Læsetid: 5 min.

Bondejokkernes triumf

Årets ... Hvem kåres som Årets Tudefjæs, Årets Flop og Årets MVP? Og hvem deltog i Årets Slagsmål? Information kigger tilbage på den forgange sæson i Superligaen og deler priser ud
Årets slagsmål. Brøndby får prisen for den episode, hvor Peter Madsen (tv.) slog klubkammerat Morten -Duncan- Rasmussen (th.) to gange i ansigtet, efter at AaB havde bragt sig foran med 3-0 mod Brøndby i en udekamp i september. Stefan Gislason (m.) måtte lægge sig imellem.

Årets slagsmål. Brøndby får prisen for den episode, hvor Peter Madsen (tv.) slog klubkammerat Morten -Duncan- Rasmussen (th.) to gange i ansigtet, efter at AaB havde bragt sig foran med 3-0 mod Brøndby i en udekamp i september. Stefan Gislason (m.) måtte lægge sig imellem.

Henning Bagger

31. maj 2008

Lad det være sagt med det samme: AaB er fortjente mestre. Holdet erobrede guldet på ærefuld manér ved at banke Brøndby 2-0 på hjemmebane i tredjesidste spillerunde. Det var bare synd, at fejringen af triumfen udviklede sig ganske æresløst. Således valgte klubbens sportsdirektør, Lynge Jakobsen, at fejre mesterskabet med at håne nordjydernes kritikere i sportspressen.

"Jeg er pissesur på de store guruer, der ved, hvordan spillet skal foregå, og som tror, at de gør dansk fodbold en tjeneste," lød det fra sportsdirektøren.

"Der er nogen, som jeg har lyst til at springe på nakken af, men det vil være for billigt lige nu, hvor vi har armene oppe, så jeg venter med at tage en direkte konfrontation," - og for den bemærkning modtager Lynge Jakobsen prisen som Årets Tudefjæs, samtidig med, at han illustrerer kritikernes pointe om, at AaB i virkeligheden er en flok bondejokkere, der ikke har formatet til at blive danske mestre. Det var bare synd, at profetien skulle vise sig at blive bekræftet af en aktør uden for banen.

Årets MVP

Inde på græstæppet var der ikke noget at komme efter. AaB har uomtvisteligt været sæsonens bedste hold, og en særlig ros fortjener nordjydernes balancespiller, Thomas Augustinussen. Han deltog ikke i sæsonens første seks kampe, hvor AaB kun høstede fem point og vansmægtede på 9. pladsen, men derefter så hverken Augu (som han kaldes nord for Limfjorden) eller hans holdkammerater sig tilbage, og for enhver, der har fulgt AaBs præstationer, må det stå klart, at Augustinussen har spillet en afgørende rolle; både som bølgebryder på midtbanen og som temposætter i det aggressive presspil, hvormed nordjyderne kværnede mange af deres modstandere. Augustinussen tildeles prisen som Årets MVP (most valuable player), samtidig med at det bemærkes, at det er karakteristisk for AaBs såkaldt stjerneløse kollektiv, at deres bedste spiller er manden i den ofte ganske anonyme rolle som hængende midtbane.

Årets træner

Det må dog samtidig understreges, at guldet aldrig var havnet i Nordjylland, hvis det ikke var for svenskeren på trænerbænken, Erik Hamrén. Det er ham, der har tømret holdet sammen til en slagkraftig enhed, og han beviste sit høje faglige niveau i vinterpausen, hvor klubben solgte sin bedste angriber, Rade Prica, til Sunderland. Med Prica forsvandt AaBs offensive koncept, der var baseret på at sende høje bolde op til den kropsstærke svensker med de kroatiske rødder. Men Hamrén lagde blot spillestilen om, så den blev lagt an på flade stikninger op gennem midterforsvaret til Pricas afløser, den spinkle men spurtstærke Lasse Nilsson, og for den bedrift får Hamrén prisen som Årets Træner; et mulehår foran Horsens' Kent Nielsen, der fik de gule humlebier til at flyve helt op på femtepladsen, til trods for at mange eksperter før sæsonstart betragtede dem som nedrykningskandidater.

Årets parentes

Dernede i bunden af ligaen, lige over stregen, finder vi Årets Parentes i skikkelse af de hvi'e fra gymnastikforeningen i Fredensvang, også kendt som AGF. Et fuldstændig ligegyldigt fodboldhold, der spillede en fuldstændig ligegyldig sæson, hvor ambitionerne ikke rakte længere end til at fedte tilfældige point til sig på udebane og besejre de øvrige bundhold på hjemmebane. AGF var for gode til at rykke ned, men for dårlige til at gøre en forskel i Superligaen, og er det virkelig godt nok for holdet fra landets næststørste by? Eller kan man - med en parafrasering af en tidligere statsminister - ikke spørge: Kan I ikke gøre det lidt bedre, Århus?

Årets handel

De hvidklædte østjyder tildeles dog prisen for Årets Handel for at have solgt marginalspilleren Mike Tullberg til italienske Reggina for 10 mio. kr. (sic!) - primært på grund af et saksespark, som han scorede i overtiden i en udekamp mod Brøndby. Om der stadig er en eneste af FCKs spillere, der er 10 mio. kr. værd på et frit marked, ja, det må være et åbent spørgsmål. For første gang i otte år faldt FCK ud af ligaens top to efter en sæson, hvor holdet var fanget i en spillemæssig krise fra start til slut.

Årets flop

Ansvaret for nedturen må entydigt placeres hos FCKs træner, Ståle Solbakken. Det er ham, der har dikteret norske tonserbold, som klubben har disket op med, ligesom han har gjort sig selv bemærket ved at skubbe den fine kantspiller Jesper Grønkjær op i en uvant position som frontangriber og ignorere holdets to mest kreative elementer, brasilianerne Junior og Ailton, til fordel for den udtjente Marcus Allbäck og den overvurderede Morten Nordstrand.

Ikke en eneste FCK-spiller har udviklet sig positivt under Ståle Solbakken i den forgange sæson. De fleste er dykket i form, og resten har blot bibeholdt niveauet. Holdets langvarige kollektive krise rejser sig som en uafviselig anklage mod nordmanden med den begrænsede trænererfaring. Han tager prisen som Årets Flop.

Årets affyringsrampe

Lige så trist er tilstanden ude på Vestegnen, hvor det tidligere storhold Brøndby residerer. Klubben sluttede som nummer otte efter at have flirtet med nedrykningsfaren i løbet af efteråret. Det lykkedes træner Tom Køhlert at få stabiliseret holdet og ført det op i den tunge ende af Superligaens midtergruppe, men han har ikke på noget tidspunkt demonstreret, at han har kvalifikationerne til at bringe Brøndby derop, hvor klubben selv mener, at den hører hjemme: I top to. Tom Køhlert bliver derfor tildelt Årets Affyringsrampe, og det må forventes, at han skydes af i løbet af sommerpausen, sandsynligvis så snart det er lykkedes klubbens bestyrelsesformand, Per Bjerregaard, at frikøbe Kent Nielsen i Horsens.

Årets slagsmål

Som en påmindelse om, hvor slemt tingene faktisk tegnede sig på Vestegnen i de mørke efterårsmåneder, får Brøndby også prisen for Årets Slagsmål for den episode, hvor Peter Madsen slog klubkammerat Morten 'Duncan' Rasmussen to gange i ansigtet, efter at AaB havde bragt sig foran med 3-0 mod Brøndby i en udekamp i september.

Årets tema

Brøndbys sæson blev dog delvist reddet af en sejr i pokalfinalen, hvilket sikrer de blå-gule, at de skal ud og spille europæisk til næste sæson - i øvrigt sammen med AaB, FC Midtjylland, FCK og FC Nordsjælland, der kvalificerede sig på en Fair Play-billet. Dermed er det disse klubber, der skal give svaret på det, der må betegnes som Årets Tema: Om de danske klubber er faldet i niveau i forhold til resten af Europa?

Det må vi vente til efteråret med at få afklaret, men umiddelbart kan det dog godt bekymre, at tre af de klubber, vi sender ud i Europa, står over for et større genopbygningsarbejde i løbet af sommeren. AaB mister træneren samt anfører og midterforsvarer Danny Califf, backen Allan Olesen og angriberen Lasse Nilsson, mens både Brøndby og FCK skal skifte ud i truppen efter skuffende sæsoner. Realistisk set skal man være tilfreds, hvis blot to af de danske klubber kvalificerer sig til UEFA Cuppens gruppespil, og hvis det lykkes for AaB at slå sig igennem til gruppespillet i Champions League, vil det være mere end godkendt.

Foreløbig skal nordjyderne dog have lov til at nyde mesterskabet, og resten af fodbold-Danmark kan glæde sig over en sæson, hvor de københavnske klubbers monopol på guldet blev brudt, og hvor de to bedst spillende, mest offensive og risikovillige hold i Superligaen - AaB og FC Midtjylland - også sluttede på de to øverste pladser. Viva Jylland!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"så hverken Augu (som han kaldes nord for Limfjorden) eller hans holdkammerater sig tilbage"

Lige det der med geografien...jow jow