Læsetid: 3 min.

Huset i Jatt

Traditioner giver både fordele og komplikationer, hvis man bor fjernt fra ægtefællens familie
Moderne Tider
20. juli 2007
Et stort hus er et vigtigt symbol på succes, forklarer Amir, her med sin nevø på armen.

Et stort hus er et vigtigt symbol på succes, forklarer Amir, her med sin nevø på armen.

Hans Henrik Fafner

JATT - Hver weekend går efter en stram køreplan. Det sker af respekt for familien. Rula Garra indrømmer, at det er svært, men forklarer også, at sådan er det, når man kommer fra Jatt.

Her er forklaringen: Rula og hendes mand, Nasim, bor i Beit Hanina, som er en del af Østjerusalem, men de er begge født og opvokset i den israelsk-arabiske landsby, Jatt. Og lokal tradition dikterer, at man har et hjem, hvor mandens familie har sine rødder. Derfor lever og arbejder de ugen igennem i Jerusalem, og hver weekend går turen med to små børn små 100 kilometer til deres anden bolig i Jatt.

"Det er svært at skulle pakke hele familien og rejse hver eneste fredag," siger Rula.

Hun tager imod i huset, som ikke er nogen helt sædvanlig weekendbolig. Rula er ikke helt sikker på, hvor stort det er, men hendes bror Amir, som er med os, oplyser, at huset er på mere end 500 kvadratmeter. Tre plan plus fuld kælder.

"Nasim er en succesfuld advokat i Jerusalem, og det skal landsbyen forstå," forklarer han. "De store sager med de gode salærer ligger i Jerusalem, og huset her er en måde at forklare på, at der er en god grund til, at han ikke bor i Jatt til daglig."

Rula nikker bekræftende og fortsætter forklaringen:

"I Beit Hanina bor vi helt almindeligt. Vi bor til leje og har ikke nær så meget plads som her. Når vi har det store hus her, har vi ikke lige råd til at købe et til i Jerusalem. Vi tænker på at købe noget der på et eller andet tidspunkt, men så bliver det på maksimalt 180 kvadratmeter. Mere har vi slet ikke brug for."

Ikke tid til venner

Rula og Nasim kommer fra samme familie. Nasims far, der døde for tre år siden, var fætter til Rulas far, så da de blev gift, kunne hun beholde sit efternavn. Familien Garra har små 2.000 medlemmer, svarende til en fjerdedel af befolkningen i Jatt.

"Jatt er familie. Her er altid nogen til at hjælpe med børnene," smiler hun med et kærligt blik på sin otte måneder gamle søn, Majd.

"Her er det ikke som i storbyen."

Men familieforpligtelserne er også en fast bestanddel af hendes weekender. Hver fredag aften tilbringer de hos Nasims mor sammen med hans søskende. Indtil klokken 12, præcis, siger hun. Lørdag aften er de tilsvarende hos hendes forældre, og hele resten af weekenden er planlagt efter et fast mønster. Lige nu, lørdag klokken 17, er tidspunktet, hvor hun normalt besøger sin søster i Jatt, men fordi hun er lærer og har sommerferie, kan dette udsættes til søndag. Ellers skulle familien være kørt hjem til Beit Hanina sent lørdag aften.

"Der er ikke tid til venner," tilføjer Rula. "Weekenden er til familie i Jatt, og hverdagene går med arbejde og børnene."

Det store hus i Jatt stod færdigt allerede et år inden brylluppet, så alt har været forudbestemt. Som for at have en ekstra anledning til de hyppige besøg, har Nasim udvidet sin advokatforretning med en filial i Jatt. Han arbejder, mens Rula går fra visit til visit.

"Jeg laver aldrig mad her i huset. Sammenlagt er jeg her vel en times tid hver weekend. Resten af tiden er jeg ude. Vi sover kun i huset," siger hun. "Det virker nok lidt underligt, men sådan er vores tradition."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her