Læsetid: 3 min.

Et passende udstillingsvindue

MySpace har startet mange musikkarrierer. Kan det også lade sig gøre med filmskabere?
MySpace har startet mange musikkarrierer. Kan det også lade sig gøre med filmskabere?
Moderne Tider
27. juli 2007

Der går næppe en uge, hvor man ikke forsøger at overbevise os om, at endnu en ung musikers pludselige succes skyldes vedkommendes hjemmeside på MySpace. Hvis dette sociale netværks seneste kreative bestræbelser bliver en succes, kan online-samfundet snart holdes ansvarlig for en heldig britisk filmskabers vej til stjernerne.

MySpace MyMovie Mashup har som mål at producere verdens første brugerudviklede spillefilm. Det sker via en donation på en million pund til en debuterende spillefilm-instruktør valgt af MySpace-brugerne. Processen startede tidligere i år, da håbefulde instruktører blev bedt om at indsende kortfilm til hjemmesiden, ud fra hvilke brugerne så stemte 12 bidragydere ind på en foreløbig vinderliste.

Et panel af professionelle skar listen ned til tre. I panelet sad blandt andre skuespilleren Sienna Miller og instruktørerne Nick Love og Kevin MacDonald.

De tre udvalgte instruktører vendte så tilbage til MySpace for at hente støtte til deres kortfilm og den spillefilm, de ville lave, hvis de vandt. Afstemningen sluttede den 8. juli, og da den endelige vinder blev kåret, blev MySpaces amatørdommere for alvor involveret - de skal hjælpe til med at udvælge filmens titel, komme med ideer til manuskriptet og/eller indsende musik til brug på filmens soundtrack. MySpace-brugere vil også blive benyttet på produktionsholdet, som medvirkende i filmen, ja, selv i redigeringsfasen, og endelig som græsrods-promotere for den færdige film, der skulle være premiere-klar ved London Film Festival i efteråret 2008.

Budgettet på en million pund er stillet til rådighed af MySpace, Film4 og Vertigo Films, der også hjælper til med produktionen. Nick Love, der har instrueret The Business, Outlaw og The Football Factory, er også en af ejerne af Vertigo.

"Det er hårdt arbejde at lave en spillefilm, men da jeg første gang forsøgte at få sat gang i min debutfilm, Goodbye Charlie Bright, lavede jeg først en 15 minutters kortfilm, og fire måneder senere var jeg i gang. Det viste mig, at hvis du har et passende udstillingsvindue, kan du få din film lavet. Jeg har altid set kortfilm som et redskab, et visitkort for enhver som gerne vil lave en spillefilm. Internettet er et glimrende sted for dem til at finde et publikum."

Viljestærke instruktører

De populæreste film er ofte resultat af en instruktørs klare vision, så det er forståeligt, hvis man forventer, at en 'bruger-udviklet' film ender i det rene rod. Dommerpanelet har forudset den fare.

"Vi forsøger at finde en virkelig viljestærk instruktør," siger Love.

"Der er så meget bureaukrati involveret i at lave en film, så megen indblanding og så mange forstyrrelser, og den, der i sidste ende skal instruere denne spillefilm, bliver simpelthen omgivet af andre filmskabere. Jeg var på udkig efter én, der ville være i stand til at sige 'fuck det' til omgivelserne. Min anden prioritet var at finde en kommerciel filmskaber. Det er spild af tid og penge, hvis du laver en ikke-kommerciel film. De tre, vi valgte, har alle stærke, individuelle visioner, men de har også potentialet til at lave kommercielle film."

Ifølge hjemmesidens chef for marketing og indhold, James Fabricant, blev MySpace oversvømmet af mere end 800 kortfilm.

"Man kunne frygte, at vi ville blive bombarderet med en masse hunde på skateboard og skøre videoer optaget på mobiltelefon, men jeg blev forbløffet over filmskabernes kompetence og dygtighed."

Finalisterne har alle betragtelig rutine med sig fra branchen. Tom Harpers bidrag, Cubs, blev finansieret af UK Film Council, efter han havde lavet en række kortfilm i sin fritid. De andre instruktører, Vito Rocco og Mat Kirkby har lavet musikvideoer for blandt andet Faith No More og Basement Jaxx.

Cubs er en dyster historie om en teenagers indvielse til en gruppe rævejægere, anført af det tidligere medlem af So Solid Crew, Ashley Walters.

"Jeg syntes, det ville være spændende at tage en overklassesport, der så klart hører til på landet, og omplante den til stenbroen og se, hvordan sporten ville udvikle sig, hvis den blev praktiseret af en anden samfundsklasse, under andre omstændigheder," siger Harper.

Lort eller lagkage

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her