Læsetid: 2 min.

Den alternative indsamler

Hun gjorde oprør mod Operation Dagsværk i gymnasiet. Det var for rødt, syntes Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører
Moderne Tider
1. august 2008
Inger Støjberg ville ønske hun havde erkendt terrortruslens alvor, inden 11. september 2001.

Inger Støjberg ville ønske hun havde erkendt terrortruslens alvor, inden 11. september 2001.

Michael Bothager

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

"Jeg er en forholdsvis rolig person, men besidder også et vist temperament, som der dog skal noget til at udløse."

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

"Min yndlingsbeskæftigelse er helt klart at arbejde med politik. I fritiden er det at lave mad og bage - gerne til gæster."

- Hvad betyder sommeren for dig?

"Da jeg er yderst kuldskær, så er sommeren tiden, hvor jeg befinder mig bedst. Sommeren er også lig med grillmad og hyggeligt samvær i haven. Jeg plejer at sige, at jeg er en fejlleverance, og at storken skulle have leveret mig syd for Ækvator."

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

"Vore udsendte soldater."

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

"Det var da jeg som gymnasieelev på Morsø Gymnasium tog initiativ til en 'mod-aktion' til Operation Dagsværk i 1992. Operations Dagsværk var efter min mening alt for rødt, så jeg arrangerede en alternativ indsamling. Pengene gik via de samme hjælpeorganisationer til det samme projekt, men vi sendte alle de indsamlede penge videre. Mit initiativ delte gymnasiet i to lejre, men jeg tror ikke, at så mange før havde deltaget i indsamlingen på Morsø Gymnasium. Jeg havde f.eks. selv siddet tilbage i klasseværelset og krævet at få undervisning. Men det var på grund af Operation Dagsværks organisation, og ikke på grund af selve det projekt, der blev indsamlet til."

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

"Når jeg sidder på et gymnasium og kan mærke, at eleverne har den opfattelse, at borgerlige mennesker nærmest er 'det onde selv'."

- Hvad er din største bedrift?

"Da jeg tog initiativ til 'Vi husker Darfur', hvor vi samlede penge ind til ofrene for konflikten i Darfur. Pengene skulle gå til at uddanne fødselshjælpere i den konfliktfyldte provins, samt at udstyre dem med basalt fødselsudstyr som handsker, sprit, rene sakse og vægte. Målet var 100.000 kroner, men vi fik samlet 375.000 kroner ind og fik dermed mange flere uddannede. Folkekirkens Nødhjælp beskrev - bl.a. gennem nogle af kvinderne - projektet for et halvt år siden, og den dag blev jeg rørt og utrolig glad. Indsamlingen havde haft stor betydning for kvinderne og deres børn. Jeg valgte at samle penge ind til netop dette formål, fordi kvinder og børn er de mest udsatte i Darfurs flygtningelejre, og fordi denne form for uddannelse giver håb."

- Dine største fejl?

"At jeg først efter 11. september 2001 forstod, at terror udført af fundamentalister udgør en klar trussel mod vores demokratiske livsform."

- Din drøm om lykken?

"Ro omkring familien og mig selv."

- Din sindsstemning netop nu?

"Jeg er glad og tilfreds med det hele."

- Hvilken dyd er den vigtigste?

"Ærlighed - jeg kan ikke fordrage, når folk er uærlige."

- Hvilket kunstværk (bog, film, teater, maleri, etc.) har haft størst betydning for dig?

"Jeg ser mange film, og to af de film, der har gjort størst indtryk på mig i de senere år, er Drageløberen og Black Book, der er instrueret af henholdsvis Marc Forser og Paul Verhoeven."

- Hvad betragter du som din største ulykke?

"Jeg er i store træk blevet forskånet for ulykke."

- Dit motto?

"Det går jo nok alt sammen."

Over sommeren skriver politikere i Informations poesibog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her