Læsetid: 6 min.

Hvilken slags utroskab dyrker du?

Der er 17 forskellige grunde til udenoms-affærer, hævdes det i en ny bog - og de er ikke alle egoistiske eller amoralske
Moderne Tider
13. juni 2008
Pablo Picasso frygtede alderdommmen.

Pablo Picasso frygtede alderdommmen.

Der er mange grunde til, hvorfor personer, der ikke nødvendigvis er egoistiske eller moralsk anløbne, bedrager deres ægteskabspartner. Det hævder den ansete amerikanske terapeut, Mira Kirschenbaum i en ny bog. Utro personer kan være fine og redelige mennesker, og sidespring kan i visse tilfælde få et ægteskab på ret kurs.

Kirschenbaum tilråder, at folk, der har været deres ægtefælle utro, ikke bare går hjem og lægger alle kort på bordet, da det ofte kan gøre større skade at bringe sandheden for dagens lys end at hemmeligholde den.

Kirschenbaum, der har arbejdet som psykoterapeut i 30 år. Som barn af overlevende fra Holocaust blev hun født i Usbekistan og kom til USA i en alder af fire år. I dag er hun nybagt bedstemoder.

Listen her plukker i Kirschenbaums bog, When Good People Have Affairs suppleret med citater fra hendes uddybende forklaringer.

Grund nr. 1.: "Længe har du i dit liv følt, at du var oppe imod nogle kræfter, som forhindrede dig at være helt dig selv og i at udtrykke din virkelige personlighed. En affære kan vise dig vejen til dit sande jeg."

Utroskab som selvrealisering.

Virginia Woolfs mand, Leonard Woolf, skal i sit ægteskab have været mere en kustode end en elsker. Dette var antagelig forklaringen på, at hun kastede sig ud i en lidenskabelig affære med Vita Sackville-West, som siden dannede forlæg for romanen Orlando.

Grund nr. 2.: "Man opsøger ikke selv situationen, men forløber sig, fordi man befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt."

Utroskab som fejltrin.

Vivienne Haigh-Wood giftede sig med digteren T.S. Eliot kun få uger efter deres møde. Han bekendte senere: "Ægteskabet bragte hende ingen lykke. Hos mig fremkaldte det den sindstilstand, som The Waste Land voksede ud af." Alligevel lader Vivienne ikke til at have bedraget sin mand med forsæt, men så var det, at Bertrand Russel tilfældigvis kom forbi.

Grund nr. 3: "Du oplever, at dine seksuelle lyster og evner daler og gribes af panik. Du kaster dig ud i en affære for at bevise, at du stadig er lige så fyrig som før."

Seksuel panikalder.

Grund nr. 4: "Tanken er, at når først en affære bliver opdaget, vil dette chok ruske sådan op i dit forhold, at det enten går i stykker eller bliver stærkere."

Elektrochok for at genoplive eller gøre det af med et kriseramt ægteskab.

Grund nr. 5: K. skriver: "Når parforhold ikke får den fornødne tid og opmærksomhed, kan de føles nedslidte og konfliktfyldte. Det kan friste til en affære."

Ægteskabskrise.

David og Victoria Beckham har klaret at holde sammen i flere år, skønt masser af de kvinder, som Beckham møder på sin vej, meget gerne tager en tur i høet med et fodboldidol, og flere hævder at have prøvet det.

Grund nr. 6: K. skriver: "Du føler, at du har udviklet dig så succesrigt som person og er avanceret så meget i det sociale liv, at du er vokset fra din partner, som ikke har gennemløbet tilsvarende udvikling. Du forestiller dig, at du ved at dyrke en affære med en, der matcher dit nye jeg og omstændigheder bedre, giver dig selv en oplevelse, der afspejler din status."

Utroskab som social belønning.

Grund nr. 7: K. skriver: "Ubevidst håber du, at din affære i sig selv eller din ægtefælles opdagelse af den, vil fyre op under lidenskaberne i jeres forhold..."

Utroskab for at genfinde lidenskab.

Grund nr. 8: K. skriver: "Du føler, at du har arbejdet så hårdt, at du har behov for at koble af og at du har gjort dig fortjent til den nydelse, som du ved en affære kan bringe dig."

Utroskab som velfortjent nydelse.

Monica Lewinsky er dømt til i resten af sit liv at blive husket for det fejltrin, hun begik som 21-årig erhvervspraktikant i Det Hvide Huse. "Han opfattede mig som en dessert, han bare ikke kunne modstå," fortæller Lewinsky i sin bog om affæren.

Grund nr. 9: K. skriver: "Du vil ud af dit ægteskab, men savner mod til at indrømme det og håber i stedet, at en affære kan føre til det ønskede resultat: At du bliver sparket ud, eller din nye partner kan indgive dig mod til selv at gå.

Utroskab som vej ud af et ægteskab.

Grund nr. 10: K. skriver: "Du forsøger dig med en affære, hvor dit motiv er at finde frem til, om det, du savner i dit ægteskab, kan opnås i samværet med en anden."

Utroskab som eksperiment.

Da skuespilleren Ryan Phillippe optrådte sammen med Abbie Cornish i blockbusterfilmen Stop-Loss om Irak udviklede deres professionelle relation sig til en romance, der kostede ham ægteskabet med Reese Witherspoon. Phillippe bliver næppe sidste mand, der finder lykken hos en kvinde, der ligner hans første kærlighed.

Grund nr 11.: "Du er i en fase, hvor dit liv føles frustrerende, vanskeligt og forvirrende. En affære forekommer som en kærkommen adspredelse fra alle dine bekymringer."

Utroskab som adspredelse.

Grund nr. 12: "Du behøver hjælp på en eller anden måde til at højne dit selvværd. En affære ligner en løsning."

Surrogatterapi.

Den østrigske forfatter Leopold Ritter von Sacher-Masoch havde et trist ægteskab, der ikke kunne tilfredsstille hans emotionelle behov. Han indgik derfor en kontrakt med sin elskerinde Fanny Pistor Bogdanoff, der gjorde ham til hendes slave igennem seks måneder, i hvilken periode hun skulle være iført pels så ofte som muligt, især når hun følte lyst til at tildele ham piskeslag. Heraf kommer udtrykket 'masochist'.

Grund nr. 13: "Du er blevet ældre, dit ægteskab er trist, og du spekulerer på, om du stadig er tiltrækkende nok til at få nogen til at falde for dig og stadig er i stand til at opleve en lidenskabelig affære."

Har jeg det stadig i mig?

Pablo Picasson giftede sig med Olga Khoklova i 1918 og var på papiret stadig gift med hende, da hun døde i 1955, men samtidig havde han også to børn med Françoise Gilot, som forlod ham i 1953, da han var 71 år. Hans tegninger fra denne periode afslører hans frygt for at være blevet en hæslig gammel mand, men ikke desto mindre præsterede han at forføre den 24-årige Geneviève Laporte.

Grund nr. 14: . "Du havde ikke ret mange seksuelle forhold før dit ægteskab og føler nu at du er gået glip af væsentlige oplevelser."

Utroskab for at indhente det tabte

Grund nr. 15: "Du er rasende på din partner over den måde, han eller hun har såret dig på og beslutter dig for at kaste dig ud i en affære som hævnaktion - uanset om din ægtefælle nogensinde opdager den."

Hævn.

Grund nr. 16: "En sjælden variant, da rene midtvejskriser er ret sjældne, fordi de i reglen kan forklares ud en af de andre begrundelser såsom surrogatterapi eller ægteskabskrise."

Midtvejskrise.

Grund nr. 17: "Uanset hvad du behøver, føler du ikke, at du får det hos din partner. En affære skal kompensere for denne mangel."

Udækkede behov:

Katarina den Store var en ung uskyldig prinsesse, da hun blev sendt til Rusland for at ægte tronfølgeren, storhertug Peter. Han var en katastrofe som ægtemand og en katastrofe som tsar. Hun elskede sex og følte sig forpligtet til at føde en arving. Efter at have fået Peter myrdet, tog hun adskillige elskere. Den mest kendte var Grigorij Potemkin, der angiveligt var veludrustet med andet end stor hjerne.

© The Independent og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her