Læsetid: 3 min.

Obskøn uskyld

Komediedramaet 'Lars and the Real Girl' har ganske vist en sexdukke i en nøglerolle, men er ikke desto mindre ren som nyfalden sne og charmerende som bare pokker
Moderne Tider
25. juli 2008
Komediedramaet 'Lars and the Real Girl' har ganske vist en sexdukke i en nøglerolle, men er ikke desto mindre ren som nyfalden sne og charmerende som bare pokker

Unge Lars Lindstrom (Ryan Gosling) er singlesær. Sådan for alvor.

Udover udtalt menneskeskyhed lider Lars - som bor i USA's kolde midtvesten, sandsynligvis Minnesota - af noget, man vist kun kan kalde berøringspanikangst. Det gør simpelthen fysisk ondt, hævder han, når andre mennesker rører ved ham.

Hans søde nabo og svigerinde Karin (spillet med helt hæderlig amerikansk accent af engelske Emily Mortimer) er faktisk så bekymret for Lars, at hun tager lettere voldelige metoder i brug for at overtale ham til at komme forbi til et måltid.

Men en skønne dag indtræffer miraklet: Lars har en pige med hjem. Der er bare det ved det, at Bianca, som Lars kalder hende, er af plastic og købt over Internettet.

Bianca bliver nu genstand for al Lars' ophobede omsorgsfølelse. Han behandler hende, som var hun en prinsesse af kød og blod - uden et sekund at overveje at bruge Bianca til det, hun er skabt til.

Overbevist om at Lars har, hvad salig Kurt Vonnegut så poetisk kaldte "bats in the bell tower", altså roterende fis i kasketten, tager storebror Gus (Paul Schneider) og Karin ham med til psykolog.

Halvt sjov, halvt alvor

Til deres frustration og forbløffelse anbefaler hun, at de spiller med på Lars' vrangforestilling. Gus og Karin indvilger modstræbende, og snart har såvel de som byens øvrige indbyggere grumme svært ved at finde en grimasse, der kan passe.

Lars and the Real Girl kunne være faldet fælt på røven, hvis ikke manuskriptforfatter Oliver og instruktør Gillespie havde haft så fin føling med filmens præmis og dens begrænsninger. Omtrent midtvejs, just som den indvirkning, Bianca har på lokalsamfundet ikke kan vrides for flere grin, sadler de om fra lun komedie til lavmælt familiedrama.

Fokus flytter nu over på de traumer, både Lars og den uendeligt mere velfungerende, men stærkt samvittighedsplagede Gus gennem årene har fejet ind under gulvtæppet. Som brikkerne falder på plads, begynder vi blandt andet at forstå, hvorfor Karins graviditet kun har gjort Lars endnu mere ivrig efter at undgå hende.

Tre dejlige kvinder

Ej heller ville filmen have fungeret uden Goslings talent for at udtrykke store, fortrængte følelser med meget små virkemidler.

Birollepræstationerne er dog omtrent ligeså imponerende, og særlig uimodståelig er den kvindelige holdopstilling: Som Lars' hjernevrider er altid glimrende Patricia Clarkson indbegrebet af en varm autoritetsfigur, mens Emily Mortimer tegner sig for flere af filmens sjoveste øjeblikke. Med kostelig ironi forvandler Karins febrilske forsøg på at få Lars til at slappe af og løsne op denne blide og evigt velmenende kvinde til et intenst insisterende og endda lidt skræmmende individ. Og som Biancas potentielle afløser er unge Kelli Garner så kæk-fjæset og Duracell-kanin-energisk på den dér umiskendeligt amerikanske facon, at denne anmelder ikke formåede at kæmpe imod ret længe.

Arven fra Capra

Visuelt er filmen nærmest demonstrativt uspændende, hvilket sagtens kan forsvares, da den jo handler om en musestille eksistens, som intet væsen gør af sig. Fordi filmen bærer sin Frank Capraske naivitet - Sight & Sounds anmelder foreslog da også vittigt It's a Wonderful Lars som alternativ titel - som en fortjenstmedalje, slipper den også af sted med at anvende yderst traditionel symbolik; vinter og kulde er lig med isolation og indestængt lidenskab, tøbrud er lig med snarlig bedring, osv.

Det ville vel egentlig have givet bedre mening at markedsføre en film som Lars and the Real Girl i det tidlige forår, men det var unægtelig en dejlig filmoplevelse, så denne anmelder er glad for, at han ikke behøvede vente så længe.

 

Lars and the Real Girl. Instruktion: Craig Gillespie. Manuskript: Nancy Oliver. Amerikansk (Vester Vov Vov, Gloria og Empire i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her