Læsetid: 2 min.

En upatriotisk opfordring

Trods snegleinvasion og udsigt til ubehageligheder ved en vis landskamp i næste måned vil det være tåbeligt at ignorere de oplevelser, spansk rødvin kan give
21. september 2007

I grunden er det nærmest upatriotisk at benytte en vinklumme til at skrive noget pænt om spanske rødvine her i september. Først har vi døjet med en iberisk snegleinvasion, og den 13. oktober får vores fodboldlandshold, om alt går som det plejer, en på frakken, når Danmark møder Spanien i en helt afgørende EM-kvalifikationskamp. Ros til spansken er således nærmest en slags landsforræderi på linje med tyveri af guldhornskopier.

Alligevel er det denne klummes postulat, at det er ualmindelig tåbeligt at være Spaniens-hader for tiden. Spanske rødvine bevæger sig nemlig stille og roligt op i en klasse, der prisen taget i betragtning er svær at konkurrere med for resten af Europa.

Skandalerne er fotid

Tiden med vinskandaler, Rioja-vine med så meget tilsat egetræsmag, at høvlspånerne nærmest skar i tungen, eller flade ligegyldigheder til tre for hundrede er afløst af usædvanlig meget fornuftig rødvin til pengene.

Siden 1975, hvor diktatoren generalissimo Francisco Franco døde og blev kaldt 'verdens mest ubegrædte lig,' har spansk vinindustri undergået enorme forandringer. Moderne dyrkningsmetoder, indførelse af kvalitetskontroller, bedre lagringsforhold og frem for alt en række fremragende winemakers har hævet både top- og mellemniveauet, så det er den rene fryd for ganen.

En solid begyndelse

Et solidt sted at begynde er Chris-Wines 2002 Valduero Crianza. Vi er i Ribera Del Duero, hvor Ribera-floden løber gennem det smukke landskab. Området har produceret enkelte store vine siden 1800-tallet, men først i 1989 eksploderede interessen for de moderne spanske vine. Priserne er steget kraftigt siden, men Valdueroen er et smukt eksempel på, at man kan få behagelig, velduftende og kraftig kvalitetsrødvin til en fair pris. Smagen er tør og kompleks, i begyndelsen lidt lukket, men efterhånden med tydelige krydderier og en lang flot eftersmag. En stor og flot vin til en rigtig fin pris.

Fra samme område kommer Tinto Figuero 2004, der med ultrakort lagring på eg i kun fire måneder slutter sig til kredsen af vine, der lægger afstand til fortiden. Det er en uhyre velkomponeret vin, der umiddelbart er mere tilgængelig i sin smag end Valdueroen. Den har en flot duft med tydelige vaniljetoner og er rigeligt pengene værd, men synes man, at kompleksitet i vin er del af fornøjelsen, vil Valdueroen nok være et sjovere valg.

Seriøst aflad

I det nordøstlige hjørne af Spanien ligger Tarragona provinsen. Her fik man først sin egen D.O. klassifikation i 2002, men har en tid lang produceret spændende vine. I Mas Collet 2004 får man både klassiske spanske druer som Garnacha og Tempranillo, men også klassiske franske som Cabernet Sauvignon. Resultatet er en moderne vin med stor behagelighed. En fin lang eftersmag, der som Figueroen kun har et strejf af eg efter relativt kort lagring på fad. Hører man til typen, der vil have stensikre valg, er Mas Collet et rigtig godt bud.

De tre prøvesmagte vine er muligvis ikke i stand til helt at udviske sommerens ødelæggelser i køkkenhaverne eller de forventede fodboldbank, men prøv alligevel. Der er tale om seriøse afladsforsøg.

Valduero Crianza 2002. 99 kr. (normalt 149 kr.). En lang række supermarkeder (Chris-Wine anviser forhandlere på 43 43 65 65)

Figuero 2005. 99,75 kr ved 12 flasker. Vinmonopolet 87 20 08 88 anviser forhandlere

Mas Collet 2004. 89 kr. www.wine.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu