Læsetid: 1 min.

Goldfinger (1964)

De to første Bond-film var glimrende, men den tredje, Goldfinger, havde lige det ekstra, der løftede den op i mesterklassen - ikke mindst en fantastisk skurk, Auric Goldfinger
25. juli 2008

De to første Bond-film var glimrende, men den tredje, Goldfinger, havde lige det ekstra, der løftede den op i mesterklassen - ikke mindst en fantastisk skurk, Auric Goldfinger. Han spilles med nederdrægtig jovialitet af tyske Gert Fröbe, og er måske den mest perverterede af alle Bonds modstandere. Som det mere end antydes i den legendariske titelsang, kan Goldfinger kun blive gejl ved tanken om guld. Hans forbryderiske plan er at detonere en atombombe i Fort Knox, hvorefter hans egen guldbeholdning vil stige drastisk i værdi. Næsten ligeså ikonisk som Goldfinger selv er hans asiatiske assistent Oddjob, ham med den dødbringende bowlerhat. Dertil kommer kvinden med det, selv efter Ian Fleming-standard, umanerligt lumre navn Pussy Galore, som erklærer sig immun overfor Bonds charme - hun er med andre ord lesbisk. Ifølge filmens dybt mandschauvinistiske logik kan det selvfølgelig kureres med en tur i høet med James Bond, som Goldfinger dog, i en af filmens mest berømte scener, nær får held til at kastrere via en laserstråle. JVK

Goldfinger. Instruktion: Guy Hamilton. Manuskript: Richard Maibaum og Paul Dehn. Kan fås som dansk DVD fra MGM/UA. Vises på DR1 lørdag kl. 20.55.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu