Læsetid: 5 min.

Singapore er Blade Runner live

At shoppe, spise, smile og yde service på en robotagtig måde er Singapores fire nationale besættelser. Den lille østat syd for Malaysia er fascinerende og samtidig uhyggelig disciplineret og velordnet. Hele Østen med de lækre køkkener, eksotiske templer og deres ritualer kan opleves ufortyndet - pakket ind i vestlig modernitet og hyperforbrugerisme
Kontrast. Singapores kontraster klaskes lige i synet på én , som her med et hindutempel, (det er IKKE det lokale Disney World) bag finanskvarterets skyline.

Kontrast. Singapores kontraster klaskes lige i synet på én , som her med et hindutempel, (det er IKKE det lokale Disney World) bag finanskvarterets skyline.

Jens-Arne Sørensen

Moderne Tider
23. august 2008

Singapore omtales som værende Asien light, fordi det er så effektivt, renskuret og hypermoderne. Men man kan rolig kalde det Asien 'fuldfed' for byen er en kraftig bryg af hele Østens samlede folkeslag med alle deres kirker, templer og synagoger klemt ned på en ø-stat lidt større end Fyn. Med 4,5 mio. indbyggere kræver det naturligvis en vis form for Ordnung muss sein for, at alle skal kunne være der, uden at de kollapser i møg, anarki og demokrati.

Den materielle overflod og effektivitet slår en i møde i den gigantiske internationale lufthavn med gratis internet alle steder, udendørs solsikkehave på taget, hvor der må ryges, 24 timers gratisbiograf for transitpassagerer. På vej mod kuffertbåndet står man midt i en orkidéjungle af lilla og gule blomsterranker, der vokser op gennem etageadskillelserne i ankomsthallen. Som nyankommen gennes man af særlige taxa-kø-drenge hen i en sindrig labyrint af en sluse, så ingen får en taxa, uden det er deres rette tur. Man retter lydigt ind. Klart når det f.eks. koster 1.000 singapore dollar (3.600 kr.) at smide et cigaretskod, en klat tyggegummi på fortovet eller at cykle på stierne i byens parker.

Floraen og arkitekturen er frodig. Man er omgivet af fugt, blomster og slyngende grønt, og centrum er svimlende massive rækker af 60-70-etagers skyskrabere, der står faretruende som spidse kegler langs en krumning i Singapore River kaldet Boat Quay. I de lange skygger lige ved foden af disse mastodonter ligger små to-etages etniske restauranter - som et balsameret levn fra det oprindelige, jordnære Singapore. Det svarer til Nyhavn klasket op ad Upper East Side Manhattan.

Kontrastkoncentrat

De krasse kontraster er fascinerende, men med gadekøkkener, hvor stegte nudler smides i fedtede papæsker under Bank of Hong Kongs eller CityBanks glaspaladser, helikoptere summer mellem deres toppe for at finde en heliport på 65. etage, gamle kinesiske koner i silkekimono lufter børnebørn, og en forhutlet mand har sin hælebar i en trækasse, mens en kongeblå limochauffør åbner for en myndeslank blond kvinde ... Ja, så føler man sig hensat til filmen Blade Runner. Man venter næsten, at en replikant kommer flik-flakkende henad gaden og brækker nakken på en af de gående. Dette billede forstærkes absolut om aftenen i regnvejr.

Byens koncentrat af modsætninger på så lidt plads, får det til føles som en temapark: Lakrøde pagoder, moskeer med blå Istanbul-kakler, futuristisk boblehals-arkitektur, pangfarvede krydderier i sække, stinkende, tørret hajbrusk og Ritz Carltons 500 kroners champagne-brunch med et knips strygekvintet.

Kulturchokket passer en fint med et seks timers jetlag fra Danmark. Man bevæger sig fra en Richard Meier-transparent/hvid glasbygning og lige over gaden ind i karryduftende Little India med hindutempler med eventyrlige store porttårne, gopuram, der er høje pagoder oversået med guder, myto-logifigurer og dyr. Man er omgivet af sarier, kastemærker og blomsterkæder. Kort derfra går man i andre højhuses skygge ind i det lave Arab Quarter, hvis palmesmykkede hovedgade leder op mod den forgyldte Sultan-moské, der omgives af bazarer og kvinder med slør og mænd med turban.

Shop amok

Singapores indbyggere - og besøgende - er uanset etnicitet shopaholikere. Der er ingen detailbutikker side om side, som vi kender det. Hovedstrøggaden Orchard Road består af udendørscafeer og hele karreer, der udgøres af skinnende Las Vegas-bling-bling shoppingcentre med susende ku-vøseelevatorer, vandfald og et udbud af Milanos, New Yorks og Paris' dyreste mærkevarebutikker - over flere kilometer på begge sider af gaden. Det er uforståeligt, selv for en vi-køber-hele-verden-dansker, at der er afsætning på det hele. Men antallet af lakerede logo-poser i hænderne taler et andet sprog. Og priserne er ikke taxfree! Dog er elektronik som iPods/iPhones, mobiltelefoner etc. vel 30 pct. under danske priser.

Og service er her udviklet til en påtaget form for højere dressur: Hotellets nypressede personale trækker i per-siennesnoren, der styrer Dazzledent-smilet, når man træder ind og hilser med et: "Hallo, Mr. Sorensen!" - hver gang! Nogle falder for den slags - i managementsprog kaldet 'personaliseret service'. Jeg føler mig næsten befamlet - på den klamme måde. Som om de har sat en stregkode i panden på mig med mit navn - som jeg ikke kan se. Hvordan fa'en bærer de sig ad?

Men indrømmet, hotellets standard er overdådig ligesom servicen (på anbefaling af Singapore Airlines, som på alle flyrejser giver frit valg mellem 80, skriver firs, forskellige nye spillefilm fra hele verden) - er jeg indlogeret på 27. sal, hvor den teddybjørnetykke morgenkåbe blive skiftet to gange og håndklæderne tre gange i døgnet. (Sygt spild af vand, sæbe, tørretumbler og kloakrør). I badeværelset må jeg dog selv (ak!) flytte lidt på orkideerne i vasen på kanten af spabadet for ordentlig at kunne se ud ad panoramavinduet, der når helt ned i karhøjde og nyde Marina View-udsigten til ovennævnte skyline.

Slingre ud i Singapore

Hotelier-kunst har altid ligget til byen. Det legendariske kolonihotel Raffles, en hvid elefant af old world-elegance fra en tid, før Indien blev sluppet fri - dørmanden er dog stadig turbanklædt sikh - er trods berømmelsen et besøg værd. Det er et kompleks af indre haver, trægulve, pools, patiobarer og restauranter. Stedets barmand opfandt cocktailen Singapore Sling i 1910. De 25 dollar kan de fleste betale sig fra, men falder man om efter tre af dem, sættes man mindst 3.500 kr. tilbage for den billigste seng.

En sightseeing bus er måden at få et hurtigt overblik over den kompakte by og dens multi-etniske kvarterer på, for ellers kan man fysisk kun orientere sig ud fra de højeste huse. Til trods for, at det er en bystat, er her forbavsende meget natur, både et naturreservat på 2.000 hektar med vandrestier i vildnisset, en fugle- og krybdyrpark og en 40 hektar stor zoologisk have, som har natsafari. 500 meter syd for Singapores kyst har man anlagt en ny forlystelsesø, Sentosa Island, med mega-akvarium, kunstige sandstrande (hvem er kræsen?), golf og tivolipark. Børnefamiliernes favorit.

Om byen er kedelig, for disciplineret kunstig eller et fantastisk potpourri af kulturer og kunnen, der viser, at Asien overhaler Vesten indenom - er op til den enkelte. Men rejs ikke uden fugleperspektivet af Singapore fra The Fairmont, der var verdens højeste hotel indtil for 20 år siden med sine 72 etager. Fra New Asia Bar på 72. kan man se både helt til Malaysia og Indonesien. I lokalet skråner gulvet udad som en scene mod glasrudevæggen og det frie fald. Selv bordpladerne skråner udad mod panoramet, og derfor er alle drinkglas også med skæv bund, så de ikke ikke glider på gulvet - og slingrer ned i Singapore.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her