Læsetid: 2 min.

Jeg elsker, når den lille stemme taler med de store

For første gang i Danmark vises Simone Aaberg Kærns succesfulde udstilling Open Sky på ARoS fra den 7. august. Simone Aaberg Kærn landede i Kabuls lufthavn i december måned 2002. Hun fløj selv dertil i sin 40 år gamle Piper Colt. Målet var at finde den 17-årige pige Farial, som drømte om at blive jagerpilot
Kontraster. Jeg får meget ud af at lade det fornuftige møde det poetiske, skriver Simone Aaberg Kærn.

Kontraster. Jeg får meget ud af at lade det fornuftige møde det poetiske, skriver Simone Aaberg Kærn.

Moderne Tider
8. august 2008

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Jeg er et enormt stædigt menneske! Nogle gange må ske lidt for meget - det kræver en del energi at ville ting så meget, som jeg vil! Derudover besidder jeg en stor portion frihedslængsel. Ikke forstået på sådan en måde, at jeg går rundt og føler, at min verden er klaustrofobisk. Jeg er bare en eventyrer, der altid higer efter nye græsgange at udforske. Og så elsker jeg at favne modsætninger, som når den lille stemme taler med de store, eller noget fornuftigt kolliderer med noget poetisk. Jeg er meget optaget af kontraster. Også i mit kunstneriske arbejde.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

I love to fly - high, real high! And also low... and slow...

- Hvad betyder sommeren for dig?

Smil og refuelling af energi til at modstå vinterens madrasser. Som alle andre betyder sommeren, at jeg får ladet mine batterier op til at gennemleve de mørke timer.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Leni Riefenstahl for hendes smukke og æstetiske film - og for at være kvinde i det hele taget! Og Charlie Chaplin for hans sårbare og humoristiske måde at begå sig i verden på. Chaplin inspirerede os meget under arbejdet med filmen Smiling in a Warzone.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

At arbejde med militær - og magtpolitiske problemstillinger for at opnå kunstnerisk frihed. Det synes som et paradoks i sig selv, ikke sandt? Min og instruktør Magnus Bejmars kunstperformance til Kabul, bragte os til at flyve over en militærkrigszone uden tilladelse for at nå vores mål: den 17-årige pige Farial i Kabul, hvis højeste ønske var at blive jagerpilot. Jeg oplevede, at kunsten kan åbne døre. Som det kan ses i filmen Smiling in a Warzone, er ting tilladte eller har nemmere ved at kile sig ind de mærkeligste steder, i det det kaldes kunst. Det synes jeg, er fantastisk! Igen: Jeg elsker kontraster! Og jeg inspireres af at favne ekstremerne.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Når mit mål er så presserende, at jeg glemmer de nære omkring mig og giver dem et helt andet billede af mig, end det, jeg ønskede.

- Hvad er din største bedrift?

At være menneske. Det kræver eftertanke hver eneste dag...

- Dine største fejl?

At jeg er så helvedes nysgerrig! Og at jeg sætter mig utopiske mål... Men det er samtidig også et af mine bedste karaktertræk og det, der driver mine værker.

- Din drøm om lykken?

JA!

- Din sindsstemning netop nu?

Poetisk smilende.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

At være til at stole på , kærlighed, at være et ordentligt menneske.

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

Mit ynglingskunstværk må være et af Suzette Gemzøes øjenskyggemalerier. Hun har gang på gang inspireret mig i mit kunstneriske arbejde.

- Hvad betragter du som din største ulykke?

At olietrykket på min nye flyver ikke holder. ØV!

- Dit motto?

Himlen skal være fri - fri som havet. Jeg insisterer på open sky - anderledes kan det ikke være...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her