Læsetid: 2 min.

Naturen er ved at blive dyrebar

Stanimir, Emilia og deres datter har netop holdt ferie ved Sortehavskysten. De valgte med vilje et sted, der ikke er en beton-ørken af hoteller. Og de er ikke de eneste - en miljøbevægelse er ved at tage form
Stanimir, Emilia og deres datter har netop holdt ferie ved Sortehavskysten. De valgte med vilje et sted, der ikke er en beton-ørken af hoteller. Og de er ikke de eneste - en miljøbevægelse er ved at tage form
21. september 2007

"Det er mange år siden, jeg har været så udhvilet," siger Stanimir Vaglenov, journalist på Bulgariens næststørste dagblad, efter to ugers ferie med familien. Stanimir og hans kone, Emilia, der er journalist ved landets største dagblad, Trud, skiftedes i deres ferie til at passe Margareta på to, så de begge kunne hvile ud.

"Jeg havde en lille labtop-ferie," siger Stanimir, der skulle afslutte to artikler undervejs. Men der var næsten ingen mails til ham, så da det medbragte arbejde var færdig, kunne han slappe helt af.

Det er andet år, familien holder ferien her på den nordlige del af kysten. Emilia får rabat via sit arbejde, og i september er prisen omkring halvdelen af, hvad den er i højsæsonen - så det kunne godt lade sig gøre, selv om lånene til den nye lejlighed i Sofia endnu ikke er lagt om til et mere fordelagtigt boliglån.

"Det er et godt sted, måske det bedste - uden enorme hoteller. Det er bare en lille by med gode hoteller, og det er ikke forretningsfolk af den bulgarske type, der har taget over," forklarer Stanimir. Forretningsfolk af bulgarsk type er ikke venlig ment - det er ikke længe siden, at endnu en ejer af et ferieresort blev arresteret på grund af bedragerier.

Familien gik tur på stranden, nød hotellets svømmepøl eller lavede udflugter til seværdigheder i omegnen. Der var ikke mange bulgarere på stedet. Ifølge statistikkerne, forklarer Stanimir, er det kun 25 procent af bulgarerne, der har råd til mere end en uges ferie, de fleste har slet ingen ferie eller blot en uge. Til gengæld var der mange tyskere, irere og franskmænd. Og rige russere.

Kæmper for naturen

Hvis man vil have en god ferie ved Sortehavskysten, skal man simpelthen vide, hvor man vil tage hen, forklarer Stanimir. "Der er nogle få ganske fabelagtige strande," siger han. Og på det seneste har der været en bevægelse for at beskytte dem, så ikke hele kysten bliver plastret til med hotel-komplekser.

"Jeg er overrasket over, hvor mange folk der går ind for naturbeskyttelse," siger Stanimir.

Det er hovedsageligt unge mennesker, men de er synlige - med protester i hovedstaden Sofia, inklusive blokader og sammenstød med politiet.

"Der er en bevægelse blandt folk for at beskytte deres land og for at gøre noget godt," siger han. "De gider ikke have flere korrupte politikere."

Selv om miljøbevægelsen har været til stede de sidste 15 år, er det kun de sidste to-tre år, at de har været rigtig aktive. Stanimir tror, at opbakningen til miljøbevægelsen fra ligesindede i andre EU-lande giver ekstra styrke til aktivisterne.

"Ting er ved at ændre sig," siger han. "Men det går ikke så stærkt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu