'Jeg gider ikke tale om sko og tasker'

Tre ugers barselsorlov må være nok for en fornuftig mand, mener Asger Aamund. Han opfordrer yngre mænd til at være tro mod sig selv og sætte grænser for kvinderne
Moderne Tider
4. juli 2008

"Til en sund maskulinitet hører, at man hviler så meget i sig selv, at man kan vise sine usikkerheder," siger Asger Aamund.

Der er ellers ikke megen usikkerhed at spore hos erhvervsmanden på hans kontor i Amaliegade, hvor Aamund har indrettet sig i omgivelser, der mest minder om en smagfuld og lidt gammeldags dagligstue.

Han gør status over sin egen og ikke mindst den yngre generations maskulinitet.

"Set lidt oppe fra er den yngre generation mellem 25 og 45 år blevet noget mere håndsky, skudrede og lidt retningsforvirrede. Det er selvfølgelig fordi kvinder har ændret markant adfærd. De kvinder, der kommer ud af uddannelsesinstitutionerne er nogle værre hajer," siger han med et smil.

Asger Aamund tænker tilbage på det 68-oprør, som han selv oplevede som "et tog, der kørte forbi" og som han aldrig havde den mindste lyst til at stige på. Men perioden aflivede de mekanismer, der automatisk sikrede mændene en lederrolle.

"Samfundet hjalp dem, så selv de ret svage, der var gift med karakterstærke kvinder, kom i førersædet. Sådan er det ikke mere, rustningen er faldet af manden."

Klynk og blomsterhatte

Flowerpower-perioden bevirkede ifølge Asger Aamund, at kvinderne rejste sig, mens mændene forblev forvirrede:

"De var blevet sådan nogle halvkvinder med fuldskæg og blomsterhatte, og bagefter kunne de ikke finde deres identitet i samfundet. Mange af dem følte, at kvinderne så ned på dem, fordi de blev siddende tilbage og klynkede."

Manden af i dag står tilbage med stærke kvinder, som vil både familie og karriere:

"De vil ikke give afkald på noget, og de vælger mænd efter det. Det er håbet for samfundet, og jeg er meget glad for det," siger han og betoner, at man ikke længere griner af de mænd, der skubber både barnevogn og Nilfisk.

Men mændenes maskulinitet er presset af et samfund, der i høj grad er indrettet på feminine værdier, hvor der skal være plads til alle, og hvor ingen må tabe.

"Men det betyder også, at vi ikke får nogle vindere."

For Asger Aamund hænger de traditionelle mandlige dyder tæt sammen med konkurrenceinstinkt og viljen til at vinde.

"Derfor søger mænd med originale maskuline egenskaber tilflugt der, hvor de kan lege med andre mænd. Den bedst bevarede hemmelighed blandt mænd er, hvor godt de trives på arbejdet, for der kan de blive fri for kvinderne."

Groft sagt. For i dag er rollerne under forandring og stadig flere kvinder tager over, og finder til gengæld mænd, der gerne overlader styringen og tager sig af børn og støvsugning. Alt sammen udmærket, mener Aamund, som mener, at mange mænd, som ikke tilhører vindertypen, vil finde det befriende at overlade styringen til kvinden.

Nej til barsel som tvang

Selv ville han aldrig kunne spille andenviolin: "Jeg vil gerne være fremme i første række og ude i skyttegraven, hvor der er røg og ballade, og hvor det er sjovest. Men jeg ville ikke have noget imod at være gift med en administrerende direktør," siger han.

Og Aamund er da også sammen med en kvinde, der ikke just holder sig tilbage. Således har jurist, forfatter og foredragsholder Suzanne Bjerrehuus haft en karriere sideløbende med sin mands. Han bidrager til gengæld til husholdningen i form af indkøb og madlavning. Mest fordi han synes det er sjovt.

"Og så har min kone mange talenter, men kogekunsten er ikke et af dem."

- Men der bliver så ikke taget meget barsel i familier, hvor begge parter gør karriere?

"Nej, men det er heller ikke meningen. Mænd skal ikke lade sig tvinge på barselsorlov; hvad fanden skal de sidde der og glo for? Det er blevet politisk ukorrekt og socialt uacceptabelt ikke at tage orloven, og mændene er bange for den offentlige mening."

Men Asger Aamund går dog stærkt ind for, at mænd skal være der de første tre uger efter fødslen, hvor chokket over det store ansvar for alvor går op for kvinden.

"Og der skal være nogen, der lægger armen om dem. Men tre uger må være nok for en fornuftig mand. Og du kan ikke have en administrerende direktør som tager tre måneders barsel."

Han kommer i tanke om sin egen kvindelige bestyrelsesformand, der for nylig holdt møde med sin tre uger gamle søn på skødet:

"De kvinder, som sidder i bestyrelsesfulde stillinger, korter selv deres barselsorlov ned. Man må lytte til sit indre, og nogle vil elske at sidde derhjemme. Jeg ville blive vanvittig."

Primitiv actionman

Men erhvervslederen kender også mænd, der har taget flere års barsel uden at det har ramt deres maskulinitet.

"Hvis man som mand hviler nok i sig selv, ved man også, at man nok skal komme tilbage."

- Hvilken slags mand er du?

"Jeg er et lidt primitivt afstumpet menneske, som ikke beskæftiger sig ret meget med mig selv. Jeg hører ikke til den type, der sidder og ser mørkt frem for mig og spørger; hvem er jeg?" siger han og griner.

"Jeg er mere action-orienteret, og hviler meget godt i det jeg kan og ikke kan. Mange mennesker er meget navnebeskuende. De registrer deres egne reaktioner, skriver lange dagbøger om det og betror alle mennesker, hvordan de har det. Jeg kunne ikke tænke mig noget værre og ville heller ikke vide, hvordan jeg skulle gribe det an. Jeg gør mit bedste for at rette det, hvis jeg har begået fejl, men jeg ser ikke på mig selv i bakspejlet."

Asger Aamunds egen far havde det ifølge sønnen ikke godt med den lederrolle, som både samfund og position tildelte ham. Faren voksede op i et fattigt hjem på Christianshavn, blev typograf og derpå operasanger, før han giftede sig med en velhavende kvinde og lærte at drive forretning. Men selv om faren fik succes med sin knækbrødsfabrik, tvivlede han på sin egen formåen.

"For selv om han var utrolig veluddannet på det kulturelle område, havde han ikke andet end sin folkeskoleuddannelse. Når han var sammen med en højesteretssagfører kunne man se, at han inderst inde rystede for, om han kunne matche ham i konversationen."

Selv har Asger Aamund besluttet sig for ikke at spille nogle roller. Hans uformelle lederstil er kendetegnende for mange yngre ledere, hvoraf en del alligevel er bange for de stærke kvinder, som "kan tåle mere røg end mændene".

Stort bekræftelsesbehov

Skilsmisser er ifølge Asger Aamund et godt eksempel på, at kvinder er bedre til at kridte skoene.

"Folk sidder tilbage i hver deres lejlighed med et stereoanlæg og uden møbler. Manden kan ikke klare at være alene, og fiser ned på bodegaen. Han skal have en ny kvinde, der beundrer ham - mænd har jo et stort bekræftelsesbehov. Men kvinden derimod står fast og forbereder sig til en tilværelse alene. Hun går ned og køber noget Blå Castello, en halv flaske hvidvin og et enkelt levende lys. Så sidder hun der og smågræder lidt, og æder det og siger til sig selv, at 'det skal nok gå gamle tøs'. Hun kan tåle det, mens manden flygter. Kvinder har nogle stærke egenskaber, hvor de ikke er til at rokke."

Og netop den styrke bruger mange kvinder til at ville forvandle manden i takt med, hvad hun selv har behov for. Her taler Aamund af egen erfaring.

"I begyndelsen vil de gerne have en elsker og en rigtig mand. Når det har varet et stykke tid, vil de gerne bevare elskeren, men også have en kammerat, som de kan snakke med. Til sidst vil de også gerne have, at manden er en veninde, som de kan snakke sko og tasker med. Og så er det på tide at komme ud af vagten. For kvinder og mænd er enormt forskellige. Det er bare samfundet, der vil bøje dem mod hinanden og gøre dem ens, men det er de ikke. Og jeg mener, at man har det bedste forhold mand og kvinde imellem, hvis man anerkender det. Men det kræver, at manden ikke feminiserer sig selv, og det er det, de er i gang med for at blive accepteret. Og mange kvinder foragter i virkeligheden de mænd, der for hver dag begynder at interessere sig for kvindeuniverset. Det fører sgu ikke til noget godt."

Bedre til det frække

- Du har selv en åbenmundet kone, som gerne taler om sine mange forhenværende mænd?

"Jo, men der skal jo være lidt balance i foretagendet, og jeg har heller ikke holdt mig tilbage. Men den slags har jeg ingen problemer med. Der er jo mænd som er forfærdelig jaloux på deres kvinders fortid. Det driver dem til vanvid, at hun har ligget der med andre mænd, og de ser det for sig i technicolor og widescreen. Men jeg ser på det, der ligger på tallerkenen i dag, og ikke hvad der lå på den i går for min kones vedkommende."

- Men den besidderiskhed er vel udtryk for usikkerhed?

"Ja, også måske udtryk for en seksuel usikkerhed. Mænd vil jo gerne roses hele tiden, og det gælder sikkert også på det erotiske område. Og så tænker de på de andre mænd; om den var lidt større eller om de var bedre til det frække. Og hvis du er usikker på det område, bliver problemet større og større. Ligesom da man var teenager og havde en knappenålsstor bums på næsen, og pludselig var den som en vandmelon. Den slags er gift for ethvert parforhold."

- Hvad betyder magt for dig?

"Ikke noget, for magt er ikke noget i sig selv. Men frihed betyder noget, og magt giver frihed. Det betyder noget for mig at kunne sætte mig nogle mål og nå dem, og det kan du kun hvis du har magt over dit eget eller andres liv. Ledelse er at skabe resultater gennem andre mennesker, men magt for magten skyld er som at stå med en dunk benzin og tænke, fedt, men hvor er bilen. Magten er bare et værktøj, og visse primitive mennesker glæder sig over den, selv om de ikke har noget at bruge den til. Sådan havde Herman Göring det. Han vidste ikke engang, hvad den nazistiske politik var, og han var skide ligeglad - han havde marskalstaven og magten; der sluttede hans tankevirksomhed."

Kvinder og magt

- Er der en forbindelse mellem magt og maskulinitet?

"Det er der helt givet for kvinder i forhold til måden, de ser mænd på. Det er ikke fordi, det er noget jeg har mærket ved at kvinder kommer hen og siger 'åh, du har magt, og skal vi ikke lige...' Men man kan mærke, at der er nogle vibrationer fra kvinder, som ser på mænd, der optisk eller reelt har en betydelig indflydelse. Det er et afrodisisk middel, det er jeg ikke i tvivl om."

Men ifølge Aamund er magt langt fra afgørende. Det vigtigste for et forhold er, at manden kan stå ved sig selv.

"De yngre mænd skal lytte til deres egen indre stemme og ikke se på de Pampers-plakater, hvor manden med det silkebløde skæg er nøgen til bæltestedet og holder et lille barn, som om han er mor. Men det styrker ikke maskuliniteten, når mænd også i det kommercielle univers hele tiden bliver feminiseret. Man må sgu lytte til sin indre mand, hvis man har den. Ellers må man give efter for den halvkvinde, der sidder derinde og være glad for, at presset er taget af ens skuldre."

Jagten på den maskuline mand

Seneste artikler

 • Hvad er en rigtig mand?

  11. juli 2008
  Mandighed. Kvinderne svarer. En rigtig mand tager ikke barsel - og han gør i hvert fald ikke, hvad kvinderne dikterer, har det lydt fra mænd i artikelserien om maskulinitet. Vrøvl, mener kvinderne. Det er vanvittigt sexet, når manden laver mad og tager ungerne
 • Kønsdebatten tilbage til stenalderen

  3. juli 2008
  Information bragte mandag 30. juni et interview med venstrepolitikeren Søren Pind, som kunne få enhver, som har beskæftiget sig blot lidt med kønsmæssig ligestilling, op af stolen
 • Søren Pind: ’Der er en manderevolution på vej’

  30. juni 2008
  Mænd skal reflektere over deres køn og skal til at sige fra over for kvinderne, mener Søren Pind. Han har brug for ro til sig selv og magter ikke at passe børn ret længe ad gangen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Underligt, at Åmund ikke kan se, at han modsiger sig selv hele tiden: Han taler for de "traditionelle" kønsroller samtidig med, at hele interviewet handler om afvigelser fra disse - som han er positiv overfor.

Eva eldrup, Steffen Gliese, lars abildgaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

For resten gider min kone heller ikke tale om sko og tasker - men hun kan gå shopamok i en boghandel (ligesom jeg).

Tom W. Petersen

Når jeg læser artiklerne om maskulinitet, bliver jeg mere og mere klar over, at jeg er en kvinde.

Endnu et forsidebillede i Information med titlen 'Mand med bil'.

Lise Pedersen

Hr. Aamund behøver ikke at tale om sko og tasker. Det er sjovere at høre om hvorfor han mener at kønskvotering til bestyrelser bare er at sætte ukvalificerede kvinder ind på posterne som pynt.
Han har jo selv koketteret med at han ikke var kvalificeret til nogen af de stillinger han selv har bestridt.....Han fik dem på sin veltalenhed og lækkert hår (citeret efter hukommelsen).

Har han ikke bare set for mange Carlsberg reklamer, måske han skulle bevæge sig væk fra TV'et?

Majbritt Nielsen

Mon det er feset hen over panderynkerne på den mand der, at barsel for mænd jo nærmest er frivilligt?
Det kunne være vældig interresant at se hvor mange mænd der har barsel, i bankverden. Et forunderligt rygte vil vide at de har en bedre barsel-overenskomst end så mange andre områder.
Så ville det være mere interesant med fakta end en gammel mands påstande.

Lise Lotte Rahbek

.. Hvad er det nu, som gør Asger Aamunds mening om kønsroller interessant?
Han er gift, har tjent en masse penge på ingenvedrigtighvad, han er i det ældre segment og hans meninger er konventionelle.

Vibeke Rasmussen

@ Information

Uden for emnet, men burde I ikke snart se at få rettet kodningen af &-tegnet i rubrikker på forsiden, i højre spalte. Som det er nu, ligner det faktisk en – uforståelig – kode. Men det er vel trods alt ikke meningen?

Med venlig hilsen og al respekt.

Steffen Gliese

Et lille land som Danmark har ikke råd til konkurrence og klumpspil, alle må indtage unikke positioner i samfundet. Og hvorfor nogen skulle ønske at konkurrere om et område, hvor andre kan være lige så gode, har jeg aldrig forstået.