Læsetid: 3 min.

Hvorfor skal de være sådan?

Fritidskultur. Pressens intense interesse for unge, der tager dødsdrukruten på Sunny Beach, Bulgarien, er en glimrende reklamesøjle for rejseselskaberne, og i øvrigt opfører de unge sig lige nøjagtigt, som vi har bedt dem om
Moderne Tider
8. august 2008
Ofre? Er de unge lokket og forført til en grænseoverskridende og destruktiv adfærd af et rejsebureau, der ikke tager ansvar - eller har de bare taget det til sig, som voksengenerationen har lært dem?

Ofre? Er de unge lokket og forført til en grænseoverskridende og destruktiv adfærd af et rejsebureau, der ikke tager ansvar - eller har de bare taget det til sig, som voksengenerationen har lært dem?

Ed Holub

Heller ikke i år har det skortet på reklame for danske rejseselskaber som Ung Rejs, der sender unge danskere på drukferie i Sydeuropa over sommeren. Sidste år rapporterede dagbladet Politiken i en serie over fem bærende avisartikler om en gruppe unges ferieoplevelser i Bulgarien. Forrige år var det Spanien, der var omdrejningspunkt for reportagerne om ungdommens forfald, mens Løkken blev overset lidt den sommer.

Ekstra Bladet og Metro Express har i år sendt hold af journalister sydpå for at dække ferieløjerne med en intensitet, som var der tale om et politisk topmøde. Overskrifterne skræmmer måske nok forældre, men må formodes at lokke endnu flere teenagere til næste sommer: 'To fingre i kussen - så kører bussen', 'Guider opfordrer unge til sexdruk' og 'Vilde orgier: Dine børn bliver guidet til sex, druk og vold på Sunny Beach', lyder det f.eks. i Ekstra Bladet, hvor man også kan klikke sig igennem flere tv-klip fra EB-Nyhederne på nettet fra stripparties og konkurrencer i samlejestillinger.

Fremragende, tænker de unge mennesker: Guider til at piske stemningen i vejret, sprut og rigeligt med repræsentanter for det andet køn, og så kan det være, det bliver lidt voldsomt engang imellem. Men knald på, det skal der være. Det slidsomme skoleår er ovre, og det, vi vil, er at vakle rundt som en anden Amy Winehouse, stiv af sprut og mærke suset af, at kontroltårnet derhjemme er sat på stand-by.

Bizarre bekymringer

De unge lokkes til det, de tror, er et ferieparadis, lyder Ekstra Bladets vinkel. Avisen har sat sine agent provocateur-journalister fra holdet omkring afsløringerne af de angiveligt pædofile mænd, der på nettet lokkede unge piger til sex, til at afdække rejseselskabernes udnyttelse af danske unges drukkultur.

Men de unge lokkes ikke. For dem er det, medier, eksperter og forældre forarges over hver sommer, et sandt paradis. I hvert fald indtil tømmermændene melder sig.

Det er en anelse bizart at lytte til voksengenerations bekymringer om seksuel grænseoverskridende adfærd og moralprædiken om at holde tilbage med alkoholen.

De unge gør jo præcist, som de er blevet bedt om. Opdragelse som koncept blev jo kraftigt undermineret allerede af 68-generationen, der i øvrigt promoverede seksuel frigørelse, gerne kollektivt, og muntrede sig med alverdens stoffer.

En videreførelse

De unges frisind er blot en videreførelse af dette og 70'ernes grisefester. Drinksene er nok blevet stærkere og mængden større, eftersom de unges pengepung er vokset, men en afgørende forskel er vel også, at der dengang ikke fandtes skjult kamera og kvindelige journalister, der udgiver sig for at være uskyldige unge sommerturister, mens de optager en bøve-fuld guide, der tilbyder dem sex et hemmeligt sted.

Der foregår formentlig ikke ret meget på Sunny Beach, som ikke også kunne foregå en aften på Crazy Daisy - der jo også har som koncept at sælge så meget billig sprut som muligt - en hvilken som helst fredag aften i provinsen. De unges holdninger til sex, rygning og alkohol afspejler den afslappede holdning, samfundet normalt har til ungdommens adfærd. Hvorfor skulle de unge være mådeholdne i ferien, hvis de ikke skal torsdag, fredag og lørdag resten af året? Hvis forældrene er chokerede og ængstelige ved deres unges udskejelser i sommerferien, burde de gøre noget ved det i hverdagen. At tro, at rejseselskaber kan agere barnepige og at unge, dårligt betalte guides ikke med den største selvfølgelighed selv deltager i festen, er naivt. Hvis man lader sine børn rejse udenlands på en tur, man ved er forbundet med druk, burde det også være indlysende, at afkommet i den slags situationer er mere udsat for at komme i slåskamp eller blive udsat for tyveri.

Behov for selvkritik

At gruppepres og 'dødsdruk', som Ekstra Bladet kalder Ung Rejs-guidernes "hjernevask"-agtige opfordringer til kolonormt alkoholindtag og efterfølgende seksuelle grænselege, skulle være opfundet af rejseselskaber som en særlig form for sommerferieadspredelse for unge, er jo langt fra virkeligheden. Og ingen ved sine fulde fem kan vel overbevise sig selv om, at selskaberne kan garantere, at afkommet i ikke kommer til at lide overlast på en fire uges konstant druktur.

Hvis man ville fundere lidt over den yngre generations flugt fra ansvar, kontrol, præstationskrav og måske sig selv, burde voksengenerationen se lidt mere kritisk på sig selv og samfundsindretningen i stedet for at harpe på rejseselskaberne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her