Læsetid: 3 min.

Hindbær til det hele

Ikke alt, der er sundt, smager skidt. Hindbær for eksempel smager frem-ragende til både laks og lever- og så er de mindst lige så sunde som levertran
Ikke alt, der er sundt, smager skidt. Hindbær for eksempel smager frem-ragende til både laks og lever- og så er de mindst lige så sunde som levertran
Moderne Tider
3. august 2007

Har du problemer med mikrobers vilkårlige gøren og laden i dit immunsystem? Plages du af betændelser? Døjer du med ubestemmelige smerter? Gnaver virusserne i dig, eller styrter du uafladeligt om af kardiovaskulære kvababbelser? Har du sukkersyge? Er dit liv én lang, allergisk nyse- og kløtur? Eroderes din ungdoms pragt af alderdomssvækkelse? Eller skal du efterhånden have korrrigeret dit gammelmandssyn så ofte, at din optiker er begyndt at skænke sherry for dig, når du kommer?

Det kommer sikkert som en overraskelse for dig, men du spiser ganske givet ikke hindbær nok.

Nu troede du muligvis, at vi ville foreslå et besøg hos lægen, hvis du havde alle disse lod på din vægtskål, men nej, nej. Moderne forskning (hvor ville vi være uden moderne forskning) fortæller os, at hindbær er godt mod alle disse plager og mere til: Hindbær er med 20 procent af den samlede vægt noget nær den mest fiberholdige ting, der overhovedet kan gro på denne jord. Og den mest C-vitaminholdige.

Alt i alt virker det som en klar logikbrist i den store kosmiske sammenhæng, at hindbær til overflod også smager godt, men her er altså en spise, som er smuttet uden om det kontrolsystem, der siden vor barndom har lært os, at hvis det smager godt, er det usundt. Og hvis det er sundt, smager det som melklister, bladan og krydsfinér.

Da hindbær ydermere er i sæson netop nu (gå selv ned i bunden af din have og se efter, og hvis du ikke har nogen have, så gå på skud hos nogen, der ikke læser Information), har vi besluttet os for at lave en fire retters menu med hindbær i hver sats. Ikke noget problem, se blot her:

Reset laks med hindbær

En lakseside marineres i saltlage i 24 timer. Tages op og hænger i fri luft og drypper af i andre 24 timer. Serveres i tynde skiver med hjemmelavet tyk fløde (1 liter god økologisk fløde blandes med 1-2 dl gammeldags kærnemælk og henstilles i en skål, 12-18 timer ved stuetemperatur) og hindbær. Hvis du er usikker på din saltlage eller ikke finder det praktisk at have en lakseside hængende i 24 timer i sommervarmen, så kan du også koldmarinere den et døgn i sukker og salt - en håndfuld af hver - og et fornuftigt vred sort peber. Det smager fuldt ud lige så godt. Under alle omstændig-heder er magien, at den fede, men tyndt skårede laks møder den runde smag af letsyrnet fløde og floralt hindbær i en og samme mundeksplosion. Drik Champagne til - lyserød og med små, smukke hindbær flydende rundt i glasset.

Dernæst:

Grillet kalvelever med hindbær

Intet kan være simplere: Skær en frisk, lyserød kalvelever ud i ca. to centimeter tykke skiver og grill dem eller steg dem på en pande. Hvis du griller i din have, må du reservere et lille stykke lever, som du steger lyserødt på en pande i smør, hvorefter du tilsætter ca. en deciliter hindbæreddike. Kog igennem indtil den rå eddikelugt er blevet mildere - krydr med salt og peber, og si. Denne skysauce fordeler du på tallerknerne, lægger de rosa-grillede stykker af kalvelever ovenpå og pynter med et rundhåndet drys friske hindbær.

Så videre til:

Grillet gedeost med hindbær

Gedeosten må hverken være for gammel eller for frisk. Lad en god ostehandler hjælpe dig med at finde den mest grillegnede variant. Kast en salat med en marinade af valnøddeolie og hindbærvineddike. Kun salatblade, håndforrevne, og hindbær. Rist brød og dæk med gedeost. Dryp med valnøddeolie og stil under grillen til osten er gylden. Giv hver ost et drys peber og anret oven på salaten.

Sidder ungerne nu og hyler over, at de har fået stegt lever? Stakkels mishandlede små mennesker! Gå straks ud og find din blender. Kom 200 gram frosne hindbær i den sammen med to deciliter piskefløde og tre spiseskefulde flormelis eller deromkring. Kør et minut eller så - frappeen kugles op direkte fra blenderen og serveres for ungerne i høje glas med friske hindbær og lange teskeer i.

Til de voksne:

Blindbag små butterdejstærter i portionsforme. Giv dem en bund af den fedeste, økologiskeste creme fraiche, du kan opdrive. Dæk denne bund med hindbær på rad og række og drys med flormelis. Størrelsen skal være, så grove mænd kan tage dem i én mundfuld, mens væne møer og pæne damer dannet spiser dem med gaffel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her