Læsetid: 10 min.

Det polske comeback

Integrationshistorie. Efter Første Verdenskrig satte Danmark en stopper for indvandringen af polske roepiger. I dag har Lolland igen sendt bud efter hjælp, og i Nakskov er det polske læger, der holder liv i drømmen om de små sygehuse
Lægerne. Marek Karon og hans kone Magdalene Dobija-Karon var nervøse for modtagelsen, da de flyttede til Danmark for at arbejde. Marek kender udenlandske læger i København, der føler sig fremmede og ensomme. Sådan er det ikke på Lolland, fortæller han.

Lægerne. Marek Karon og hans kone Magdalene Dobija-Karon var nervøse for modtagelsen, da de flyttede til Danmark for at arbejde. Marek kender udenlandske læger i København, der føler sig fremmede og ensomme. Sådan er det ikke på Lolland, fortæller han.

Thomas Aue Sobol

25. juli 2008

En glad familie vinker fra vejplakaten. Far, mor og tre børn på brosten og med gule bondehuse i baggrunden. De er lyshårede, tænderne er hvide, og tøjet rent og sommerligt. Det kunne være en reklame for Colgate eller Ariel, men det er byskiltet til Vestlollands 'hovedstad' Nakskov. Ingen skal være i tvivl om, at det er kernedansk idyl, man træder ind i.

Men Lolland har i flere perioder oplevet stor indvandring. Flere lollændere, jeg har mødt på min vandring gennem landsdelen, praler da også med det, de kalder 'Danmarkshistoriens bedste integrationshistorie'. Det er roepigerne fra starten af 1900-tallet, de taler om. De roepiger, der gør, at der i dag også står Popowitz og Poskovic og ikke bare Poulsen på postkasserne i Nakskov.

Sæsonarbejderne kom i tusindtal for at høste roer. En stor del af dem blev i landet, og i dag ejer tredje og fjerde generation af polske indvandrere selv gårde og er faldet så meget i ét med det flade syddanske terræn, som man nu kan. De seneste år er der kommet nye indvandrere til fra øst, og omkring 42.000 østeuropæere arbejder i Danmark i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu