Læsetid: 10 min.

Stormflodens styrke

I 2006 ramte den værste stormflod i over 100 år Onsevig. Uvejret vækkede det gamle fiskerleje, der nu vil være forsøgsstation for vedvarende energi og til gengæld får et bedre dige. Lolland satser hårdt på at blive miljøduks, men ikke alle er glade for at have algebassiner eller havvindmøller som nabo
Fremtidssikret. Carl Pedersen ved en trappe ud til havet ved Onsevigs kyst. Formanden for byens nystiftede beboerforening kæmper hårdt for at gøre Onsevig til mere end bare en landsby. Den skal være en klimapark med forsøgsstation for, hvordan alger kan bruges til at udvikle kvælstof til bioethanol og dermed brændstof til biler. Det er nødvendigt for at overleve, forklarer Carl Pedersen, der håber at kunne skabe noget, som landsbyens beboere kan være stolte af.

Fremtidssikret. Carl Pedersen ved en trappe ud til havet ved Onsevigs kyst. Formanden for byens nystiftede beboerforening kæmper hårdt for at gøre Onsevig til mere end bare en landsby. Den skal være en klimapark med forsøgsstation for, hvordan alger kan bruges til at udvikle kvælstof til bioethanol og dermed brændstof til biler. Det er nødvendigt for at overleve, forklarer Carl Pedersen, der håber at kunne skabe noget, som landsbyens beboere kan være stolte af.

Thomas Aue Sobol

1. august 2008

Så skrækkeligt rasede storme og flod
om natten i mulm og mørke,
så mangen en bygning, der knejsende stod,
er sunket for havflodens styrke
Og skibe gik under med mand og mus,
Og landsbyer ligger nu øde
Hvor før der var lykke i mangen hus,
der ligger nu syge og døde

En eftermiddag jeg går forbi Nakskov Bibliotek for at tjekke e-mail, ser jeg en bog med sange om Lolland. Jeg bladrer frem til "Sangen om stormfloden" skrevet af en ukendt forfatter efter naturkatastrofen i 1872. Dengang steg vandet til 3,5 meter og Lollands og Falsters højvandsdiger bukkede under. 80 mennesker døde, mange blev hjemløse og tusinder af dyr flød rundt i vandet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu