Læsetid: 2 min.

Morten har fået nok af Lotte

Morten Albæk, som i forrige uge udgav debatbogen 'Nedslag', læste, inden han startede på universitetet, en roman, som viste ham en anden måde at tale intellektuelt på
5. april 2008

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Et eksemplar efter eget valg af tidsskriftet Victor B. Andersens Maskinfabrik, da det efter min overbevisning er det mest begavede, berigende, underholdende og unikke kunst- og poesitidsskrift, vi har Danmark, og som vil gøre enhver læser gladere og klogere. Noget vi har stærkt behov for her til lands i lyset af, at antallet af danskere på lykkepiller stiger, samtidigt med at antallet af mennesker med viden om ret meget andet end friværdiens udvikling synes at falde."

Træt af Lotte

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Romanen Portnoys genvordigheder af den amerikanske forfatter Philip Roth, som jeg læste i 1995, få uger før jeg skulle starte på universitetet. Det er en vanvittig rablende historie om Alexander Portnoy, en amerikansk jøde i 30'erne, der ligger på briksen hos sin psykiater og i en lang monolog fortæller om sin opvækst, ungdom, voldsomme liderlighed og konflikterne med sin jødiske baggrund. Alt sammen serveret i en form, der ligger et eller andet sted mellem The Marx Brothers og Kafka. Lige netop derfor fik den stor betydning for mig, da den beviste, at filosofiske og eksistentielle spørgsmål ikke behøvede at blive besvaret og behandlet i den traditionelle 'æggehoved'-form, så kedeligt, at det næsten var en provokation, men at det var muligt at formidle og diskutere nogen af livets store spørgsmål i højt tempo og med tårerne trillende ned af kinderne af grin, hvis man glædeligt blander det høje og det lave, det fine og det beskidte, faktualiteter og personlige erindringer."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Det er børnebogen Lotte. Ikke fordi at Lotte er en dum pige eller en dårlig børnebog, men alene fordi jeg som far til to små børn på femte år er indlagt til at tage med Lotte til tandlægen, på skadestuen og i børnehavnen - hvilket efter, på den anden side af 100 besøg det ene, andet og tredje sted, bliver ikke så lidt anstrengende."

- Hvilken type læser er du?

"Jeg læser alle genrer og mere eller mindre alt, jeg bliver stukket i hånden. Så jeg har i den seneste tid læst alt lige fra Englen i Groznyj af Åsne Seierstad over Tolerance af Thomas Bredsdorff og Lasse Horne Kjældgaard til Det Store Scoop skrevet af min gode ven Troels Mylenberg."

- Hvornår læser du?

"Hver gang jeg kan finde 30 minutter, men på forskellige måder. Om dagen læser jeg med den stress, det er at vide, at det næste møde starter om en halv time, om aftenen med den intensitet, der ligger i at vide, at lige om lidt æder søvnen dine øjne. Og i weekenderne med den glæde det er at vide, at jeg nu har to hele dage minus børnepasning og leg til i ro og mag at læse den bog, jeg det meste af ugen enten har speedlæst, eller faldet i søvn til. Men alle bøger, jeg starter med at læse, læser jeg også til ende uanset hvor smertelig en rejse ud i kedsomheden og ligegyldigheden, det måtte være. Det kunne jo være, at den sidste linje på den sidste side er der hvor pråsen går op for en, og bogens meningsfuldhed træder frem."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu