Læsetid: 3 min.

Væk med vanerne

De værste bøger er dem, hvor forfatterens fordomme præger persontegningen, mener Pablo Henrik Llambías
De værste bøger er dem, hvor forfatterens fordomme præger persontegningen, mener Pablo Henrik Llambías
Moderne Tider
17. maj 2008

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Det er en bog, som ikke er tilgængelig for ret mange. Og faktisk er det slet ikke en bog, men en serie pamfletter af en kunstgruppe, der hedder Koncern, og som eksisterede 1989-1993. De var mine medstuderende på Kunst-akademiet, hvor de lavede en skole i skolen, som jeg gik i. De udgav blandt andet et tidsskrift, og nummer fire i rækken var et katalog til en udstilling, de lavede på J. F. Willumsens Museum oppe i Frederikssund. I alt udgav de fem små hæfter, som man kan få fat i, hvis man går ind på Kunstakademiets bibliotek".

- Hvorfor ville du ønske at alle læste dem?

"Fordi de arbejdede med et kraftigt skeptisk forhold til sprog og betydning, som jeg selv lærte meget af - og som jeg ville håbe, at også andre ville stifte bekendtskab med, fordi de viser, at ingen litterære former er uskyldige. Det er dekonstruktion i en radikal, men poetisk form, hvor de klipper og klistrer i sætningerne, nedbryder hinandens argumenter og bytter tekster - alt sammen på et højt intelligent plan".

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Det må være Suzanne Brøggers to første bøger, Fri os fra kærligheden og Kærlighedens veje og vildveje fra begyndelsen af halvfjerdserne (1973 og 1975, red.).

Begge bøger har vist sig at blive min vej ind i litteraturen. De gav mig et åbent forhold til, hvad litteratur kunne være - at faglitterære tekster og essays godt kunne stå side om side med fiktionstekster, som igen kunne stå ved siden af rejsebeskrivelser osv. Det havde stor formativ betydning for mig, men samtidig var bøgerne jo også bare en god læseoplevelse. Jeg kunne mærke, at den her litteratur angik noget, der fandtes i verden. Den var i dialog med verden. Så jeg gik rundt og slog mine klassekammerater i hovedet med Brøggers bøger og sagde: 'Jeres måde at opfatte virkeligheden på er helt forkert. Nu skal I bare høre her'."

Blikkenslagerens tanker

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Den har jeg jo ikke læst færdig - den værste har jeg jo smidt ud for længe siden."

-Er det en bestemt bog, du tænker på?

"Nej, egentlig ikke. Men generelt er det sådan nogle, hvor forfatteren har tænkt, at hans hovedperson er sådan og sådan, og at han tænker sådan og sådan, fordi det gør folk nu engang, når de er blikkenslagere og 42 år. Når jeg mærker sådan noget, står jeg fuldstændigt af. Og så tænker jeg på mine gode gamle Koncern-venner og spørger mig selv: 'Hvorfor er der ikke en eller anden skeptisk instans bag det litterære stunt, som er i gang her? Hvorfor er forfatteren ikke mere aggressiv over for sig selv og sine vaner?'.

- Er du sikker på, at du ikke kan sætte en titel på?

"Jo, det kan jeg nok godt, for eksempel Halvbroderen af den norske forfatter Lars Saabye Christensen. Det er faktisk et godt eksempel, for det viser, at min kritik ikke kun gælder slamlitteratur, men også litteratur, som mange mennesker faktisk sætter højt."

- Hvilken type læser er du?

"Jeg foretrækker skønlitterære subgenrer som rejsebeskrivelser, selvbiografier, case stories og metalitterære tekster som for eksempel Henrik Stangerups Fjenden i forkøbet, som handler om skriveprocessen".

- Hvornår læser du?

"Det gør jeg, når solen skinner. I toget. Og i sengen, desværre. Det er en dårlig vane."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her