Læsetid: 3 min.

Havet omkring Danmark

Om vort moderlige havs krav på vinøs omsorg
Moderne Tider
25. juli 2008

Hører man til den del af feriefolket, der tager 'på landet' eller bare lejer sig ind i et sommerhus forholdsvis tæt på havet, er der en oplevelse; man ikke skal snyde sig selv for; turen efter friske fisk. Nok er det meste salg direkte fra kutter nedlagt, men med lidt research skulle det være muligt at opdrive rigtige, friske fisk.

Den slags kalder på fantasi, en hæderlig opskrift og så ellers lidt gå-på-mod - og naturligvis et velgennemtænkt vinvalg. Har man ofret lidt og kastet sig ud i smukke fladfisk og lidt skaldyr og købt rigeligt ind af fløde, safran, citron og alt det andet, der hører til, er næste beslutning den vigtigste: vinen.

Her nytter det ikke at være en fedtsyl. Har man endelig perfekte råvarer, fortjener man god vin, og springer man en enkelt dag de andre sommerfornøjelser over, så holder budgettet nok til det.

Informations forhenværende chefredaktør David Trads truede i et par omgange med at begå en leder, der skulle handle om, at hvis folk var ærlige, ville de aldrig drikke andet end rødvin, men det skyldes formentlig kun, at manden er vokset op på Støvringegnen og derfor har lært at være sparsommelig. God hvidvin koster simpelthen mere end god rødvin.

Ser man bort fra egentlig bællevin, begynder anstændig rødvin omkring 40-50 kroner, mens anstændig hvidvin nærmere begynder ved 60-70 kroner. Det er muligt, at nogle mener, at det er dyrt, men en perfekt middag med skøn fisk og lige så god vin koster næppe mere end to teaterbilletter, og i klummistens optik er fornøjelsen klart på fiskens side.

Valget af hvide vine er svært, og for de fleste nok sværere end rødvin, så det er måske en god idé at lytte til vinhandleren, og ellers er her et par bud: En Beringer Fumé Blanc 2006 vil stå flot til en flødefed sauce. God syre, citrussmag og elegant bouquet. Næppe en oplagt vin for nybegyndere, men er man bare lidt garvet ud i gode hvidvine, er der tale om en klar vinder.

Smukt sted, mild drue

De knap så garvede vil formentlig blive gladere for en Napa Valley Chardonnay. Ud over at være et meget smukt sted, er Napa Valley fantastisk velegnet til Chardonnaydruen. Her i en 2005-udgave fremstår den så mild og velduftende, som næsten kun californisk Chardonnay kan, og selv nok så garvede hvidvinsentusiaster vil prise den som drink i solnedgangen.

Hvid Bourgogne hører også til klassikerne. Flinten er i dette eksempel fint afstemt og giver vinen en næsten sprød og meget elegant finish, og Clos de Loyse repræsenterer meget af det bedste, Bourgogne formår, prisen taget i betragtning.

La Chablisienne

Chablis kunne have fortjent et kapitel for sig, men det må vente til en anden gang. I Danmark sælges der meget skrækkeligt af slagsen, men Philipson, der har gjort det til en slags varemærke at skaffe halvpebrede franske distrikter til hæderlige priser, fortjener ros for La Chablisienne 2002. Den har ganske enkelt meget af essensen af Chablis for pengene. Lidt hård flint, som det hører sig til her. Knastør og med lang eftersmag, der virkelig vil klæde både fisk, sauce og måske de nye danske kartofler.

Er Chablis for 'tandlægepræget' i smagen, og er feriebudgettet intakt, er Pouilly-fumé Chatelain 2006 det overlegne valg. Blomster og nærmest perfekt syre står op af glasset, og fisk, gæster og dagens anstrengelser vil bølge af harmoni. Men pas på - den slags er vanedannende. Og slut så aftenen med lidt ost og lidt rødvin - det vil helt sikkert glæde redaktør Trads.

HHHHHH Beringer Napa Valley Fumé Blanc 2006 Kjær & Sommerfeldt samt SuperBest, 119 kr.

HHHHH Clos de loyse Bourgogne blanc. Louis jadot www.wine.dk, 125 kr.

HHHHHH La Chablisienne 2002. Philipsonwine.com 99,95 v 12 stk.

HHHHHH Pouilly-fumé Chatelain 2006. www.vinoble.dk (tlf. 8755 9900), 145 kr.

HHHHH Beringer Napa Valley Chardonnay 2005. Kjær & Sommerfeldt og SuperBest, 129 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her