Læsetid: 5 min.

Himlen over outsiderne

Fodbold. Champions Leagues første runde tilhørte outsiderne. De uventede, som AaB og Roma, og de sultne, som Juventus, Zenit og Atletico Madrid
AaB. Aalborgs byråd burde droppe planerne om at bygge et nyt multifunktionscenter og i stedet bruge pengene på en bronzeskulptur af Karim Zaza.

AaB. Aalborgs byråd burde droppe planerne om at bygge et nyt multifunktionscenter og i stedet bruge pengene på en bronzeskulptur af Karim Zaza.

Keith Williams

Moderne Tider
20. september 2008

Kære læser. Denne artikel kunne have været en oprigtig hyldest til den holdgejst og prægtige præstation, som AaB leverede i 0-0-resultatet mod Celtic FC onsdag aften. Og så endda på udebane, én af familiens værste, Celtic Park, guddødemig, i malstrømmen af 60.000 hujende, grønne og hvidstribede skotter med sporadiske pletter af nordjysk herkomst. Og vel at mærke på anden matchdag i verdens største fodboldturnering, Champions League. Artiklen kunne have zoomet ind på Karim Zazas fabelagtige straffesparksredning og den ikke mindre akrobatiske flyvetur i succesfuld jagt på en skotsk bold med kurs mod det yderste hjørne af netmaskerne. Eller Thomas Enevoldsens uselviske forsvarsspil, der end ikke lod sig besejre af Jan Vennegoor of Hesselinks fritsvævende albuer.

Men jeg modstår fristelsen, om end ålborgenserne får det sidste ord. Og nu til selvfølgelighederne, outsiderne og tryllekunstnerne.

Magiske træk fra højrekanten

Selvfølgelig kørte FC Barcelona en 3-1 sejr hjem mod Sporting Clube de Portugal i tirsdags. Katalanerne og ikke mindst den unge træner Josep Guardiola havde ellers en slebet kniv for struben efter en tandløs indgang på La Liga, hvor de først tabte til et heroisk kæmpende Numancia-mandskab og siden måtte tage til takke med uafgjort på hjemmebanen Camp Nou mod Racing Santander. Guardiola, som spillede på Barcelonas midtbane i årene 1990-2001, har indført nye takter i stjernerækkerne. Ud med ukontrollabelt natteliv - især for at slippe for mediernes evindelige sladder om samme - og ud med primadonnanykkerne. Dem med bedst dagsform spiller. Navnet på ryggen betyder ingenting, hvis man spørger Guardiola. Men navn og gavn har det jo med at flyde sammen. Tirsdag aften beviste Lionel Messi i hvert fald, at gudestatus og millionindtægt er bedøvende ligegyldigt, så længe de magiske træk fra højrekanten ind mod pletten med lynhurtige fodfinter og skud-suspense kan hives ud af den lille, skrøbelige krop. Det er besnærende at se på, og synet af den 21-årige argentiners desværre så skadesplagede skanker i rampelyset minder om en hektisk forhalende forløsning: Nu, nu, nu skyder han. Og det gjorde han så ikke. Han skal lige ta' et træk til.

Selvfølgelig hev Barca sejren hjem i gruppe C, og klart nok brillerede Messi. De opsigtsvækkende singulariteter - de pludselige big bangs - er med til at vinde kampe, men det er Messis taktiske storebror, Andrés Iniesta, der skaber kontinuiteten og dermed udgør det fundament, som de uventede eksplosioner står ud fra. Iniestas genialitet er bare så uendelig stille, en fin, næsten undseelig kropsdynamik, som når han mange gange i træk sniger sig diskret ud af et triangulerende Sporting-hold-up på venstreflanken og i næste sekund lægger en følt dybdepasning til en kolerisk Daniel Alves eller soulmaten Xavi. Barca? Det er Iniesta.

Til gengæld havde alle kommentatorer på forhånd udskreget Luciano Spallettis AS Roma som gigantfavoritter mod de rumænske Champions League-debutanter CFR 1907 Cluj. Men tirsdag aften på det traditionelt uovervindelige Stadio Olimpico i Rom gik der, om jeg så må sige, AaB i de uvorne gæster. Romas Christian Panucci åbnede løjerne med en komfortabel scoring i det 17'ende minut, men kort tid efter udlignede argentineren Juan Culio for CFR og gentog balladen, mens anden halvleg endnu var ung, til slutcifrene 1-2. CFR kneb sig selv i armen. Og helt ærligt, tænk over det. Alle kender Totti, spyttekongen, som altså også er et taktisk vidunder, som matcher Romas nærmest futuristiske 4-6-0-geometri. Men hvem fanden rejser jævnligt til byen Cluj-Napoca i Rumænien for at skrige forelsket af en klub, der spiller sine kampe på Stadionul Dr. Constantin Radulescu, og som for første gang i 17 år formåede at vælte Bukarest-vældet af fodboldtronen? Er der mange, der benovet backpacker med Caile Ferate Romane - det rumænske svar på DSB - og husker på, at togselskabets initialer findes i CFR 1907 Cluj?

Men der er altså noget trodsigt smukt over outsidere. To af dem har ventet længe på sejrens sødme. Én har først lige smagt på kirsebærrene og vil ha' weekendslik hele ugen. Mød Juventus, Atletico Madrid og Zenit Skt. Petersborg.

La Vecchia Signora, den gamle dame, kalder fansene Juventus F.C., som hører hjemme i italienske Torino. Den traditionsrige klub, som er lige så berygtet, som den er berømt, går tillige under navnet Le Zebre, zebraerne. Juve er et verdensforetagende, og selv om jeg naturligvis ikke fatter en bjælde, er det fascinerende at surfe rundt på de selvbestaltede fansider i Vietnam og Israel. Historisk har de mere hårdtslående, men også festlige, supportere fra hjemlandet okkuperet Delle Alpi Stadions bredside, Curva Scirea, med fortryllende og truende navne som Fronte Bianconero, Fighters og sågar Clockwork Orange tilbage i slutfirserne. Og det var de fans, som brød ud i jubel, da folkehelten Alessandro Del Piero i det 76. minut chikt kringlede kuglen i russernes mål. Indtil da havde det holdt hårdt mod Dick Advocaats Zenit, som med gru og løfte om nemesis havde hørt på historierne om dengang for otte år siden, da klubben fik 3-0-smæk af Bologna FC. I mellemtiden er Zenit blevet UEFA Cup-mestre og doblede triumfen med den europæiske Super Cup-sejr over Manchester United for nylig.

Zenit kaprede sit sidste russiske trofæ i 2003, da klubben vandt den russiske pokalturnering over Dinamo Moskva med 3-1. Men man kan tydeligt mærke, at fremtiden er europæisk for de russiske drenge. For 225 millioner kroner købte man Danny fra konkurrenterne Dinamo, og oven i hatten har Petersborg beholdt guldfuglen og den poetiske fodbolds absolutte mester, Andrei Arshavin, i truppen, der ellers flirtede faretruende med kontinentale mastodonter som Tottenham og Barcelona. Zenit er kort og godt et luksushold, som det bliver spændende at følge i den nære fremtid. Ikke mindst i Champions Leagues gruppe H, som på trods af Real Madrids lidt skrabede og dog komfortable 2-0-sejr over opkomlingene fra hviderussiske BATE Burisov stadig virker åben og uforudsigelig. For hvem er det lige, der ender på tredjepladsen her?

Boldgudernes skulptur

Til gengæld er der en vis herre, der just har øjnet den kommende målgud. PVS Eindhovens træner, Huub Stevens, måtte efter det svigende 0-3-nederlag til spanske Atletico Madrid taktfuldt indrømme, at hollænderne blev udmanøvreret af et supermandskab med især offensive kvaliteter. Hvor Barca mangler kynismen foran mål, dér hælder makkerparret Sergio Agüero og Diego Forlán kasser ind på stribe, og flankeret af portugiserne Maniche og Simao i topform kan den spanske hovedstadsklub sagtens komme langt i Europa og dermed revanchere den 11 år lange tørkeperiode. I 1997 tabte de til AFC Ajax i kvartfinalen, og siden har de rodet gevaldigt rundt i den spanske tabel, men alle, der så, hvordan Los Indios, indianerne, kørte Schalke 04 over i kvalifikationen til dette års Champions League, ved udmærket, at de rød-hvide gutter fra Vicente Calderón har et sammentømret team med profiler på stort set alle pladserne. Og med Maradonas svigersøn, Sergio Agüero, ejer de et stykke offensiv elegance, som boldguderne må have modelleret på ottende dag, hvor Gud tog en slapper.

Står det til politikerne i Aalborgs byråd, kommer grunden til det kommende musikhus også til at rumme et helt nyt multifunktionscenter samt et 94 meter højt hoteltårn i 20 etager. Det kan de godt droppe. De bør nemlig bruge pengene på en broncheskulptur af Karim Zaza.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her