Læsetid: 3 min.

Sidste mand lukker og slukker

Uanset hvordan ferien er forløbet, er der grund til at markere dens afslutning. Det kan gøres elegant, alvorsfuldt, nobelt - eller filmaktuelt
8. august 2008

Den er allerede i fuld gang. Den lidt mærkelige fase, hvor ferietid atter bliver til arbejdstid. Morgentrafikken bliver tættere, ansigtsudtrykkene lidt strammere, og pligterne kalder - om lidt er ferien forbi. Hører man til de, der endnu har et par dage eller mere, er det nu, tiden skal nydes, og hvorfor dog ikke slutte ferien med lidt stil.

Det påstås som bekendt, at menneskeheden ved ferieafslutning kan opdeles i tre grupper. En temmelig stor, der glæder sig til at slippe for ægtefællens og børnenes selskab oven på en hæslig ferie; en lige så stor gruppe, der græder ved tanken om at opgive det frie liv og familiens skød efter en fabelagtig ditto; og så en lille gruppe, der har haft en vidunderlig ferie, men som også er udstyret med et så spændende job, at de faktisk også glæder sig til at komme i gang igen. Uanset hvilken sindstilstand, læseren måtte befinde sig, er der altså grund til at markere afslutningen - i sorg eller glæde alt efter temperament.

En Bond vin

Første bud på ferieslutningen kræver nok, at der enten er højvande i kassen, eller at ferien har været virkelig hæslig eller virkelig god. 2008 er James Bond år, og en Bollinger Special Cuvée er ren Bond, men også ren champagnenydelse, den smager umanerligt godt. Behagelige små bobler med en knastør og fin smag, og man er aldrig tvivl om, at den ligger langt over standardchampagner til 130-180 kroner. Overklasselir? Ja vist. Men kvalificeret.

En hvid afslutning

Når det gælder Piemonte, taler man i Danmark mest om Barolo og Barbaresco, men der er i virkeligheden mere interessante vine fra Langhe. Blandt hvidvinene er Cascina Ballarin Bianco 2006 til prisen et fortræffeligt bud på en elegant ferieafslutning. Nobel samtale og nobel vin passer perfekt sammen, og alene duften vil uanset feriekvaliteten kaste formildelsens skær over den sidste dag. Vinen er blød og fin med æble, pære, melon og en anelse vanilje, og den er allerbedst uden anden ledsagelse end solnedgangen.

Elegance

I det hvide univers kunne alternativet også være tysk, for eksempel en Braunberger Juffer-Sonnenuhr 2007. Meget tarvelig moselvin er hældt på danske ganer, men denne Riesling Spätlese trocken burde kunne fjerne de fleste fordomme mod tysk vin. Ordet 'elegant' er nok det mest dækkende, syrebalancen er perfekt - og solen vælter på det nærmeste ud af glasset. Den er høstet sent på fuldmodne druer, men den lille tilføjelse 'trocken' betyder, at vi er fjernt fra de traditionelt søde Spätlese-varianter.

En alvorlig sag

Synes man, at champagne og hvide vine er for pjattet til en ferieafslutning, så prøv en Chianti i den gode ende. At der står Chianti Classico Riserva på etiketten borger ikke i sig selv for noget, men 2004-udgaven af Canonica a Caerreto kan ganske meget. Det er en mørk, flot vin med stor bærsmag, fine tanniner og virkelig vellykket fadlagring, men det også en alvorlig sag til alvorlige samtaler, hvis den slags skulle være påkrævet ved feriens afslutning.

På mandag er det arbejdsdag igen for de allerfleste, og 'Dråbefangst' ønsker god arbejdslyst - med håbet om, at ferien trods alt var bare nogenlunde vellykket.

HHHHHHBollinger Special Cuvée. 385 kr. v/12 flasker. www.philipsonwine.com

HHHHHHCascina Ballarin Langhe 2006. 139 kr. www.vinoble.dk (87 55 99 00 anviser forhandler)

HHHHHHBraunberger Juffer-Sonnenuhr Rieling Spätlese Trocken 2007. 158 kr. (ved seks stk. 142,20 kr.) www.loegismose.dk

HHHHHHCanonica a Caerreto 2004. 169 kr. www.wine.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu