Læsetid: 7 min.

Nu kan kvinden også være et skvat

En række kvindelige forfattere har lagt fløjshandskerne og offerrollen væk og beskriver skyggesiden af de kvindelige dyder. Velkommen til antiheltinden og kvinden som skvat
5. september 2008

De smider endnu engang det snærende korset og skriver ting om kvindekønnet, hvor feminine dyder erstattes, eller nuanceres om man vil, af den menneskelige naturs mere dunkle sider. Ting, som mænd ville få smæk for at skrive.

Både offerrollen og heltinden er på vej til kulturens mødding i takt med, at kvinder kræver mere og mere spillerum, og i stedet opstår den kvindelige antihelt.

Ida Jessens kvindelige hovedfigur i romanen ABC fra 2005 var modbydelig, manipulerende, doven og umoden. Kirsten Hammann har netop udgivet En dråbe i havet, hvor en karikatur af kvinden i form af den selvtilfredse Mette Mæt skyder på kvindelige dyder, der traditionelt er forbundet med noget positivt. Og i går kom så endnu en bog på gaden, der ikke bare handler om en kvindelig antihelt, men undersøger det antiheltindeagtige i hele tre persontyper. Det er Trisse Gejls Skjul, hvor den kvindelige hovedperson, Fanny, er et rigtig skvat - en person fuld af kompetencer, hun ikke forstår at udnytte, med flere brudte forhold bag sig, netop fyret fra sit gymnasielærerjob, med hang til whisky af den røgede slags og med en søn, hun ikke ser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer