis det hele skal gå op med en 37 timers arbejdsuge, så må man lukke tidligt om fredagen. Torsdag har Frederiksberg Kommune åbent i otte timer.

I Aalborg går det meget bedre. Her kommer man direkte igennem til kommunaldirektør Jens Kristian Munk: »Vi lukker først kl. 15.00.« – Kl. 15.00! Det må være danmarksrekord. »Ja, altså jeg kan ikke sige, at alle kontorer har åbent. Nogle steder lukker de allerede ned ved 13-tiden.« Så er vi straks mere rolige. I Roskilde lukker man kl. 13.30 om fredagen. Alligevel bliver telefonen taget kl. 13.50. »Det er fordi, der er noget, der hedder rådhusbutikken – vi har længere åbent. – Ok, kan jeg komme til at tale med nogen på rådhuset? »Nej, ikke nu. Der kan du snakke med mig. « – Hvorfor er det den 37-timers arbejdsuge, der definerer jeres åbningstider? »Der skal du tale med vores personaleafdeling. Men de er jo gået for i dag.« Det er jo et problem. Vi må have en kommentar fra Kommunernes Landsforening, hvor man skal tale med Jonathan om den slags. Desværre er Jonathan gået for i dag.

Klokken er 14.38. Hvad så med statskundskab på Københavns Universitet?: – Jeg skal tale med en professor i Offentlig Forvaltning. »Øjeblik. Du får Tim Knudsen…« Dut, dut, dut. »Tim Knudsen svarer ikke.« – Nå. Er han gået for i dag? »Det er han nok, ja. Du kan sende ham en mail.« Kan jeg ikke tale med en anden? »Øjeblik…« »Torben Beck Jørgensen.« – Hej. Ved du hvorfor alle går tidligt hjem om fredagen? »Det er godt vejr i dag. Jeg tror bare, at de høvler et par timer – jeg er selv på vej hjem. Det er ikke noget, jeg har tænkt nærmere over. Det er sikkert det samme i private firmaer.« – Nå, men så god weekend. »I lige måde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her