Læsetid: 3 min.

Nørdet og entusiastisk

Ceveas direktør, Jens Jonathan Steen, læser både litteraturens gamle klassikere, politisk faglitteratur og Hanne Vibeke Holsts 'Kongemordet'. Allerhelst ville han gerne læse meget, meget mere
Moderne Tider
20. september 2008

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Jeg tror, at der er utrolig mange bøger, vi alle sammen burde læse. Gode bøger åbner vores sind og udfordrer vores vanetænkning. Men ud fra mit politiske standpunkt synes jeg, at mange ligesindede på centrum-venstrefløjen kunne have gavn af at læse George Lakoffs Don't Think of an Elephant og The Political Mind, som giver en helt unik indsigt i idépolitiske svigt på venstrefløjen. Lakoff forklarer, hvordan den konservative infrastruktur har erobret vores sprog verden over, og dermed ødelægger vores mulighed for at vinde kampen om ideerne de næste 50 år."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Jeg tror, at Doktor Zhivago som verdens største kærlighedshistorie har grebet dybt i mit indre og styrket min tro på den afgørende betydning, der ligger i vores irrationelle følelsesliv. Begæret efter Lara bliver en ustoppelig kraft. Vi er og skal lade os styre af vores følelser - uden dem er vi tomme skaller. På samme måde har den sympatiske Ole Jasstraus u-dramatiske og stilfærdige deroute i Hærværk haft stor indflydelse. At komme så tæt på et helt almindeligt menneske, der går ned med flaget, er både skræmmende og fængende. Mennesket alene, er dybt ensomt og ulykkeligt."

Bunken af bøger

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Jeg synes, at jeg har læst mange dårlige og uvedkommende bøger. Men Martin Krasniks De Retfærdige fortaber sig i fordommene, Jan Kjærstads Forføreren fortaber sig i de 'magiske erektioner' og Orhan Pamuks Istanbul fortaber sig i skibene på Bosporus. Bøgerne er individuelle og ligeså deres dommere."

- Hvilken type læser er du?

"Jeg er den politiske læser. Den nørdede læser. Den klassiske læser. Den faglitterære læser. Den begejstrede læser. Den pligtskyldige læser. Den entusiastiske læser. Og lige om lidt er jeg den meget trætte læser, der hurtigt falder i søvn efter en lang dag med arbejde, idépolitik og masser af udfordringer, der skal bearbejdes i drømmene. Jeg er grundlæggende læseren, som gerne vil læse mere."

- Hvornår læser du?

"Jeg læser overalt, når jeg kan komme til det. I sengen falder jeg i søvn. I den blå stol i hjørnet bliver jeg klogere. Men særligt på ferien har jeg overskud og ro til rigtigt at fordybe mig og sluge siderne bog for bog. Det nyder jeg utroligt meget - tid til fordybelse er både sjældent og fantastisk."

- Hvem er din yndlingsforfatter?

"Jeg tror ikke, at jeg har nogen yndlingsforfatter - hvert humør kræver sin stil og sin forfatter. Men faglitterært kunne George Lakoff være et bud, mens Boris Pasternak nok ville få den skønlitterære førsteplads. Men der er heldigvis uendeligt mange valgmuligheder at glæde sig til."

- Hvad læser du nu?

"Jeg har en god bunke af bøger liggende på natbordet, der rummer alt, lige fra den populære litteratur som Kongemordet, en kammerats nyligt udgivne undervisningsbog Om politisk tæft, den nørdede Tilliden og Magten og endelige klassikeren Brødrene Karamasov. Særligt sidstnævnte har været en udfordrende rejse med både sorger og glæder, men virkelig et komplet værk. Dostojevski har ikke levet forgæves - jeg venter spændt på den endelig dom, men gælder det mon ikke for alle mennesker. Vi venter vores dom."

Jens Jonathan Steen er direktør for den nye politiske tænketank Cevea (Centrum-Venstre Akademiet), der har som erklæret formål at give den liberalistiske tænketank Cepos modspil

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her