Læsetid: 6 min.

Familielivets diskrete euforismer

Trods de senere års veldokumenterede problemer for gennemsnitsfamilien med at få arbejdslivet og familiens hverdag til at hænge sammen falder skilsmisseraten, og ægteskabet vinder tilsyneladende frem på bekostning af det papirløse forhold
Kærlighed. Ægteskabet klarer sig tilsyneladende rigtigt godt. Men det gør de guruer, der skal gøre ægteskabet udholdeligt også.

Kærlighed. Ægteskabet klarer sig tilsyneladende rigtigt godt. Men det gør de guruer, der skal gøre ægteskabet udholdeligt også.

Bertrand Bechard

Moderne Tider
13. juni 2008

Ifølge finansgiganten Warren Buffet er de internationale konjunktursvingninger ikke så meget begrundet i politiske eller produktionsmæssige forhold, men snarere at sammenligne med de uforklarlige svingninger i humør, som man kan finde eksempel på hos manio-depressive patienter.

Men er den globale økonomi skrøbelig som en patient, så er familiemoralen til gengæld som hård valuta, om end den heller ikke undgår konjunktursvingninger. Nye tal tyder på, at der gennem de senere år har været færre skilsmisser end tidligere, og at ægteskabet som institution vinder frem på det papirløse parforholds bekostning. Det kan man undre sig over, for lodder man stemningen i tv og aviser, får man indtryk af en sær opdeling af privat- og arbejdsliv. Der er et arbejdsliv, hvor mange har lejlighed til at eksponere deres kreativitet og arbejdsglæde. Og den skal man ikke kimse ad, for den kan som bekendt føre til ukoordinerede udtryk og bevægelser, der undertiden kan finde forløsning i sidespring.

På den anden side er der et kaotisk og problematisk familieliv, der naturligt nok tiltrækker sig velmenende rådgivere, der i en sand forbedringsfeber har sat sig store mål på de unge forældres vegne.

Det svære mandeliv

Hvis man følger vejen for den unge mand ind i parforholdet, så er det ofte præget af en brat opvågning. Han har det på samme måde som hans bedstefar, når han gik på arbejde: Det bliver hurtigt en sur pligt. Det er svært, især hvis man er vokset op med en indstilling som Peter Pan: Han vil være dreng og have det sjovt, også når alvoren melder sig. Han har det fint, når han leger med gutterne og driller den selvhøjtidelige Kaptajn Klo. Og så vil han gerne beundres af de kønne havfruer.

Hvor udbredt dette mandeikon er, kan man få indtryk af ved at lade være med at benytte reklameindslag på tv som signal til vandladning. Reklamefilm kan nemlig den kunst at lave sjov med mænd, samtidig med at de behandler kvinder med diskret respekt. Hvorfor? Sandsynligvis fordi reklamerne i deres udtryksform har afkodet familiens funktionsmåde. Og den er præget af, at det er kvinden der bestemmer, og manden der er rådvild. Ganske vist er der også par-konstellationen: far-datter, der måske er lige så udbredt. Det er, som om parterne skifter banehalvdel og skiftes til at spille forældre og løfte pegefingre for hinanden. Spørgsmålet er så, hvorfor man ikke laver reklamer, hvor manden fremstår som den pinligt korrekte farmand, der formaner sin kone, der har brugt for mange penge på shopping? Det hører måske til den slags spørgsmål der besvarer sig selv. Tilsyneladende rammer reklamefolkene ganske præcist når de gør som de gør, for det er komisk og ufarligt, at kvinden er den ansvarlige og alvorlige. Det virker måske mere politisk ukorrekt, når det er omvendt.

Mors lille mand

Man forstår derfor, at det for en mand kan være en sørgelig nedtur at blive gift, og det er formentlig grunden til, at hans venner afslutter brylluppet med en rituel gestus, der består i at klippe spidsen af hans sokker.

Der er imidlertid trøst og gode råd at hente hos mandeikonet og parterapeuten Martin Østergaard, der opfordrer kvinden til at være nænsom. Hun må ikke afbryde sin mand når han taler, og slet ikke irettesætte eller skælde ham ud for så bliver han impotent. Hun skal være smuk og i stedet for at snakke skal hun bruge munden til at give ham oralsex. Med andre ord, Martin Østergaard tegner billedet af den moderne mand, som en eufemisme, der dækker over, at han mentalt set er forblevet en dreng. Hvor han i barndommen blev belønnet med ros og chokolade, så er han lykkelig når hans kone giver ham sex som belønning for hans indsats som bleskifter eller blikkenslager. Et arrangement, der ligger foruroligende tæt op ad prostitution. Alt ville derfor være såre godt, hvis kvinderne blot ville indse, at de skal være gode mødre for deres mænd.

Men ak, der synes at være kvinder, der har opdaget at kvindelighed er andet og mere end moderskab. Derfor stiller de krav til en mand. Krav som de fleste mænd udmærket kan indfri så længe forelskelsen hersker. Men som bekendt afløses den hede elskov af rollespil, der virker som tidligere tiders hokus pokus: Der sker en forvandling med relationen. Den potente elsker omdannes stille og roligt til Martin Østergaards sarte mors dreng. Hvordan skal kvinden nu klare denne udfordring?

Hyacinth og Onslow

Det findes der råd for hos skribenten Lone Nørgaard. Ingen der har læst hendes fyndige indlæg kan være i tvivl om at her taler den myndige moder. Der er noget skærebrænderagtigt over hendes forbedringsiver, der minder mig om fru Hyacinth, den pæne dame fra Fint skal det være. Lone Nørgaard er overbevist om at mænd har en stærkere kønsdrift end kvinder, og hun vil utvivlsomt kunne finde støtte for et sådant synspunkt hos Hyacinth. Men hvordan ville svaret mon blive hvis man spurgte søsteren, hende der er gift med Onslow? Man får det indtryk, at den erotiske lyst ikke bare er noget der kommer af sig selv som appetitten. I det hele taget synes kærlighedslivet underlagt betingelser, som de færreste gør sig klart. Eller måske er spørgsmålet blot forkert stillet. Måske drejer det sig slet ikke om en drift, for der er jo mennesker, mænd som kvinder, der slet ikke mærker noget til den erotiske lyst. Man kunne gå så vidt som med hertugen fra La Rochefoucault at sige: Der er visse mennesker, som aldrig ville have forelsket sig, dersom de ikke havde hørt om kærligheden! Thomas Winding sagde engang noget som jeg her citerer efter hukommelsen:. "Det er så dejligt at høre en historie, for så danner der sig nogle billeder inde i hovedet, og det sære er, hvor de kommer fra, for de var der jo ikke i forvejen." Måske er det sådan med erotikken og kærligheden. Det er noget, der skal vækkes og skabes, og Richard, den allerede nævnte fru Hyacinths mand, synes ikke rigtigt at have magtet den opgave.

Lone Nørgaard har et yderst prosaisk råd: Kvinder skal stå fast på ligestillingskravet og holde op med at påtage sig al arbejde og ansvar i hjemmet! Spørgsmålet er imidlertid, hvad der sker med mors pæne dreng, når hans drengede adfærd har skabt en Hyacinth ud af den dejlige dame han engang forelskede sig i? Han bliver frustreret!

Båret af kærlighed?

Han føler slet ikke, at det er hans ansvar. Han føler, at det er hende, der er noget galt med og mener, at han bliver misforstået og føler sig svigtet. I afmagt begynder han at råbe op og skælde ud når hun beklager sig. Han bliver i stigende grad vanskelig og søger at genvinde sin selvrespekt ved at give hende kamp til stregen. Han bliver til mors slemme dreng, manden der ikke finder sig i noget. Måske går han på kursus for stenaldermænd hos Carl Mar-Møller, for dér at finde den mentale kølle frem, så han kan give Lone Nørgaard, Hyacinth Bucket og alle de andre myndige damer råt for usødet.

Og så er det med ét at Lone Nørgaard får ret: Der er slet ikke plads til børnene i det inferno.

Over for de her skitserede myter om mandlighed og kvindelighed står endnu forestillingen om et ligeværdigt parforhold, hvor mand og kvinde indgår i et jævnbyrdigt forhold båret af deres kærlighed til hinanden. Det var ideer, der blev udformet på et tidspunkt, hvor de elskende måtte kæmpe med uforstående familier og en snærende moral, som vi for et eksempel kender fra Blichers tragedie: Hosekræmmeren. Indtil slutningen af 1960'erne har menneskene således måtte virkeliggøre deres kærlighedsliv i konflikt med forældre og konventioner. I vor fremskredne tid må de unge nøjes med at bekæmpe hinanden, og så kan de endda få hjælp til det af tidens guruer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her