I Frankrig, nærmere bestemt i Bordeaux, står 120.000 hektar vinmarker i den forholdsvis milde blæst, som Atlanterhavet sender ind. Det er verdens på en gang mest berømte og mest forkætrede distrikt. I Danmark kunne vinene længe sælges under sloganet 'bare det er Bordeaux', men kvalitetsudsving og prisniveau har givet dets renomme skrammer. De senere år har receptionsholdere derfor med god grund noteret: 'alt andet end Bordeaux' med på ønskesedlen.
Alligevel fortsætter Bordeaux med at fascinere. Man prøver igen og igen, men bliver ofte skuffet. Håbet er for de fleste, at man skulle have fundet lige den lavpris-Bordeaux, der smager godt.
Problemet er bare, at man i Bordeaux er i den gunstige situation, at også vine, der strengt taget ikke er bedre end almindelig bordvin, opnår pæne priser på navnet. Prisen på de store Bordeaux'er er oppe i skyerne, og de halvdårlige vine følger med et stykke af vejen.
Samtidig er området alt for interessant til, at vi mere almindelige vinkunder bare vil lade det ligge, selvom de store vine fra området er ubetalelige. Svaret er nok, at man skal træffe en beslutning: Drop Bordeaux til under hundrede kroner, og konstater, at vinen hører hjemme de gange, hvor man har lyst til at ofre noget på sagen og sprænge budgettet.
Inter under 100
I prislejet 100-150 kroner begynder Bordeaux at blive sjov, og man kan nyde den klassiske opskrift med Carbernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot som hovedbestanddele. Ugens fire vine har alle et passende niveau til prisen og repræsenterer hver sin del af det store område på bedste vis.
Dybde og duft
Bordeaux Supérieur dækker et stort område, hvor det meste er masseproduceret konsumvin, men det skal man ikke nødvendigvis kimse af. Supérieur som Château Croix-Mouton 2005 bærer tydeligt præg af god og lang lagring, der har givet flotte strukturer og maser af dybde. Det er ren fornøjelse at se og dufte den i glasset, og prisen er berettiget.
Af gruset jord
På venstre bred af Gironde-floden ligger blandt mange andre fremragende distrikter også Haut-Médoc. Meget bras er hentet til Danmark fra område, men Château Lamothe-Cissac 2005 hører til de fornuftigere valg. Haut-Médocs grusede landskaber giver med lidt omhyggelighed formidable vine med fantastisk struktur, og det er denne et fint eksempel på; med klassisk tørhed og flot bærsmag som det fremherskende indtryk.
God industrivin
Siger man Pauillac begynder man at nærme sig de forjættede navne i Bordeaux. Rothschilds 2002 udgave er et ganske solidt eksempel på, at den virkelig gode industrivin har sin berettigelse. Pauillac hører til klummistens egne favoriter med det mineralske præg og den store kraft, men kraften slår dog ikke så tydeligt igennem i årgang 2002, der trods alt er svagere end 2005.
Ukompliceret
Saint-Emillion er en anden dansker-klassiker, og de fleste discountbutikker har billige udgaver, som man skal holde sig fra. Prøv i stedet en Croix de Thomas 2005, og smag hvorfor højre bred er mere velegnet til blød vin - der er større friskhed og frugt end venstre. Det er ukompliceret vin og nærmest perfekt, hvis man ikke er til de mere bitre toner i Bordeaux.
Til fedtsylene
Fire vine i den lidt dyrere ende giver altid blærerøvsbemærkninger fra bladets fedtsyle, og derfor iles der med et forslag i den jævne ende. Ja, der findes billigere Bordeaux, der kan drikkes: Prøv Mouton-Cadets røde eller hvide udgave, der for tiden sælges i SuperBrugsen og Føtex for en halvtredser, men sammenligning med dagens vine tåler den ikke.
HHHHHHChâteau Croix-Mouton 2005. 139,95 kr. Vinspecialisten og Magasin.
HHHHHHChäteau Lamothe-Cissac 2005. 79,95 kr. v. 12 flasker (normalt 139,95 kr.) www.philipsonwine.com
HHHHHHRothchild Pauillac 2002. 99,95 kr. (normalt 139,95)
Superbest HHHHHHCroix de Thomas. 110 kr. www.vinoble.dk