Læsetid: 2 min.

For de mindste

6. juni 2008

Carsten og Gittes filmballade hedder et såre sympatisk initiativ fra Anders Morgenthaler og Sarita Christensens Copenhagen-Bombay, et ungt produktionsselskab, der har som en af sine målsætninger at lave kvalitetsunderholdning for børn og unge. Og det er netop, hvad Carsten og Gittes filmballade er: En håndfuld opbyggelige og morsomme animationsfilm for de allermindste - det vil sige de tre-seks-årige - som ellers ikke har meget at glæde sig over, når det kommer til det danske biografrepertoire.

Carsten og Gitte hedder de to dukker, som introducerer og binder de seks film sammen på en noget respektløs facon, og som utvivlsomt er et produkt af Morgenthalers frodige fantasi. Det er en af de sjoveste og skæveste af de små film også - den sidste, som handler om bæveren Bjarne, der ikke kan tåle at bide i træ, og hvis fortænder bliver så lange, at han kan bruge dem til stangspring. Men en dag sidder Bjarne fast midt i et vandløb, og så må han mades med åkander af sine to brødre, mens de taler om gamle dage og bygger en dæmning af skrammel.

De øvrige instruktører, der alle benytter sig af forskellige teknikker og stilarter, er mestendels rekrutteret blandt filmskabere, der som Morgenthaler er uddannet på Den Danske Filmskoles animationsinstruktørlinje, og det er dejligt at se dem folde deres talenter ud, så også det helt unge publikum kan være med.

Kort og ukompliceret

I Karla Nielsens charmerende Prinsesse Rita kan titlens prinsesse til sin mors store frustration ikke finde ud af at spise sine ærter ordentligt, og det udarter sig efterhånden ved middagsbordet, hvor også hendes far, kongen, kan finde på sjovere ting at bruge ærterne til end at putte dem i munden. En fin lille hyldest til barnet og anarkiet i os alle.

Fjumrefanten, der er instrueret af Sabine Ravn, handler om at blive mobbet og alligevel finde nogen at lege med, mens Rikke Hallunds Otto & Sut fortæller om dengang, Ottos sut blev væk, oplevede en masse og heldigvis kom tilbage igen. Den energiske 3D-animerede Kiwi & Strit, der er instrueret af Esben Toft Jacobsen, fortæller om to nullermænd, der leger vildt og voldsomt med en cykel, og Mette Skovs Lillefinger, hvor menneskefingre spiller alle rollerne, handler om, at selv om man indimellem kan føle sig meget lille, kan der også være situationer, hvor man pludselig er den store.

Det er seks forførende korte, ukomplicerede og humørfyldte film, som uden tvivl vil vække begejstring hos de mindste.

Carsten og Gittes filmballade. Instruktion: Anders Morgenthaler, Esben Toft Jacobsen, Mette Skov, Rikke Hallund, Sabine Ravn og Karla Nielsen. Dansk (27 biografer landet over). Foto: Copenhagen-Bombay

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu