Læsetid: 5 min.

Vancouver - den glade grønne kæmpe

Storbyferie. Ingen anden by i verden har så høj livskvalitet som den største by på Canadas vestkyst: Omgivelserne er naturskønne, den kollektive transport velfungerende, den økologiske bæredygtighed i top, og indbyggerne venligheden selv
Verdens bedste by. Allerede indflyvningen til British Columbias største by giver et fingerpeg om, hvorfor Vancouver bliver kaldt byen med verdens højeste livskvalitet. Vancouver er omgivet af vidunderligt smukke sneklædte bjergtinder og ligger ved et massivt floddelta og en kystlinje med vidtstrakte fjorde. Lufthavnen er sprød og moderne og anstrenger sig ikke spor for at være et fortænkt arkitektonisk statement.

Verdens bedste by. Allerede indflyvningen til British Columbias største by giver et fingerpeg om, hvorfor Vancouver bliver kaldt byen med verdens højeste livskvalitet. Vancouver er omgivet af vidunderligt smukke sneklædte bjergtinder og ligger ved et massivt floddelta og en kystlinje med vidtstrakte fjorde. Lufthavnen er sprød og moderne og anstrenger sig ikke spor for at være et fortænkt arkitektonisk statement.

Sam Parlem

Moderne Tider
31. maj 2008

Hvilken by i hele verden har "højest livskvalitet"? Google giver svaret: Suverænt flest hits har Vancouver, og Vancouver rangerer tillige som en af verdens miljømæssigt mest bæredygtige metropoler.

Allerede indflyvningen til British Columbias største by giver et fingerpeg om hvorfor: Vancouver er omgivet af vidunderligt smukke sneklædte bjergtinder og ligger ved et massivt floddelta og en kystlinje med vidtstrakte fjorde.

Lufthavnen er sprød og moderne og anstrenger sig ikke spor for at være et fortænkt arkitektonisk statement.

En rigtig følelse

Man når til centrum på blot 20 minutter igennem løvklædte 'livskvalitetsforstæder' med cafeer, lokale butikker, store grønne rum - men intet ikonisk, intet outreret, bare helt i orden hyggelige, rare og propre steder.

Når man ferierer, kan man undertiden have oplevelsen af at være kommet til det rette bestemmelsessted, og sådan føltes Vancouver for os. Hele min familie elsker at shoppe, vi kan godt lide sjovt gammelt kluns og soulmusik fra 1970'erne og 80'erne på vinyl, vi kan godt lide designermøbler og interiørprodukter. Og vi kan godt lide entusiastiske og kompetente ekspedienter - Vancouver har det hele.

Variationer

London, New York og Paris har naturligvis også fremragende indkøbskvarterer, - f.eks. har det i årtier været muligt at finde nye områder af London, hvor foretagsom avantgarde kan leje sig ind billigt og prøve at etablere noget nyt. Jeg siger udtrykkeligt har været, for sådan er det desværre ikke længere i dag, hvor Soho, Covent Garden, Camden og Kensington og mange andre gader og ejendomme stort set er opkøbt af spekulanter og investerings- og pensionsfonde - den udvikling har ikke gjort noget godt for livskvaliteten i byen.

Vancouver er langt mindre end London og har en befolkning på størrelse med Leeds eller Göteborg, men den rummer alligevel et væld af varierede attraktioner. Og så er det let at komme rundt - byen er kompakt med et fremragende offentligt transportsystem fra gammeldags trolleybusser til det retro-futuristiske sky train. Som oftest valgte vi dog at spadsere. Jeg elsker byer, der er som skabt til at lange spadsereture. Vi gik fra centrum gennem Gastown ned ad Main Street og Commercial Road og fandt pladeantikvariater, genbrugsbutikker og antikvitetshandlere - det er en velstående by, som falbyder så store mængder velassorteret gammelt kvalitetskram.

Regn ingen hindring

Men Vancouver går ikke af vejen for at celebrere arkitektur i verdensklasse og offentlige pladser. Vores første dag blev tilbragt i uophørlig regn med at gøre netop dette, men det kendetegner en virkelig kvalitetsstorby, at end ikke regn kan gøre en mismodig (hvilket kun er godt det samme, da det regner temmelig meget i Vancouver). Åh, hvor frydefuldt at vandre rundt langs havnepromenader med storslået udsigt eller zigzagge gennem havnen i de nuttede såkaldte aquabuses og blive betaget af de markante himmelstræbende gladspaladser med deres træbevoksede taghaver og grønne tage eller at snuppe en afstikker til de overdådige torvemarkeder på Granville Island, der må huse, hvad der muligvis er det mest mundvandsfremkaldende supermarked i den vestlige verden - Urban Fare hedder det, og det ligger i det genopblomstrede gamle tekstildistrikt Yaletown.

Vancouver har dog også en mere snusket side. Kratter man lidt i den tilbagelænede San Francisco-overflade i de bohemeagtige forstæder, får man øje på ganske mange menneskelige hashvrag. Og på en bustur gennem Hastings Street var det pludselig, som om vi kom gennem en filmsekvens, der var optaget i New Yorks mest barske kvarterer med tusindvis af junkier og prostituerede. Min kone var ret lettet over, at vi slap for at komme igennem den bydel på vores øvrige hybridmodel til udkanten af Vancouver.

Venlighedens by

Men Vancouver fremstår aldrig truende. Jeg tror ikke, jeg har gæstet en venligere storby. Man behøver blot at stå og fumle lidt med sit kort i få sekunder, før et eller andet bysbarn hjælper dig med at finde vej. Tager man en taxi, er chaufføren også venligheden selv og forvandler sig pludselig til en kompetent guide. Denne spontane og naturlige venlighed fra borgerne er et uhyre attraktivt aspekt af Vancouver.

Et højdepunkt på byturene var at køre rundt på cykel (cykler udlejes mange steder i Vancouver). Vi cyklede rundt i Stanley Park og langs byens strande, spiste picnic, og slappede af i rekreative områder som den smukke og vildsomme Wreck Beach ved det yndigt beliggende University of British Columbia. Tilmed kan man få sin cykel med bussen - chaufføren vil hjælpe dig med at fastgøre den til et stativ foran. Det kalder jeg et integreret bæredygtigt transportsystem.

Skisport

Min kone og jeg er elendige skiløbere, men det hører med til at være elendige skiløbere at sørge for, at ens afkom klarer sig bedre. Vancouver har udmærkede skifaciliteter ved sin dørtærskel, men vi valgte at tage en to timer lang bustur til Nordamerikas fineste skisportssted, Whistler.

Turen til Whistler var en fornøjelse i sig selv, og Whistler er bestemt også hyggelig. Skiløjperne er førsteklasses, fortæller mine børn mig, og det er muligt at ekvipere sig med det sejeste udstyr i Whistlers mange sportsbutikker eller slentre rundt ud på den sene eftermiddag. Restauranter findes også i ypperlig kvalitet, og her er tilmed et spillested, hvor det gamle 1980'er-hiphop-ikon Afrika Bambaata optrådte, da vi faldt indenfor.

Bæredygtighed

Vancouver er så afgjort en bæredygtig by. Den har en klimahandlingsplan, hvis mål er at sænke CO2-udeledningen med 20 procent inden 2010. Aviserne vrimler med historier om planer for at omdanne byens affald til energi og diskussioner om, hvordan bæredygtighed kan udbygges yderligere. Og i byens gader har man indtryk af, at hver anden bil og taxi er Toyotas hybridmodel, Prius.

Men for mig at se består det mest bæredygtige i Vancouver i, at man kan spadsere rundt, cykle rundt og benytte byens eminente kollektive transportsystem, hvortil kommer den genbrugstankegang, som har vundet så stort indpas. Bystyre og lokale arkitekter bryster sig også af at have inkorporeret bæredygtighed i byens nye bygninger (en grøn byggestrategi, som må bifaldes) og kommende byggeprojekter.

Vancouver er velsignet med en fabelagtig beliggenhed. Vandreture, strandture, cykelture, skiture, vildmarksture, vandsport, fluefiskeri efter laks og ørred - alt er inden for rækkevidde. Bæredygtighed hænger snævert sammen med livskvalitet og lykke. Som besøgende turist finder jeg intet at indvende imod byens topplacering.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her