Læsetid: 3 min.

Dødelig fangst

Reality. Er det mon en sygelig forkærlighed for skaldyr, det fascinerende sociale eksperiment eller bare det fænomen, at man ikke kan se væk fra et biluheld, der gør, at et realityprogram om krabbefiskere i Bering-havet er så interessant?
Godt tv. Man siger, at Bering-havet kræver en mands liv hver uge i sæsonen og bådenes besætningsmedlemmer har en 100 pct. risiko for at komme til skade på havet.

Godt tv. Man siger, at Bering-havet kræver en mands liv hver uge i sæsonen og bådenes besætningsmedlemmer har en 100 pct. risiko for at komme til skade på havet.

Discovery Channel

8. august 2008

Sig Hansen. Navnet i sig selv indgyder respekt. Udtalt på skotsk. The Sig. Kaptajn på The Northwestern for et hold fiskere, der bestrider et af verdens farligste erhverv. De fisker King Crab i Bering-havet, og netop krabbesæsonen er et af de farligste tidspunkter at opholde sig ud for Alaskas kyster på. Men der er penge i krabberne. Norwegian Dollars, som Matt Bradley besætningsmedlem på The Northwestern, kalder dem. Sig Hansen har norske aner, som mange af de lokale fiskere i Dutch Harbour i Unalaska, Alaska. Så mændene risikerer liv og lemmer for at sikre sig de eftertragtede krabber.

En mand om ugen

Det har en person på Discovery Channel set en potentiel seersucces i. Godt set. Adskillige filmhold er nu ved at optage femte sæson af Deadliest Catch ombord på fem forskellige krabbebåde i Bering-havet. Man siger, at Bering-havet kræver en mands liv hver uge i sæsonen og bådenes besætningsmedlemmer har en 100 pct. risiko for at komme til skade på havet. Det er statistikker, man godt kan lide, når man laver reality-tv. Men er det så derfor, man ser det?

Svaret er nok nærmere trefoldigt. Undertegnede har en hang til skaldyr, hvis omfang af nogen er blevet kaldt usund, hvilket jo er ret paradoksalt skaldyrs placering i kostpyramiden taget i betragtning, men en større ophobning af tungmetaller i kroppen er nok helt givet. Derfor er det sultne øjne, der så ofte som muligt følger linens vej op ad vandet indtil den fyldte tejne tømmes på dækket. Krabberne kan blive helt op til 1,8 m i bredden. Det er meget skaldyr.

En rå tone

Udover delikatessens fascination er der det sociale eksperiment. Fem-seks småaggressive mænd samlet på meget få gyngende kvadratmeter. Tænk over, hvor frustrerende det er, når man konstant skal koncentrere sig om at holde balancen. Enhver ville være lidt irritabel. Krabberne skal losses i live, så tejnerne skal hurtigt hives ind og tanken fyldes. Det betyder mange timers arbejde uden søvn og mad i ubegribelig frost, hvor besætningen også skal kæmpe mod overisning og meterhøje bølger. Det er svært at bevare en hyggelig tone. Hakkeordenen er nådesløs, og en ny mand klarer sig ikke længe, hvis han ikke kan tåle at blive talt til helt uden respekt eller hensyn.

Og den umiddelbare spænding. Man ved, at en kæmpebølge hvert øjeblik kan skylle ind over dækket og hive en mand med ud, et reb kan vikle sig om en ankel og et besætningsmedlem kan ryge med en tejne over bord, havet kan fryse til i løbet af få timer og båden knuses som en konservesdåse mellem metertykke isflager. Faren lurer konstant, men der er dog ikke sket noget alvorligt siden første sæson, hvor et skib gik ned og fem fiskere druknede. Men det kunne ske. Husk statistikken. Derfor er stemningen og musikken også dramatisk i Deadliest Catch.

Rigtige mænd

Mændene er rigtige mænd, der ryger og spytter og kommer i slagsmål, når de er i land. De mangler fingre og har store ar. Ser ikke deres koner i måneder ad gangen. Arbejder hårdt, bruger oftest enstavelses-ord og diskuterer aldrig. De adlyder ordrer. To win the war, you have to become the war. Især Kaptajn Phil Harris på Cornelia Marie er leveringsdygtig i underholdende og sande one-liners: "Du er ikke en mand, før du har hevet en tand ud med en knibtang" og "Vi snød døden én gang til. Jeg føler mig som en enbenet i en røvsparkningskonkurrence".

Deadliest Catch er en kæmpesucces for Discovery Channel, og de forsøger nu at spinne mere Norwegian Gold med nye serier i samme stil, Lobstermen og Tuna Wars. Mmm hummer.

Deadliest Catch kl. 7.50 fredag Discovery Channel

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu